UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-08-13 18:21

Rita, az időmilliomos

A gyalogló Récsei Rita (21) az 51. helyen ért célba a nők 20 kilométeres számában a Londonban zajló felnőtt atlétikai világbajnokságon. A csapatvezető azonban hangsúlyozza: nem ez volt a főversenye, és még fiatalnak számít a mezőnyben.

gy.A magyar fiatalok közül utolsóként a gyalogló Récsei Rita (21) állt rajthoz a Londonban zajló felnőtt-világbajnokságon. A nők 20 kilométeres számában nem sikerült bravúrt végrehajtania, 1:40.26-os eredményével az 51. helyen ért célba. A világbajnoki címet egy vele egyidős kínai atléta, Yiayu Yang nyerte, holott ebben a szakágban ritkán tarolnak a fiatalok. Az ázsiai atléta hirtelen berobbanásából azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ezt a magyar delegáció csapatvezetője, Spiriev Attila hangsúlyozta, aki szerint ebben a versenyszámban harminc fölött érnek be igazán a versenyzők. Erre a legjobb bizonyíték talán Madarász Viktória, a csapat másik tagja, aki az igen előkelő 12. helyet szerezte meg. Harminckét évesen, 1:30.05-ös új országos csúcsot gyalogolt Londonban, ugyanebben a számban, ami világosan jelzi javuló formáját. Benne is sok lehetőség van még, nemhogy a mindössze 21 éves Récsei Ritában.

Récsei Rita nem tudta átmenteni formáját Forrás: atletika.hu
Récsei Rita nem tudta átmenteni formáját Forrás: atletika.hu
„A kínaiaknál gyakori, hogy fiatalkorban berobbannak az élvonalba, azután általában nem is maradnak ott túl sokáig, mert náluk hamar jönnek az újabb és újabb trónfosztók – vélekedett Spiriev Attila a rövidebbik női gyalogló szám után. – Mi máshogy készülünk, másképp képezzük atlétáinkat, ezért mondom azt Ritára, hogy gyereknek számít még ebben a számban. Ami a helyezését illeti, jó közepesnek ítélem, a korábbi hűvös napok után talán nehezebben állt át a beköszöntött jó időre, mint rutinosabb társai. Persze mindenki számára egyformán volt meleg vagy kevésbé meleg, úgyhogy nem keresem a kifogásokat. Idén Rita legfontosabb versenye – ahogy a többi fiatalnak is – a huszonhárom éven aluliak Európa-bajnokság volt, ahol hozta is magát a kilencedik helyezéssel. Most úgy látom, talán nem tudta átmenteni azt a formáját ide Londonba. Mivel a korosztályos versenyeken a gyaloglók tíz kilométert teljesítenek csak, a huszonhárom éven aluli- és felnőttversenyekkel lép be a hosszabb, húszas táv, azt hiszem, már az is nagy dolog, hogy tavaly problémamentesen sikerült neki az átállás. Ritának ráadásul most újabb lehetőség is kínálkozik. Mivel a világbajnokság műsorára felkerült az ötven kilométeres szám, elméleti szinten már beszélgettünk is az edzőjével, Urbán Ákossal arról, hogy egy próbát mindenképpen megérne. Aztán majd meglátjuk tetszik-e neki, vagy hogyan reagál rá egyáltalán a szervezete. De hát annyira fiatal még, hogy bármi lehetséges. Tapasztalatszerzésnek mindenesetre tökéletes volt a mai futam.” A londoni felnőtt-világbajnokság tehát véget ért a magyar utánpótláskorú atléták számára, de a szezon korántsem. Legfőképpen azoknak nem, akik az Universiadén is indulnak, mint például Récsei Rita. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.