UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-08-04 00:00

Két japán, két orosz győztes

Megkezdődött a női birkózás versenye a tamperei junior-világbajnokságon. A négy súlycsoport aranyérméből kettő jutott a japánoknak, kettő az oroszoknak. Nagy meglepetésre a szudáni-norvég csoda, Grace Bullén ezúttal „csak” bronzérmes lett. A pénteken rajtoló két magyar leány sorsolását gyengébb idegzetűek inkább meg se nézzék!

Szekeres István A 2013. évi budapesti felnőtt-világbajnokságot minősítette a rendezés etalonjának a nemzetközi szövetség. Most Tamperében tapasztalni azt először, hogy a juniorvébé szervezői a magyar hagyományt folytatják: nagyon elegáns a verseny, a helyosztók szőnyegének a megvilágítása például különlegesen szép, nagyszerű látványt nyújt.

A versenyszínhely, a TESC környezete is kellemes látvány Forrás: Internet
A versenyszínhely, a TESC környezete is kellemes látvány Forrás: Internet
Négy szőnyegen folynak a mérkőzések a TESC-ben (Tampere Exhibition and Sport Center), vagyis a rendező város kiállítási és sportközpontjában. A négy a női versenynek kicsit sok, mert a hölgyek küzdelmében rengeteg meccs ér véget idő előtt. Ámbár csütörtökön estére, a pénteken rajtoló újabb négy súlycsoport mérlegelése után kiderült, hogy 37 ország 155 leánya küzd meg a nyolc aranyéremért, és ez jelentős szám, még a tavalyi részvételi csúcsnál is picivel több (akkor 32 ország szerepeltetett 142 női birkózót). Fontosabb azonban, hogy az országok és a versenyzők számában is nagyon megközelítette a szabadfogás adatait (39 ország, 176 induló). Nyilván megint kötöttben gyűlnek össze a legtöbb helyről a legtöbben, például már csak azért is, mert az először szőnyegre lépett két fogásem összesen három magyar indulójával szemben ott hatan lesznek a mieink. A nők versenyén az első napnak nem volt magyar szereplője, éppúgy, mint az a szabadfogásban is történt, de mi ehhez nem szeretnénk hozzászokni… Mindegy. Amikor a pánamerikai juniorbajnokságról számoltunk be honlapunkon, elmondtuk azt az érdekességet, hogy Kuba egyik férfifogásnemben sem küldött csapatot Limába, csak a női válogatottjuk indult. Nyilván azért, mert a kötött- és szabadfogásban nagyon erős a hazai konkurencia, így a legjobbjai otthon is fel tudnak készülni, addig a nőknek szükségük van arra, hogy minél több nagy nemzetközi erőpróbán edződjenek. Tamperében ugyanazt tapasztaljuk: a szabadfogásban nem indultak a kubaiak, és nyilván a kötöttben sem fognak.
A japán Juszuru Kumano juniorvébét nyert Tamperében Forrás: UWW
A japán Juszuru Kumano juniorvébét nyert Tamperében Forrás: UWW
De a leányaik olyannyira részt vettek, hogy a 67 kg-ban a pánamerikai ezüstérmes, Yudari Sánchez Rodríguez egyenesen a döntőbe jutott. Majdnem meg is csípte Velijevát, hiszen egy perccel a vége előtt átvette a vezetést (7-6), az orosz azonban profi módon „leversenyezte”, szimpla levitellel és kiléptetéssel 9-7-re megnyerte a meccset és a világbajnoki aranyat. A nap legnagyobb meglepetése, hogy a moldovai Anastasia Nichita az elődöntőben, nagyon összefogott, céltudatos birkózással 7-4-re legyőzte Grace Bullént. A szudáni születésű, norvég színekben versenyző Grace a mezőny egyik legkedvesebb figurája, olyan mintha élő játéknégerbaba lenne, noha az 59 kilójával annak kevésbé tűnik alkalmasnak. Az utánpótlás-korosztályokból egész halom érme van, de ezúttal „csak” bronzot tud a többihez tenni. Az őt legyőző Nichitát pedig a fináléban simán, 8-2-re megverte a japán Kumano. A négy súlycsoportban két japán és két orosz aranyérem született.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TAMPERE (FINNORSZÁG) Női birkózás, 1. nap: 44, 51, 59, 67 kg Az aranyérmesek 44 kg (15 induló): Manami Ueno (Japán) 51 kg (20): Kszenyija Nyezgovorova (Oroszország) 59 kg (19): Juszuru Kumano (Japán) 67 kg (18): Hanum Velijev (Oroszország)

Sorsoltak a pénteken sorra kerülő súlycsoportokban, így a két magyar szereplő is ismeri már a leendő ellenfeleit. A 48 kg-ban (21 induló) Réczi Biankának a 6-os sorszámot dobta a gép, selejtezőt tehát nem kell vívnia. A nyolcaddöntőben az ecuadori Lady Raysa Moran Valenzuela ellen kezd. Az ellenfél az idei pánamerikai juniorbajnokság bronzérmese. Túl könnyű meccsre ne számítsunk, mert a latin-amerikai női birkózás nagyon jön fel, de nyerhető. Következik a japán (!) Kagata Kika, aki kétszeres kadet-világbajnok és kétszeres junior Ázsia-bajnok. Ha legyőzi is Biust, továbbviheti a vigaszágra. Ott viszont a kétszeres junior Európa-bajnok (a másodikat az idén nyerte meg) ukrán Livacs vár rá… Hacsak Livacs nem veri meg a japánt… Dollák Tamara az 55 kg-ban (24 induló, 5-ös sorszám) szintén a nyolcaddöntőben kezd. Csak éppen a japán (!) Szae Nandzso ellen, aki az idén Ázsia felnőttbajnoka lett. Az esetleges vigaszági küzdelmekben az első akadály az azeri Lejla Gurbanova lenne, aki kadet- és junior-világbajnok. A helyzet nem rózsás… Csak egyetlen kiút van: a bravúr. A verseny magyar idő szerint reggel kilenckor kezdődik, és végignézhető a világszövetség honlapján. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.