UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-08-10 17:12

Erőlködés nélkül a döntőben

Az ötödik helyen kvalifikálta magát Halász Bence (20) kalapácsvető, a Londonban zajló felnőtt-világbajnokság péntek esti döntőjébe, 75.56-os dobásával. A szombathelyi atléta jó formában várja a folytatást, miközben egy másik utánpótláskorú versenyző, Rivasz-Tóth Norbert (21) gerelyhajító is megkezdi a versenyzést a selejtezőkben, csütörtökön este.

gy.sz.cs.Öt utánpótláskorú atlétánknak sikerült kivívnia a felnőtt-világbajnokságon való indulás jogát, s közülük egyértelműen Halász Bence az, aki a legtovább juthat. A szombathelyi kalapácsvető szerdán este kezdte meg a versenyzést és azonnal meg is felelt a vele szemben támasztott elvárásnak, élete első felnőtt világversenyén bejutott a pénteki 12-es döntőbe. Mivel az atlétáknak mindig nehéz az utánpótlás-korosztályból feljebb lépni, Halász Bence teljesítménye különösen értékes. Ráadásul szakadó esőben, a 15-16 fokos londoni nyárban kellett első lépéseit a „nagyok” között megtennie.

Halász  Bence a döntőbe dobta magát  Londonban Fotó: Kirill Kudryavtse/AFP
Halász Bence a döntőbe dobta magát Londonban Fotó: Kirill Kudryavtse/AFP
„Bence elsőre megdobta a döntős szintet, ráadásul nehéz időjárási körülmények között. Ehhez nem lehet túl sokat hozzátenni. Hogy hányadik helyen jutott a fináléba, annak most már nincs sok jelentősége, a pénteki új nap és új verseny lesz. Ami viszont nagyon fontos, az a mód, ahogyan a dobását kivitelezte. Technikailag pontos volt, remekül összpontosított és nem volt benne egy csepp erőlködés sem. És mindezt ötvenezer néző szeme láttára vitte véghez. Ha a döntőben hasonlóan áll majd hozzá a feladathoz és nem akar valami nagyon különlegeset produkálni, akkor akár a nyolcas végjátékba is tovább léphet” – értékelte honlapunknak Halász Bence versenyzését Spiriev Attila csapatvezető Londonból. A szakvezetés szerint azonban Bencétől nem métereket várnak el, hanem kiegyensúlyozott, jó versenyzést, hiszen a vb helyszínén pillanatnyilag uralkodó hideg, csapadékos idő, egyáltalán nem kedvez a csúcsoknak. Ha a többiekhez képest apró, de határozott léptekkel tud helyezésekben fejlődni, már elégedettek lesznek vele. Ahogyan a csütörtök este kezdő Rivasz-Tóth Norberttől sem várnak el többet, hiszen az ő esetében már a döntőbe kerülés is nehéz lesz. Különösen azért, mert számára nem ez a felnőtt vb volt az esztendő célversenye. Edzőjével, Varga Lőrinccel, a júliusi U23-as Európa-bajnokságra időzítették a formáját, amit felnőtt országos csúccsal nyert. S bár mindent megtettek azért, hogy ezt a jó formát a felnőtt vb-re is átmentsék, nagyon nehéz bármit is jósolni. Ha képes lesz 78-79 méter körül dobni, nagy baj már nem lehet. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.