UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-08-11 12:24

Shapovalov hisz a csodákban

A mindössze 18 éves kanadai teniszező, Denis Shapovalov Montrealban hatalmas meglepetésre legyőzte a világranglista második helyén álló Rafael Nadalt. A fiatal játékos élete eddigi legnagyobb mérkőzésével átmenetileg meggátolta Nadalt abban, hogy újra világelső legyen.

Gy. Szabó Csilla A mindössze 18 éves kanadai fiú, Denis Shapovalov okozott óriási meglepetést a Montrealban zajló 1000-es mestertorna nyolcaddöntőjében, miután 3-6, 6-4, 7-6-re legyőzte a világranglista második helyén álló Rafael Nadalt. Az ifjú teniszező persze nem a teljes ismeretlenségből érkezett, hiszen az idén bevezetett U21-es ranglistán már a 11. helyen állt, s Montrealban is szedett már nagy skalpot, mégpedig az előző körben, a US Open-győztes Juan Martin del Potro legyőzésével. Bár még korai kijelenteni, hogy új csillag született, azért mostantól érdemes lesz rá is figyelni. Csütörtökön este, a montreali Uniprix Stadion közönsége szinte egy emberként biztatta az ifjú Shapovalovot. A lelátón nem kisebb hírességek foglaltak helyet, mint a hokilegenda Wayne Gretzky, vagy az olimpiai bajnok úszónő, Penny Oleksiak. A levegőben volt a meglepetés, s a közönség a legnagyobb biztonsággal érezte meg a lehetőséget. Az elvesztett első játszma után a kanadai fiú a másodikban jól eltalálta a sarkokat, s mind a szervákban, mind pedig az egyszerű ütésekben hihetetlen erővel kezdett játszani. Kiegyenlített, s jöhetett a végső, mindent eldöntő harmadik szett. És ez volt az a pillanat, amikor a nézők megérezték: rájuk is szükség van, ha a kedvencüket győztesként akarják látni távozni. Márpedig azt akarták. Ahogy Shapovalov is. Zúgott a „Gyerünk Denis, gyerünk!”, pedig teniszmeccsen ritka, amikor a nézők így megfeledkeznek magukról. Shapovalov és közönsége azonban tökéletesen egymásra talált ezen az estén, amely az ifjú kanadai bravúros győzelmével végződött. A találkozó után nem győzte köszönni a publikum segítségét, s mivel kiskorában Nadal meccseit nézve nőtt fel, a találkozóról magáról nem is tudott sokat mondani. Ám abban biztos volt, hogy a folytatás sem lesz könnyebb, sőt.

Denis Shapovalov Forrás: L'Equipe
Denis Shapovalov Forrás: L'Equipe
Pedig az orosz szülők gyermekeként, Tel Avivban született játékos az idén februárban nem éppen a tenisztudása miatt került a címlapokra. Davis Kupa-meccsen képviselte hazája színeit, amikor a találkozó egyik forró pillanatában, akarata ellenére ugyan, de eltalálta labdájával a mérkőzést vezető bírót. A következmények természetesen nem maradtak el. A játékost kizárták, s mivel az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésről volt szó Nagy Britannia ellen, Kanada elveszítette a találkozót. De talán ez a hiba és az ezzel járó büntetés is kellett ahhoz, hogy alig fél évvel később, Denis Shapovalov élete legnagyobb mérkőzését játszhassa és nyerhesse meg. Ráadásul olyan pillanatban, amelyik Nadal számára sem volt kevésbé fontos. A 15-szörös Grand Slam-győztes spanyol ugyanis nem kevesebb, mint három éve várt arra, hogy újra világelső lehessen, s Montrealba azzal a jóleső érzéssel érkezett, hogy már az elődöntővel is visszafoglalhatja trónját. Csak egyetlen dologgal nem számolt: Denis Shapovalovval, aki így óhatatlanul Andy Murray malmára hajtotta a vizet. A brit teniszező megőrizhette első helyét a világranglistán. Egy időre. Nem tudhatjuk még, hogy az ifjú kanadai képes lesz-e Nadal, Federer, Djokovic vagy Murray nyomdokaiba lépni. Ám az biztos, hogy már most beírta nevét a sportág történelemkönyvébe. Tegnapi győzelmével ugyanis 18 évesen és 3 hónaposan ő lett minden idők legfiatalabb teniszezője, aki 1000-es ATP-mestertorna negyeddöntőjébe jutott. Eddigi eredményeihez pedig hozzátartozik, hogy tavaly, 17 évesen már a legjobb 250-be jutott a felnőttek között, míg saját korosztályában, vagyis a juniorok között bajnok lett Wimbledonban. Idén márciusban, a Drummondville-i torna megnyerésével ő lett a legfiatalabb kanadai teniszező, aki ATP Challenger tornán diadalmaskodott. Az ATP idén, a hagyományos Masters mintájára életre hívta a 21 éven aluliak NextGen Finals elnevezésű viadalát, az adott évben legjobban teljesítő nyolc fiatal játékosnak. Shapovalov az erre kvalifikáló ranglistán eddig a 11. helyen állt, így most az a legfontosabb célja, hogy az év végén részt vehessen ezen a korosztályos mestertornán, vagyis a legjobb nyolc U21-es teniszező között döntőzhessen. Még akkor is, ha pillanatnyilag a következő mérkőzésére kell leginkább koncentrálnia, a francia Adrian Mannarino ellen. „Hiszek a csodákban” – szakadt ki Denis Shapovalovból, a Nadal ellen vívott mérkőzés után. A vágyott karrierhez azonban ez manapság aligha lesz elegendő. Legfeljebb első lépésként. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.