UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-08-05 00:34

Európa arany nélkül

Lezajlott a női birkózás második versenynapja a tamperei junior-világbajnokságon. Az elsőn két-két japán és orosz győzelem született, azzal szemben most Európának nem jutott aranyérem, két japán, egy amerikai és egy kirgiz győzelem lett a vége. A két magyar leányt, ahogy azt sejteni lehetett, agyonnyomta a brutális sorsolás.

Szekeres István A női birkózás mindkét magyar szereplőjének a bemutatkozása a tamperei juniorvébé negyedik versenynapjára esett. A sorsolásuk katasztrofális volt, annak ellenére is, hogy a 48 kg-ban Réczi Bianka első ellenfele Lady Raysa Moran Valenzuela lett. Előző este óva intettem mindenkit (magamat is) attól, hogy könnyű ellenfélnek tekintsük, csak azért, mert a birkózásban csupán a legbeavatottabbak által ismert Ecuador képviselője. Azt írtam róla: „az idei pánamerikai juniorbajnokság bronzérmese. Túl könnyű meccsre ne számítsunk, mert a latin-amerikai női birkózás nagyon jön fel…” Hát, jön. Bianka megilletődötten kezdett, és még fel sem ocsúdott, az ellenfél szabályszerűen lerohanta: levitelekkel és aláfordulásokkal másfél perc alatt elérte a technikai tust. Ha holnap, vagyis huszonnégy órával az eredeti meccs után még egyet birkóznának, nem biztos, hogy Valenzuela nyerne. De mint tudjuk, a sportban a ha-val kezdődő mondatoknak nincs értelmük. Az ecuadorit a következő körben a későbbi aranyérmes, a japán Kagata ugyancsak másfél perc alatt verte technikai tussal, és azzal a tatabányai leány kiesett. Dollák Tamara az 55 kg-ban meg éppen a későbbi másik japán aranyérmes, Nandzso ellen kezdett. Az eredményt borítékolni lehetett, mint ahogy azt is, hogy a vigaszágon a junior- és kadetvilágbajnok, azeri Gurbanova lesz az ellenfele. Tamara embereset birkózott vele, mert bár az azeri végig vezetett, ő háromszor is elérhető közelbe került hozzá. Kisebb figyelmetlenségek mellett a rutintalanság is „ajándékozott” pontokat Gurbanovának, de ne felejtsük el, hogy a leányunk még csak tizennyolc, kétszer is javíthat a korosztály világbajnokságán.

Maya Gabriela Nelson hét év után szerzett az Egyesült Államoknak női juniorvébé-aranyat Fotó. UWW
Maya Gabriela Nelson hét év után szerzett az Egyesült Államoknak női juniorvébé-aranyat Fotó. UWW
Kicsit vigaszként is, nagyszerű versenyt láttunk. Mondjuk úgy: láttuk a világot, annak a sokszínűségét, és tapasztalhattuk, hogyan növekszik és tömörül az élmezőny. Hogy az európai női birkózást hogyan szorongatja a konkurencia. Ezen a második napon Ázsia három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert, az amerikai kontinens egy első és egy második helyet gyűjtött be. Európának nem jutott arany, csak két ezüst és hat bronz. És micsoda történetek és történelmi pillanatok tanúi lehettünk!... Három japán jutott a döntőbe, egyvalaki „elveszett”: a 63 kg negyeddöntőjében Jukako Kavai már 13-6-ra vezetett Marija Kuznyecova ellen, amikor az orosz – néhány másodperccel az első menet vége előtt – két vállra fektette. Az elődöntőben Kuznyecovát 4-0-ra megverte az amerikai Nelson, és végül a bronzot sem sikerült megszereznie, mert a helyosztón a kínai Ying Zhang 10-4-re legyőzte. A súlycsoport aranyérmét az amerikai Maya Gabriela Nelson nyerte el, hét évvel az Egyesült Államok előző női junior-világbajnoki győzelme után: 2010-ben Budapesten állhatott a dobogó legfelső fokára Victoria Anthony, a 48 kg-ban.
Ajperi Medet-kizi lett a kirgiz birkózás első női junior-világbajnoka Fotó: UWW
Ajperi Medet-kizi lett a kirgiz birkózás első női junior-világbajnoka Fotó: UWW
A három japán döntős közül kettő tudott nyerni. A harmadik, a 72 kg-os Macujuki kikapott a kirgiz Ajperi Medet-kizitől, aki ezennel megszerezte hazája első női junior-világbajnoki aranyérmét. Ha már az elsőknél tartunk: ugyancsak a 72 kg-ban született meg a Kínai Tajpej (Tajvan) első érme a korosztály női szakágában, miután Hui Chang a bronzmérkőzésen 5-5-ös végeredménnyel, magasabb értékű – a hajrában végrehajtott négypontos – akciójával nyert a kanadai Slater ellen. De külön érdekessége volt a legnehezebbek döntőjének, hogy a csata tulajdonképpen visszavágónak felelt meg: a tavalyi kadet-világbajnokságon, Tbilisziben Macujuki legyőzte a kirgiz leányt. Most is győzelemre állt, hiszen 6-3-ra vezetett az utolsó másodpercekben. Akkor Medet-kizi nagyon szép csípődobást hajtott végre. Négypontosat, de a bírók kettőre értékelték… A kirgiz kispad challenge-et kért, az be is jött, 7-6 lett a végeredmény. Csakhogy a japánok is óvtak, azt azonban elutasították, és az érte járó büntetőponttal 8-6-ra módosult az immár végleges végeredmény.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TAMPERE (FINNORSZÁG) Női birkózás, 2. nap: 48, 55, 63, 72 kg A nap magyar szereplői 48 kg: Réczi Bianka. 55 kg: Dollák Tamara A magyar mérkőzések Nyolcaddöntő. Lady Raysa Moran Valenzuela (ecuadori)–Réczi technikai tus, 12-0 az 1:35. percben. Szae Nandzso (japán)–Dollák technikai tus, 10-0 a 2:14. percben. Vigaszág. Lejla Gurbanova (azeri)–Dollák15-7 A nap junior-világbajnokai és a magyarok helyezése 48 kg (21 induló): Kika Kagata (Japán),… 21. Réczi Bianka 55 kg (24): Szae Nandzso (Japán),… 15. Dollák Tamara 63 kg (18): Maya Gabriela Nelson (Egyesült Államok) 72 kg (20): Ajperi Medet-kizi (Kirgizisztán) Pontverseny: 1. Japán 63 pont, 2. Oroszország 44, 3. Kína 41. Magyarország nem szerzett pontot

Szombaton a kötöttfogásúak rajtolnak: a verseny magyar idő szerint reggel kilenckor kezdődik, és végignézhető a világszövetség honlapján. Amit eddig írtunk a juniorvébéről 1-2. versenynap: szabadfogás 3. versenynap: női birkózás 44, 51, 59, 67 kg Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.