UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-12 23:37

Ellovagolt érem

Az előzetes várakozásoktól jócskán elmaradva szerepeltek Székesfehérváron a junior-világbajnokság női egyéni döntőjében a magyar indulók. Simon Sarolta (19) a 18., Barta Luca (17) a 20., Boros Alexandra (19) a 26., Strobl Anita (19) pedig a 27. helyen végzett. A csapat eredményébe a három legjobban szereplő versenyző teljesítménye számított, ez alapján együttesünk az ötödik helyet szerezte meg. Az egyéni viadalt a dél-koreai Kim Szun-vu nyerte, míg a csapatok között az olaszok bizonyultak a legjobbnak. Vasárnap a férfiak fináléjával folytatódik a világbajnokság.

Gy. Sz. Cs.Bár szombaton a női egyéni döntőkben a nagy melegre már senkinek sem lehetett panasza a junior öttusa-világbajnokságon, a magyarok dolgai továbbra sem alakultak úgy, ahogy azt a szakvezetés elvárta tőlük. Minden bizonnyal ők maguk is jobbra számítottak, különösen hazai pályán, vagyis Székesfehérváron. Nem csak a sportág hagyományai alapján lett volna megalapozott a dobogós helyezés, hanem azért is, mert a júniusi junior Eb-n majdnem ugyanez a csapat bronzérmes lett, Simon Sarolta pedig a negyedik helyen végzett. Az első két szám, vagyis az úszás és a vívás után még minden remény meg volt arra, hogy ha csapat talán nem is, de a remekül asszózó Simon Sarolta a dobogón fejezheti be a napot. Persze ez tőle nem volt olyan nagy meglepetés, hiszen a szám egyébként is az erősségei közé tartozik. Bizakodva, a harmadik helyről várhatta a lovaglást. Nem így a többiek, akik nagyon rosszul vívtak, Barta Luca a 26. Boros Alexandra a 28. Strobl Anita pedig a 34. helyen zárt. A lovaglásban aztán borult minden. Aki jól vívott, az nagyon rosszul lovagolt, és fordítva: a rosszul vívók remekül lovagoltak. Barta negyedik, Boros ötödik lett ebben a számban. Az egyéni éremre esélyes Simon viszont csak 31.

Strobl Anita és Simon Sarolta Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Strobl Anita és Simon Sarolta Fotó: Buza Virág/MÖSZ
„Mondták, hogy nagyon figyeljek rá, mert makrancos, mert előttem is volt gond vele, sőt tegnap az edzéseken is. Próbáltam is nagyon koncentrálni, a tizenegyedik akadályig nagyjából rendben is ment minden, de a pályán tizenkét akadály van. Az utolsón nagyot rontottam” – sajnálkozott Barta Luca a számára végzetes lovaglás után. Nem kevesebb, mint tíz helyet esett vissza, 34 másodperc hátrányból vághatott neki a kombinált számnak. Gyakorlatilag itt szállt el az éremremény. Kállai Ákos női szövetségi kapitány meglehetősen borús hangulatban várt az utolsó, kettős próbára. Mert bár Saci ebben a számban is jónak számít, azért van néhány kiugróan jobb nála a mezőnyben. Leginkább azonban attól félt, hogy a fiatal versenyző lelkileg nem tudja majd megemészteni azt, ami a lovagláson történt. Elvileg ugyanis nem volt lehetetlen, hogy hatalmas futással még odaérjen a dobogóra, ám a gyakorlatban erre szinte semmi esély sem volt. Ráadásul a Bregyó közi sporttelepen ekkor már olyan erősen fújt a szél, hogy az könnyedén befolyásolhatta a lövészet eredményét. Ha csak picit is gyengébb valakinek a csuklója, s máris néhány milliméterrel arrébb száll a golyó. A lövéssel indultak végső csatába a hölgyek, s amitől félni lehetett bekövetkezett. Simon Sarolta hiába futott jól, eleinte igencsak beragadt a célzásoknál, amivel értékes másodperceket vesztett, jóllehet faragnia kellett volna inkább a lovaglással összeszedett hátrányából. A többiek beleadtak mindent, de így is csak néhány hellyel tudtak feljebb lépni a pontversenyben. „Nagyon rosszul lőttem”− szakadt ki Simon Saroltából a befutó után, amikor megtudta, hogy az összesítésben végül a 18. helyen végzett. „Csak az első két sorozatban, utána belejöttél és nagyon jól futottál” – vigasztalta versenyzőjét, Kállai Ákos. Simon azonban vigasztalhatatlan volt, nehezen tartotta csak vissza könnyeit. „Azt hiszem, Saci a kombinált szám elején dolgozta fel azt, ami a lovaglás alatt történt vele – értékelte honlapunknak Kállai Ákos szövetségi kapitány versenyzői teljesítményét. – Megértem őt, még idősebb korban is nehéz túltennünk magunkat azon, ha a dobogóról így visszaesik valaki. Persze meg kell tanulni kezelni az ilyen helyzeteket, de nem mindig lehet. Összességében nagyon küzdelmes nap volt a mai. Saci kivételével a többiek megmagyarázhatatlanul gyengén vívtak. Nem is értem, mi történt, nem lehet ilyen betlit elkövetni a vívóteremben. Csalódott vagyok, hiszen egyéniben legalább egyvalakit vártam az első hat hely egyikére, csapatban pedig reménykedtem az éremben. Messze elmaradtunk ettől a várakozástól.”

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR Női egyéni döntő 1. Kim Szun-vu (Koreai Köztársaság) 1326, 2. Aurora Tognetti (Olaszország) 1313, 3. Agyelina Ibatullina (Oroszország) 1310... 18. Simon Sarolta 1240... 20. Barta Luca 1236... 26 Boros Alexandra 1215, 27. Strobl Anita 1203 Női csapatverseny 1. Olaszország 3858, 2. Oroszország 3834, 3. Egyiptom 3749... 5. Magyarország 3691.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.