UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-11 15:33

Maratoni válogató

A maratoni számokban rendeznek kajak-kenu válogatóversenyt a hét végén Ráckevén. Az ifjúsági és U23-as kategóriákban még minden hely kiadó a szeptember 8-10. közötti, Dél-Afrikában esedékes világbajnokságra. A felnőtteknél ugyan vannak már „védett hajók”, de a fiatalok közül így is többen esélyesek arra, hogy ott is megcsípjenek még egy-egy utazó pozíciót.

gy.sz.cs.Mivel kajak-kenuban a maratoni számok nem tartoznak az olimpiai programba, kevesebb szó esik művelőikről, mint a síkvízi gyorsasági kategóriákban induló társaikról. Pedig utánpótláskorban még elég könnyű az átjárás a két szakág között, többek között azért is, mert az alapozási időszakban igen gyakran mennek hasonlóan hosszú távokat a versenyzők, a specializáció igazából csak később kezdődik. A vb közeledtével pedig legyen szó bármelyik szakágról is, kajak-kenuban mindig jó esélyekkel készülhetnek a magyar versenyzők.

Varga Ádám ifjúsági világbajnok most  hosszabb távon indul Forrás: ksi.hu
Varga Ádám ifjúsági világbajnok most hosszabb távon indul Forrás: ksi.hu
„Szerencsére általában dobogós esélyekkel vágunk neki egy-egy nagy világversenynek, s így lesz ez most is – nyilatkozta honlapunknak Weisz Róbert a maratoni szakág szövetségi kapitánya. – De ezen a hétvégén még a válogatásé a főszerep, és nem az esélylatolgatásé. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk még a válogató is olyan színvonalat üt meg, mint általában a nemzetközi viadal. Az utánpótlás-korosztályok versenyeiben különösen nagy csaták várhatóak, sok jó versenyzőnk van. A válogatón a huszonhárom év alattiak együtt indulnak a felnőttekkel, s a szakvezetés dönti el később a pillanatnyi forma és az esélyek ismeretében, hogy ki melyik korosztályban indul a világbajnokságon. Sőt, bizonyára lesznek olyanok is, akik végül mindkét kategóriában rajthoz állhatnak.” A szakágak közötti átjárhatóságnak és életkori átfedéseknek köszönhetően a síkvízi felnőtt szövetségi kapitány, Hüttner Csaba is teljesen képben van azokkal a versenyzőkkel kapcsolatban, akik a hét végén a maratoni válogatón indulnak. Nem is csoda, hiszen Lakatos Zsanett például csak decemberben lesz 23 éves, de már felnőtt világbajnok, ráadásul mindkét szakágban. A női kenu egyesek 19 kilométeres versenyében is ő bizonyult tavaly a világ legjobbjának, most azonban már csak felnőttviadalokon indul. Hüttner szerint a hétvégi válogató nagy esélyesei a lányoknál Biben Karina, Kőhalmi Emese, Bakó Olga, Lucz Anna és Csikós Zsóka, de az ifjúsági kajak párosban címvédő Nagy Viktória, Korsós Zsófia kettősre is figyelni kell majd. A fiúk mezőnyében a nemrégiben K1 500 méteren ifjúsági világbajnoki címet nyert Varga Ádám a 22 kilométeres távnak gyürkőzik neki, az U23-as Európa-bajnok Petró Ádám pedig a felnőttekkel csatázik 20 kilométeren K1-ben és K2-ben egyaránt, s ott lesz a 20 éves, korábbi ifjúsági világbajnok Györgyjakab Máté is a mezőnyben. „Nagy öröm, hogy felnőttkapitányként ilyen sok fiatallal kell számolnom a válogatás során – mondta Hüttner Csaba. – Ez részben azért is van, mert őrségváltás zajlik a sportágban, igaz, folyamatosan, kiegyensúlyozottan. Az idősebbek a legjobb időben adják át a stafétát a fiatalabbaknak, így az eredményességünkben ennek nem igazán van nyoma. A nemrégiben lezajlott utánpótlás világ- és Európa-bajnokságokon szerzett érmek sokasága a legjobb bizonyíték arra, hogy a feltörekvő fiatalok sem adják majd lejjebb, mint elődeik.”

Felnőtt, U23-as és ifjúsági maraton válogató verseny, Ráckeve. Szombat. 10.00: K–1 férfi felnőtt 30 km. 10.03: K–1 női felnőtt 26 km. 10.06: C–1 férfi felnőtt 26 km.  10.25: C–1 női felnőtt 18 km. 13.30: K–1 fiú U18 22 km. 13.33: K–2 leány U18 18 km. C–1 fiú U1818 km Vasárnap.  9.00: K–2 férfi felnőtt 30 km. 9.03: K–2 női felnőtt 26 km. 9.06: C–2 férfi felnőtt 26 km. 12.30: K–2 fiú U18 22 km. 12.33: K–1 leány U18 18 km. 12.36: C–2 fiú U18 18 km.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.