UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-14 14:37

Megerősít a siker

Az Eb-ezüstöt nyert U16-os leány kosárlabda-válogatott szövetségi edzőjével, Mészárosné Kovács Andreával tekintünk vissza a kontinensviadalra, és a szintén ezüstéremmel zárult Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra.

Lakner Gábor Ahogyan arról beszámoltunk, az U16-os leányválogatott a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál után a Bourges-ban megrendezett A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon is ezüstérmet nyert. Magyar leánycsapat korosztályos kontinensviadalon negyedszer végzett a második helyen, ami igazán jól jelzi, mekkora bravúrt ért el Mészárosné Kovács Andrea együttese. Az 1976-os kadet Eb-t és az 1979-es junior Eb-t követően az újkori lebonyolítású tornák közül a 2006-os, Sopronban megrendezett U20-as Eb-n nyert még ezüstérmet a magyar válogatott. A Honti Kata-féle korosztály után most először játszhatott döntőt a csapatunk.

Andi
Andi
„Izgalommal vártuk, hogy az EYOF után elérhető-e hasonló eredmény, hiszen azért azt látni kell, hogy az Európa-bajnokság jóval erősebb verseny. A csoportunk viszonylag szerencsés volt, hoztuk is azokat a mérkőzéseket, amelyek ahhoz kellettek, hogy könnyebb ágra kerüljünk. Jól mértük fel, melyek lesznek a kulcsmérkőzések, amelyeket sikerült is megnyernünk. Lépésről lépésre haladtunk előre, ennek köszönhető az újabb, várakozáson felüli siker. Büszke vagyok az eredményre, öröm volt dolgozni a lányokkal, és azt is élmény volt látni, hogy mérkőzésről mérkőzésre javult az egyéni és a csapatteljesítmény is” – mondja honlapunknak Bourges-ból hazatérve Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző. Az EYOF-on személyesen is meggyőződhettünk arról, hogy a csapat rendkívül egységes, a Győrben nyert ezüstérem pedig valósággal szárnyakat adott a lányoknak. „Nagy kérdés volt, hogy a jó eredmény nyomást helyez-e a csapatra vagy inkább pluszerőt ad. Amikor a kilencvenhetes-kilencvennyolcas korosztállyal EYOF-bronzot nyertünk, utána az Eb-n is sikerült elérnünk a harmadik helyet, és most hasonló történt. Úgy tűnik, hogy a saját eredményből lehet a leginkább erőt és önbizalmat meríteni, a siker megerősítette a lányokat.”
U16 ezüst
U16 ezüst
Az ezüstérem mellett annak is örülhettünk, hogy a csapat már a négy közé jutással kvalifikálta magát a jövő évi U17-es világbajnokságra, amelyet Minszkben rendeznek meg. „A világbajnokság még a jövő, ilyen messzire nem tekintenék előre, de hab a tortán, hogy az érem mellé még ez is jár. Tudjuk, milyen kiemelkedő és ritkán ismétlődő eredményt értünk el, amit a helyszínen még nem is tudtunk felfogni. A vesztes döntő után még nem lehet teljes szívvel örülni az ezüstéremnek, de két nap alatt teljesen átértékelődött a helyzet, ma már rendkívül boldogak vagyunk. A repülőtéren fantasztikus fogadtatás várt minket, leírhatatlan volt az érzés, amelyet átéltünk a váróterembe kilépve.” A csapat a felkészüléssel, az EYOF-részvétellel és az Eb-vel együtt hat hetet töltött együtt, ezalatt csupán néhány napra látogattak haza a játékosok. Nem túlzás kijelenteni, hogy igazi családdá nőtte ki magát a közösség. „Kicsit hiányzik is a napi rutin, amely összekovácsolta a közösségünket. Feledhetetlen hat hetet töltöttünk együtt, ami rengeteg tanulsággal szolgált. A lányok láthatták, mit kell tenni azért, hogy nemzetközi szinten is eredményesek legyenek, és mindenkinek bebizonyították, hogy a magyar játékosok is képesek a kiugró teljesítményre. Azzal együtt, hogy csodálatos volt a két világverseny, fárasztó és megerőltető is volt egyben, remélem, a lányok megkapják a klubjukban a két-, de inkább háromhetes pihenőt.”

Az Eb-ezüstérmes csapat tagjai Angyal Barbara (csapatkapitány), Budácsik Dorottya, Boros Júlia, Dombai Réka, Madár Eszter, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Aliz, Vári Zita, Vincze Nikolett, Wentzel Nóra. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea. Edzők: Ábrahám Márta, Szentendrei Áron. Gyúró: Rácz Richárd. Csapatvezető: Szabari János. Technikai vezető: Sándor Ádám