UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-09 21:21

Balszerencsés lovaglás

A 12. helyen végzett a Tomaschof Soma (21), Farkas Martin (21) összeállítású férfi váltó Székesfehérváron, a junior öttusa-világbajnokságon. A magyar kettős számára balszerencsésen alakult a lovaglás, és a kombinált szám lövészetébe is hiba csúszott, amiért az összesítésben nagy árat kellett fizetnie, s elszálltak a vívás után még élő érmes remények.

gy.A junior-világbajnokság második napján a férfi váltók következtek. A lecke alaposan fel volt adva, hiszen a nyitónapon, Varga Eszter (19) és Zs. Tóth Anna (19) aranyérmes lett a női versenyben. Náluk jobban tehát aligha lehetett volna teljesíteni, de megközelíteni sem lett volna könnyű őket. Végül ez utóbbi sem sikerült Tomaschof Somának és Farkas Martinnak, hiszen a 12. helyen végeztek. A nap az uszodában indult, s bár a magyar váltó nem volt az első tízben, azért az élmezőnyben maradt. Mivel az új szabályok szerint itt még amúgy sem tudott senki nagy előnyhöz jutni, a kettősnek nem volt oka a különösebb aggodalomra. A második számban aztán beindult a váltónk, s remek vívással a negyedik helyen végzett, amivel az összesítésben az ötödik helyre jött fel. A fiúk mindössze 19 pontra voltak az aranyéremtől, ami azt is jelentette, hogy még minden lehetséges volt. Ezután jött a lovaglás, ami meglehetősen balszerencsésen alakult. Ennek részleteiről, Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya tájékoztatta honlapunkat:

A vívás után még éltek az érmes remények Forrás: pentathlon.hu
A vívás után még éltek az érmes remények Forrás: pentathlon.hu
„Sajnos nem volt szerencsénk, az előttünk menő kazah fiú nem tudott egy kőakadályt átugrani, a lova kétszer is kitört. A szabályok szerint azonban nem cserélhettünk, így Martinnak is vele kellett végig mennie a pályán. A lovak pedig nem felejtenek, és megint megállt ugyanott. Ez nehéz szituáció, természetesen megoldható, de nagyon jó lovasnak kell lenni hozzá. Martinnak ez elsőre nem sikerült, viszont dicséretes, hogy másodjára már igen. Ha figyelembe vesszük, hogy körülöttünk szinte mindenki hibátlanul ment, ez volt az a pillanat, amikor veszélybe került a remélt dobogós helyezés.” A folytatás sem alakult sokkal jobban, mert a kombinációs számban ugyan jól futott és jól lőtt a magyar páros, a második sorozatban besült Tomaschof fegyvere, s a hiba miatt véglegesen elszálltak érmes reményeink. Martinek János szerint nagyon kiegyensúlyozott a férfi mezőny. A vívás és a kombinált versenyszám a legfontosabb, s a lovaglásban sem lehet nagyon hibázni. A mieink a mai napon hiába vívtak nagyon jól a két másikban fontos számban hibáztak, így teljesen érthető a 12. helyezés. „A legjobb hatba vártam a váltót, szívem mélyén még a dobogóban is reménykedtem, ami sajnos ma nem sikerült. Remélem, hogy a folytatásban, kicsit több szerencsével és jobb teljesítménnyel előbbre léphetünk.” – értékelt Martinek János. Csütörtökön a női egyéni versenyek selejtezője következik.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR   Férfi váltó. 1. Koreai Köztársaság (Szo Hunszok, Szeo Csangvan) 1488, 2. Spanyolország (Luis Shivel, Joan Gispert) 1479, 3. Fehéroroszország (Ivan Hamcu, Jaraszlau Radzsjuk) 1473 … 12. Magyarország (Tomaschof Soma, Farkas Martin) 1418.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.