UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2017-08-04 20:04

Minden készen áll

Szombaton rajtol az U23-as triatlon Európa-bajnokság a Velencei-tónál. A rekkenő hőség ugyan nem kedvez a versenyzőknek, de Lehmann Tibor, a szövetség szakmai bizottságának elnöke magyar érmekben és színvonalas rendezésben is bízik.

Leiner SomaA tiszaújvárosi Világ Kupa-sorozatot követően újabb rangos triatlonversenyt rendeznek hazánkban, ugyanis Velence ad otthont az U23-as Európa-bajnokságnak. A rangos esemény megszervezése nagyon fontos a hazai szövetségnek, amely – Lehmann Tibor, a szövetség szakmai bizottságának elnöke szerint – a 2010-es változásokat követően az „útkereséssel" volt elfoglalva . „Hét éve komoly cserék történtek a vezetésben, azóta nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több versenyt szervezzünk. Erre jó példa a minden évben megrendezett tiszaújvárosi Világ Kupa, vagy az előző évi junior Európa-bajnokság. Úgy gondolom, hogy ez a mostani U23-as kontinensviadal jó belépő lehet, hogy később ennél is komolyabb megméretéseknek adhassunk otthont." További pozitívum a magyar versenyzők nemzetközi eredményességének a javulása. A tavalyi korosztályos világbajnokságon Bicsák Bence a harmadik, Király István a nyolcadik helyen végzett, de a nőknél Sárszegi Noémi is az első tízben zárt, kilencedikként. Így a hazai esélyekben is bizakodhatunk.

Bicsák Bence Világ Kupa-győzelemmel hangolt az U23-as Európa-bajnokságra Fotó: index.hu
Bicsák Bence Világ Kupa-győzelemmel hangolt az U23-as Európa-bajnokságra Fotó: index.hu
„Bicsák Bence az egy évvel ezelőtti bronzérmét követően ezúttal is esélyes a dobogóra, akár a végső győzelemre is, de Király István is jó eséllyel pályázik arra, hogy az élmezőnyben végezzen. A kiváló úszó, Dévay Márk remekül szerepelt a Világ Kupán, hetedik lett, tőle is jó szereplésre számítunk. Nehéz célokról beszélni, inkább reméljük, hogy háromból  legalább ketten az első tízben zárnak. Plusz két kvótánk is van még a férfimezőnyben: ifjú Lehmann Bencének és Zékány-Nagy Patriknak a tapasztalatszerzés a legfontosabb cél. A nőknél három versenyzőnk indul, Sárszegi Noémi mellett a jó formában lévő Bragmayer Zsanett, aki úszó- és kerékpár-specialista. Rajtuk kívül az újonc Sebők Klaudia méreti meg magát Velencén." Nem lesz azonban egyszerű dolguk a mieinknek, hiszen a kontinens élvonalába tartozó versenyzők érkeznek, a férfiaknál vélhetően 55-60, a nőknél pedig 45-50 induló áll rajthoz szombat délután. „Vannak hagyományosan erős válogatottak, ilyen a spanyol, az angol vagy az orosz, de ide sorolhatjuk a magyart is. A meleg miatt nagyon nehéz lesz az egész verseny, de tavaly a mexikói világbajnokságon is 36 fok volt, illetve 85 százalékos páratartalom, így felkészültünk rá. Vasárnap a mix váltók versenyét rendezzük, amely mióta olimpiai szám lett, felértékelődött. Az elmúlt két évben ebben a számban negyedikek lettünk, szeretnénk hazai környezetben fellépni a dobogóra, de nem lesz egyszerű." A női küzdelem szombaton 15 órakor, a férfi 17 órakor kezdődik, míg a mix váltók rajtja vasárnap 13 órakor lesz. Honlapunk mindkét versenynap végén tudósítással jelentkezik. További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.