UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-13 12:01

Gulyás az első Európából

A Portugáliában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny leánydöntőjét Gulyás Michelle (16) nyerte, s ezzel első európai öttusázóként kvótát szerzett a 2018-as Buenos Aires-i játékokra. Dallos Lilla (15) a 15., Szarka Luca (15) a 16., Sarcia Borbála (16) pedig a 21. helyen végzett.

gy.Nyolc magyar öttusázó, négy lány és négy fiú utazott el a portugáliai Caldas da Rainhaba, hogy részt vegyen az ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny európai küzdelmeiben. Az első napon a hölgyek mérték össze erejüket, a megméretés pedig szép magyar sikerrel zárult. Gulyás Michelle nagyszerű versenyzéssel nemcsak kvótát szerzett, de meg is nyerte a viadalt. A nap a vívással kezdődött, ahol a KSI fiatal öttusázója azonnal az élre tört, huszonhárom győzelem mellett mindössze nyolc vereséget gyűjtött be. A többieknek már nem ment ilyen jól, Dallos Lilla 16/15-ös, Sarcia Borbála 15/16-os, Szarka Luca pedig 11/20-as eredményt követően készülhetett az úszásra, ahol megint Gulyás sikerének örülhetett a magyar küldöttség. A 2:08-as idejét csak csapattárnője, Szarka Luca (2:10) tudta megközelíteni, aki így megszerezte a második helyet. A kombinált számnak 16 másodperc előnnyel vághatott neki Gulyás, aki felnőtteket megszégyenítő tudatossággal tartotta kezében a versenyt, és pontosan annyit adott ki magából, amennyire a végső győzelemhez szüksége volt. Sarciának volt két rossz sorozata a lövésben, ami miatt tíz helyett esett vissza, Dallos és Szarka viszont egyaránt javítottak: előbbi két, utóbbi pedig három helyezést.

Gulyás Michelle a dobogó tetején Forrás: pentathlon.hu
Gulyás Michelle a dobogó tetején Forrás: pentathlon.hu
„Nagyon örülök annak, hogy Michelle versenyt nyert, de annak még jobban, hogy ezzel van egy kvótánk a jövő évi játékokra – nyilatkozta honlapunknak Szloboda József, utánpótlás szövetségi kapitány. – Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni azt a magabiztosságot és céltudatosságot, ahogyan mindezt kivitelezte. Eleve előnnyel ment neki a kombinak, ahol szerencsére nagyon jól lőtt, így a futásban tényleg nem kellett, hogy kihajtsa magát. Ez a tény, nagyon biztató a jövőre nézve, hiszen azt mutatja, vannak még benne tartalékok .” A verseny vasárnap a fiúk vetélkedésével folytatódik, s a szakvezetés az ő esetükben is kvótás helyet vár, ahogy a lányoknál ez már sikeresen megtörtént. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.