UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-07 09:29

Szakosztály a világ tetején

A KSI SE kajak-kenu szakosztálya története egyik legeredményesebb ifjúsági és U23-as világbajnokságán van túl. A sikerek titkáról és a műhelyben zajló nevelőmunkáról Oláh Tamás szakosztályvezető beszél.

L. G. A Pitestiben megrendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság legeredményesebb magyar klubja a KSI SE volt. A fővárosiak versenyzői öt arany-, egy ezüst- és két bronzéremben vállaltak aktív szerepet. Az ifjúsági kajakozók közül egyesben Varga Ádám és Gazsó Alida Dorka, párosban Biben Karina és Bakó Olga, négyesben ugyancsak Biben Karina, az U23-as kajakozók között négyesben Racskó Fruzsina nyert világbajnoki címet.

KSI Kajak-kenu
KSI Kajak-kenu
Hogy a KSI-s versenyzők jó formában vannak, az már a hazai válogatóversenyeken látszott, nem véletlenül nyerte el a szakosztály már a szezon elején, májusban A hónap műhelye-díjat. A sikerhez vezető útról Oláh Tamás szakosztályvezetővel beszélgetünk, aki több mint tizennyolc éve dolgozik a műhelyben. „A sikerek kulcsának a kitűnő szakembergárdát tartom. A gyomaendrődi kihelyezett tagozatunkban dolgozó szakemberekkel együtt tizenkét edző dolgozik a szakosztályunkban. Az összetétel ideális, hiszen nálunk munkálkodnak a sokszor bizonyított, idősebb generáció képviselői, mellettük pedig olyan trénerek képviselik a fiatalos szemléletet, akik nemrég még aktívan versenyeztek. A szabadidősportot űzőkkel és a sárkányhajósokkal együtt mintegy kétszázötven tagunk van, az aktív versenyzői csoport ebből százhatvan-száznyolcvan fő. Ennyivel pont elbírunk tizenketten.” Az idősebb korosztályhoz tartozik például Agócs Mihály mesteredző, aki olyan kiválóságok nevelőjeként szerzett magának elismerést, mint Kozák Danuta, Benedek Dalma, Szabó Gabriella vagy Paksy Tímea. „Ami még sokat tesz hozzá a versenyzőink fejlődéséhez, az a KSI-ben működő feladásos rendszer – folytatja Oláh. – Mire egy fiatal tizennyolc éves lesz, több edző keze alatt formálódott, megismerhetett többféle módszert, szemléletet, amelyek persze ugyanazon az alapon nyugszanak, mégis a kollégák sok mindent máshogyan csinálnak. Az új ingerek pedig kellenek, hogy fenntartsuk az érdeklődést az élsport iránt.” A szakosztályvezető azt is fontosnak tartja, hogy a fiatalok jó körülmények között készülhetnek hétről hétre. „A Népszigeten található vízitelepünk a közelmúltban kívül-belül megújult, az eszközökben és a hajókban sem szenvedünk hiányt. A legfiatalabbak tanmedencében sajátíthatják el az alapokat, ez a KSI SE központjában található. Azt mondhatom, minden adott a megfelelő munkához.” Oláh Tamás a szakosztályban töltött majdnem két évtized alatt számos generációt látott már felnőni. A szakembert zárásként arról kérdeztük, a mostani sikerek hol helyezkednek el a rangsorban. „A csúcs eddig a japán Komacuban kétezer-háromban megrendezett ifjúsági világbajnokság volt, amelyen Kozák Danuta, Sáfrán Mihály és Járik Gergely is egyesben győzött. A mostani szereplés közvetlenül emellé kívánkozik, hiszen a hét magyar aranyból ötben szerepet vállalt KSI-versenyző. Nehéz megmondani, mire vihetik a jelenlegi fiatalok, mert az ifjúsági sikerek önmagukban nem jelentenek garanciát semmire. Láttunk már olyat, hogy az ifjúság világbajnok felnőttként nem ért fel a csúcsra. Azt azonban ki merem jelenteni: mi, edzők minden megteszünk azért, hogy a fiatalok itt maradjanak, tovább fejlődjenek, és jó felnőttversenyzőt faragjunk belőlük.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.