UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-08-05 10:48

Piros Zsombor csapatbúcsúja

Négy korosztályos tenisz válogatottunk is csapat Európa-bajnoki selejtezőket vívott a héten. A mérleg nem is lehetne kiegyensúlyozottabb. Két együttes, az U18-as fiú és az U16-os leány, továbbjutott a jövő heti nyolcas döntőbe, míg a másik kettő, az U18-as leány és az U16-os fiú kiesett. Akik kiharcolták a fináléban szereplés jogát, szinte semmit sem pihenhetnek, hétfőn már ott játsszák az első mérkőzésüket. A fiúk a franciaországi La Rochelle-ben, a lányok pedig hazai pályán, Budapesten.

gy. sz. cs.Nem kis szervezést igényelt a négy korosztályos válogatottunk csapat Eb-programjának összehangolása, hiszen Európa négy különböző pontján játszottak a héten: Spanyolországban az U16-os fiú-, Olaszországban az U18-as leány-, Csehországban az U16-os leány-, Budapesten pedig az U18-as fiúcsapat lépett pályára. Utóbbit erősítette a nemrégiben egyéni U18-as Európa-bajnokságot nyert Piros Zsombor, aki ezennel csapatban is elbúcsúzik a juniorkorosztálytól. Pelva Gáborral, az utánpótlás-válogatottak vezetőedzőjével, a selejtezők tanulságairól és a hétfőn kezdődő döntők esélyeiről beszélgettünk.

Pelva Gábor utánpótlás kapitány bízik egy éremben Forrás: utanpotlassport.hu
Pelva Gábor utánpótlás kapitány bízik egy éremben Forrás: utanpotlassport.hu
– Milyen osztályzatot adna összességében a válogatottak heti teljesítményére? – Azt hiszem, jó közepest. Voltak nagyon szép pillanatok és voltak kisebb csalódások is. Minden csapatunk derekasan harcolt, ugyanakkor szalasztottunk el nagy lehetőségeket is. – Kikre gondol? Mindenképpen az U16-os fiú csapatra. Az első napon nem játszottak, a másodikon, az elődöntőben, a franciákkal találkoztak. Erős volt az ellenfelük, mégis nyerhettek volna. Erre mondják azt, hogy hatalmas lehetőség volt a kezünkben, de hagytuk elúszni. Makk Péter simán verte ellenfelét, a második játékosunk Sallay Péter viszont nagy csatában, három szettben veszített. Tényleg hajszálon múlt. Ha összejön az a néhány pont, a páros már nem is számított volna. A két francia össze szokottabban játszott, mint Sallay és Makk, nem lett volna szabad a végére hagyni a döntést. De még itt is akadt örömteli pillanat. Ezt követően, a helyosztó mérkőzésen Portugália ellen a tizenöt éves Buzonics Dominik három szettben legyőzte rutinosabb ellenfelét, aztán párosban Sallayval is remekelt. A csapat végül 3-0-ra diadalmaskodott. Még ha nem is jutottak be a fináléba, azért csak győzelemmel térhettek haza, ami mindenképpen pozitív a jövőre nézve. – És a másik „vesztes csapat”, az U18-as leányoké? – Igazából nekik volt a legkevesebb esélyük a továbbjutásra, túl erősek voltak az ellenfelek. Az első körben azért legyőzték a horvátokat, igaz, azt követően az elődöntőben 3-0-ra simán kikaptak az oroszoktól. De itt sem szabad elfelejteni azt, ami biztató volt. Horváth Adrienn és Lukács Lívia remekül megérti egymást párosban. – Akkor beszéljünk a két győztes csapatról. Milyen eséllyel várhatják a döntőt? – Azt hiszem, az U18-as fiú csapatnak van a legnagyobb esélye. Természetesen Piros Zsombor jelenléte nagyon sokat számít, de nem szabad megfeledkezni a másik két fiúról, Vörös Mátéról és Marozsán Fábiánról sem. S bár a tenisz egyéni sport, ez a társaság igazi csapat. Ritka az ilyen jó hangulatú és összetartó hármas. És ez meglátszik az eredményeiken is. Itt a selejtezőben, Zsombort muszáj volt pihentetnünk, hatalmas terhelés van rajta az utóbbi időben. El is vesztettük az utolsó mérkőzést a franciák ellen, aminek a továbbjutás szempontjából már nem volt jelentősége. Annyiban számít a második helyezés, hogy most kiemeltet fogunk kapni az első körben. Borzasztó nehéz találkozó vár ránk hétfőn, de én nagyon bízom a fiúkban. Van esélyük a továbblépésre és nagyon örülnék, ha elcsípnénk egy érmet.
Nagy Adriennék Budapesten döntőznek Forrás: huntennis.hu
Nagy Adriennék Budapesten döntőznek Forrás: huntennis.hu
– A lányoknak is van éremesélyük? – A döntőben ezt már nem nagyon lehet megmondani. Csoportelsőként jutottak tovább, és jó sorsolással, vagyis kis szerencsével megnyerhetik az első meccset és akkor már közel lehet az érem is. Én mégis úgy érzem, egy picit kevesebb esélyük van erre, mint a fiúknak. Persze, ez is összeszokott csapat. Egyéni versenyekre is gyakran együtt mennek. Gécsek Fanni és Nagy Adrienn erős párost alkot, és ez akár döntő is lehet. Egyébként is bennük volt már ez az eredmény. Szerintem három, Kovács Zitát is ide értve, későn érő játékosról van szó. Mellettük szólhat, hogy itthon játszanak. Ha kijön a közönség az MTK-pályára, az nagy támogatás lehet. Ráadásul nagyon jó mezőny jön Budapestre, nem csak a magyar csapat miatt lesz érdemes megnézni. A hétfőn kezdődő junior csapat Európa-bajnokság döntője nemcsak azért lesz fontos erőpróba, mert kiderül, melyik a kontinens legerősebb teniszhatalma ezekben a korosztályokban, de azért is, mert kvalifikációs verseny a 16 éven aluliak világbajnokságára. Ez lesz a junior Davis és FED Kupa döntője, amelynek Budapest ad otthont szeptember 18-24. között. A kontinentális nyolcas döntőkből öt-öt csapat vívhatja ki az indulás jogát, a magyar csapat rendezőként már biztos résztvevő. A papírforma szerint Európa az egyik legerősebb régió, így nem lesz sokkal könnyebb dolguk továbbjutó csapatainknak a jövő héten a kontinensdöntőben, mint mondjuk később a világbajnokságon. Az U18-as fiú csapat húzóembere, a nemrégiben egyéni junior Európa-bajnokságot nyert Piros Zsombor volt. Az ifjú teniszező nagy menetelés közben van, tornáról tornára utazik, egyik meccsét a másik után játssza. A hétfőn kezdődő U18-as csapat Európa-bajnoki döntő után azonban valóban nem lép többé pályára korosztályos versenyen. Lesz azonban még egy utolsó bevetése juniorként. Nagy elhatározással készül rá: „Nagyon elfáradtam. Soha életemben, nem éreztem még ilyen fáradtságot. Tíz hete nem pihentem szinte egy napot sem. Borzasztóan feldobnak a sikerek, de a csapatdöntő után legalább öt-hat szabadnapot fogok kérni magamnak. Azért csak azután, mert nagyon szeretem a srácokat. Jó a hangulat, jól játszunk együtt. Tudom, hogy én vagyok az első számú játékos, és vállalom is az ezzel járó felelősséget. Igyekszem példát mutatni a többieknek, például a bemelegítésben, vagy abban, hogyan kell küzdeni. Bár ez utóbbiban Máté (Vörös – A szerk.) néha még rajtam is túltesz, és végül én veszek példát róla. Nagyon jó, hogy ennyire akarunk mindannyian, remélem ez a harapós kedvünk Franciaországban is megmarad. Nem titkolom, ahogy egyéniben, úgy csapatban is szeretném győzelemmel befejezni az utánpótlás-karrieremet. A hétfői első meccs sorsdöntő lesz. Megpróbálok a száz százalékot adni, a csapatért, Magyarországért, mindenkiért, aki szeret minket és drukkol nekünk. Ismerem az ellenfeleket, tudom milyen jók, de én győzni szeretnék. Nekem csak ez az alternatíva létezik.” További korosztályos hírek TENISZBEN a honlapunkon.