UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-08-07 16:33

Felemás hétvége

A labdarúgó NB I negyedik fordulóját követően vegyes érzelmek kavaroghatnak bennünk a fiatalszabályba tartozó játékosok szerepeltetése kapcsán. Ugyan a múlt heti adatokhoz képest ismét jelentősen visszaestek a játékpercek, Haris Attila gólja, illetve Herjeczki Kristóf teljesítménye örömteli.

Leiner SomaAz első két forduló gyengébb számait követően az előző hétvégén tizenhat 20 év alatti labdarúgó jutott szóhoz az NB I-ben, Óvári Zsolt gólt is szerzett, bíztunk a hasonló folytatásban. A játékpercek azonban ismét megközelítették a negatív csúcsot, a klubok alig több mint fele, pontosabban hét együttes adott lehetőséget a fiatal játékosoknak. Ők kilencen összesen 655 percet töltöttek a pályán.

Haris Attila első élvonaleli gólját szerezte a DVTK ellen Fotó: naplo.hu
Haris Attila első élvonaleli gólját szerezte a DVTK ellen Fotó: naplo.hu
Pozitívum, hogy aki ott volt, többnyire jól teljesített, és erősítésnek bizonyult. A legboldogabb a Balmazújváros 20 éves középpályása, Haris Attila lehet, aki góllal vette ki a részét a DVTK ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen. A miskolci együttesben Óvári Zsolt ezúttal is kezdő volt, de a félidőben lecserélte Bódog Tamás. Remekelt a Honvéd középpályása, Herjeczki Kristóf (19), aki 90 percet teljesített a Puskás Akadémia ellen, a kispestiek idegenben is 2-0-ra nyertek. A hazai együttesben ezúttal sem jutott szóhoz 1997 január elseje után született futballista. Az utánpótlás-válogatott Herjeczki viszont élt az eséllyel, a csapat motorja volt a Pancho Arénában, játékát Erik van der Meer vezetőedző a mérkőzés után külön kiemelte. „Hihetetlenül boldog voltam, hogy a fiatal játékos felszántotta a pályát. Egyáltalán nincs rajta kikapcsológomb, pedig többször is rászóltam, hogy ne fusson annyit, de nem akart megállni. Fantasztikusan játszott.” Pakson sem született meglepetés, az atomváros csapatában most sem szerepelt fiatalszabályba tartozó játékos. Ettől függetlenül 2-0-ra győztek a Haladás ellen, Mészöly Géza együttesében Kiss Bence (18) és Tóth Máté (19) is végig a pályán volt, mindketten egy-egy sárga lappal lettek gazdagabbak. Az előző héten Gera Zoltán korai sérülése miatt több, mint 70 perc jutott Csernik Kornélnak (19) a Ferencvárosban. Az ifjú középpályás akkor remekül játszott, Thomas Doll pedig nem volt hálátlan, a kezdőbe nevezte a Debrecen elleni, idegenbeli bajnokin, sőt az utolsó sípszóig a pályán hagyta. A gól nélküli döntetlennel zárult mérkőzést követően egyik mester sem lehetett elégedett csapata teljesítményével. A Videoton együttesében Szabó Bence (19) az egyetlen, aki eddig szóhoz jutott, három forduló alatt 20 percet töltött a pályán. Ehhez most újabb hármat hozzáadhat, a székesfehérváriak a Mezőkövesd otthonában arattak kétgólos győzelmet. Ugyan Szalai Attila (19) egy hete kilencven percet teljesített a hazai csapatban, ezúttal a kispadról figyelte társait. A Vasas jó szokásához híven lehetőséget biztosított fiataljainak, de sem Szivacski Donát (20), sem Murka Benedek (19) nem tudott segíteni a vereség elkerülésében, az Újpest 1-0-ra nyert, és otthon tartotta a három pontot. A 20 év alatti játékosok számát tekintve abszolút csalódás a forduló, mindössze kilencen jutottak szóhoz, ami az idei szezon negatív rekordja. A pályán töltött időt tekintve pedig a 655 alig múlja felül a két hete negatív csúcsként elkönyvelt 644 percet, így ebben a tekintetben mindenképp fejlődésre lenne szükség. Ugyan a Paks és a Puskás Akadémia kivételével már mindegyik csapatban szerepet kapott 1997 január 1. után született futballista, több klubnál - Debrecen, Videoton - csak epizódszerep jut a fiataloknak. Cserébe eddig két gólt és jó teljesítményeket láthattunk.

A FIATALSZABÁLY ADATAI A 2017/18-AS BAJNOKSÁGBAN 1. forduló. 6 csapatban 10 játékos 799 percet játszott. 2. forduló. 7 csapatban 11 játékos 644 percet játszott. 3. forduló. 9 csapatban 16 játékos 863 percet játszott. 4. forduló. 7 csapatban 9 játékos 655 percet játszott. A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK 1. Kiss Bence (Szombathelyi Haladás), Haris Attila (Balmazújváros) 360 perc, 2. Tóth Máté (Szombathelyi Haladás) 348 perc, 3. Murka Benedek (Vasas) 337 perc, 4. Óvári Zsolt (DVTK) 310 perc, 5. Herjeczki Kristóf (Budapest Honvéd) 251 perc, 6. Szivacski Donát (Vasas) 227 perc, 7. Kleisz Márk (Vasas) 180 perc, 8.Csernik Kornél (Ferencváros) 163 perc, 9. Tömösvári Bálint (Budapest Honvéd) 144 perc, 7.  8. Szűcs Kristóf (Újpest) 135 perc, 9. Szalai Attila (Mezőkövesd) 90 perc, 10. , Szabó Bence (Videoton) 23 perc, Vogyicska Bálint (Vasas) 12 perc, Petró Bence (Szombathelyi Haladás) 12 perc, Ternován Patrik (DVTK) 5 perc, Bíró Péter (DVSC) 5 perc, Csősz Richárd (DVSC) 1 perc. GÓLSZERZŐ 1. Óvári Zsolt (DVTK) 1 gól, Haris Attila (Balmazújváros) 1 gól.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.