UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-08-11 09:31

Arany és bronz a második napon

Varga Brigitta aranyérmet nyert a Chilében zajló ifjúsági cselgáncs-világbajnokságon, Özbas Szofi pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szeredás Botond és Kármán Andrea a pontszerző, hetedik helyen zárt a második napon.

L. G. A Chilében zajló ifjúsági cselgáncs-világbajnokság második napján négy magyar versenyző lépett tatamira. Az alaphangot a nyitónapon Feczkó Csanád bronzérme adta meg, így bízhattunk a hasonló folytatásban.

Varga Brigitta
Varga Brigitta
A négy magyar közül három erőnyerőként kezdett, egyedül a 48 kg-ban szereplő, EYOF-bronzérmes Varga Brigittának kellett tatamira lépnie már az első fordulóban. Ennek ellenére roppant magabiztosan menetelt a KSI versenyzője, aki úgy jutott el a fináléig, hogy egyetlen mérkőzése sem ment végig. Sorrendben az ausztrál Sophie Robins, az olasz Chiara Palanca, a német Jana Gussenberg és a szerb Anna Sztojadinov ellen is ipponnal nyert a magyar fiatal. A negyeddöntője 36, az elődöntője 21 másodpercig tartott… A fináléban a Kanusban egyéniben és csapatban is Európa-bajnoki címet begyűjtő Mascha Ballhaus következett, aki jóval nehezebben jutott el a döntőig, mint magyar ellenfele. Érdekesség, hogy bár világbajnokságról beszélünk, Brigi egyedül az első mérkőzésén került szembe Európán kívülről érkező versenyzővel. A döntőben a négyperces küzdelem alatt nem bírtak egymással a felek, így jöhetett a ráadás, amelyben 14 másodperc elteltével Varga Brigitta vazari értékű akcióval megszerezte az aranypontot. Ez most szó szerint aranyat ért! És az éremtermésnek még nem volt vége, az 52 kg-osok között az Európa-bajnok és szintén EYOF-bronzérmes Özbas Szofi újra kitett magáért. A Ceglédi VSE versenyzője három ippongyőzelemmel robogott át a csoportján, a brazil Nicole Franzoi, a német Annika Wurfel és a japán Kobajasi Mina is kapitulált ellene. Az elődöntőben a francia Fazia Mokdar ellen hosszabbításba torkollt a küzdelem, amit aztán a bírák döntöttek el. A ráadás második percében Szofi megkapta a harmadik figyelmeztetését, azzal ellenfele jutott a fináléba. Szofi azonban nem az a típusú versenyző, akit könnyű megtörni, így a bronzmérkőzésre természetesen felszívta magát. A vigaszágról érkező, többek között Kármán Andreát is legyőző észak-koreai Szonghi Mun ellen egészen az utolsó pillanatra hagyta a döntést, de földharc végén ipponnal győzött, így a harmadik nyári világversenyén is dobogóra állhatott. A nap másik két magyarja egyaránt a hetedik helyen zárt, Kármán Andrea (52 kg) és a betegen versenyző Szeredás Botond (60 kg) is dicséretet érdemel a pontszerzésért. Pénteken is négy magyar fiatalnak drukkolhatunk, Nerpel Gergely (73 kg), Tóth Benedek (81 kg), Maróti Alexandra és Nyíri Nikolett (egyaránt 57 kg) lép szőnyegre. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, SANTIAGO DE CHILE A nap győztesei és a magyar helyezettek Fiúk 60 kg: 1. Kazbek Nagucsev (Oroszország)… 7. Szeredás Botond 66 kg: 1. Kacura Ranto (Japán), magyar induló nem volt Lányok 48 kg: 1. VARGA BRIGITTA 52 kg: 1. Seija Ballhaus (Németország)… 3. Özbas Szofi… 7. Kármán Andrea