UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-06 19:46

A kontinens élén

A magyar válogatott nyerte a pontversenyt a Marseille-ben vasárnap befejeződött junior nyílt vízi Európa-bajnokságon. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy a zárónapon együttesünk két újabb érmet szerezzen, a mix csapatok versengésében az U16-os a második, az U18-as pedig a harmadik helyen végzett. Összességében két arany, két ezüst és három bronz a korosztályos kontinensviadal termése.

gy.sz.cs.Bár az összesített pontverseny első helyéről vágtak a magyarok a vasárnapi mix váltóknak, a végső győzelmet korántsem érezhették még a zsebükben. Olyan kiélezett csatát vívtak a házigazda franciákkal, hogy a zárónapon is kötelező volt érmet szerezni ahhoz, hogy megtarthassák vezető pozíciójukat.  A két mix váltó tagjai is tudták ezt, s érmeikkel biztosították a végső győzelmet. A Tabi, Borsi, Gallyasi, Gál összeállítású U16-os mix csapat a dobogó második fokára léphetett fel Oroszország válogatottja mögött, míg a Drigán, Rohács, Huszti, Juhász négyes az U19-es mix váltóban lett harmadik, Franciaország és Németország gárdája mögött. Tavaly, a junior világbajnokságon és az Európa-bajnokságon egyaránt a pontverseny második helyén végzett a magyar válogatott, így az idei eredménynek különösen örültek edzők és versenyzők egyaránt. Több éves, kemény munka hozta meg a gyümölcsét, amelynek már a felnőttmezőnyben is látható jelei vannak. A felnőttvébén idén már minden számban volt pontszerzőnk, amely egyértelműen jelzi a sportág megerősödését.

Így örültek fiatal nyílt vízi  úszóink az összesítésben elért győzelemnek. Forrás: utanpotlassport.hu
Így örültek fiatal nyílt vízi úszóink az összesítésben elért győzelemnek. Forrás: utanpotlassport.hu
– Négy évvel ezelőtt mentünk először igazi, nagy csapattal korosztályos világversenyre, én onnan számítom azt a tervszerű munkát, amelynek most lett meg az eredménye – nyilatkozta honlapunknak Gellért Gábor szakágvezető – Nemcsak a szakmai kérdésekre gondolok most, de A jövő bajnokai program keretében több anyagi támogatást is kapunk, amely lehetővé tette, hogy több edzőtáborozáson és külföldi versenyen vegyünk részt. Ezek pedig a fejlődés létfontosságú feltételei. Nemcsak maguk a versenyzők, de az edzőink is rengeteg tapasztalattal gazdagodtak a túrák, viadalok alkalmával. – A világ minden táján egyre népszerűbb a nyílt vízi úszás, Magyarországon is ez a tendencia érvényesül? – Az is. De ne feledkezzünk meg Risztov Éva olimpiai bajnoki címéről sem. Szinte hihetetlen, amit egy ötkarikás győzelem propagandában a sportág konyhájára tud hozni. Ugyanakkor persze Balatonfüreden több mint kétszáz induló volt a felnőtt-világbajnokságon, ami a sportág nemzetközi sikerét mutatja elsősorban. A mi sikerünk most ez a junior Európa-bajnokság. – Hogy zajlottak az utolsó napi versenyek? – Még mielőtt a csapatokról beszélnénk szeretném ismét hangsúlyozni a pontversenyben megszerzett első hely jelentőségét. Megelőzni a nyílt vízi úszás hagyományosan két legerősebb hatalmát, Franciaországot és Olaszországot, tényleg nagy fegyvertény. Kedvező földrajzi fekvésüknek köszönhetően, ők egy évben hat-hét hónapot tudnak szabadban edzeni. Nálunk ez az időszak alig több három hónapnál. Ami a két váltót illeti, az U16-os csapat esélyét mérlegelve nem számoltunk az oroszokkal, akik az egyéni küzdelmekben nem nagyon villogtak, most viszont hatalmasat úsztak. Az U18-as váltóban a franciák verhetetlenek voltak. Világ- és Európa-bajnokokból áll a csapatuk, nem is reménykedtünk a győzelemben; ebben a kategóriában a harmadik helyezésnek is nagyon örülünk. Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.