UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-15 16:42

Örömök és bánatok

Egy aranyat és két ezüstöt nyert a magyar öttusa-válogatott a Székesfehérváron megrendezett junior-világbajnokságon. Valamennyit csapat, illetve váltószámban, az egyéni küzdelmekben kevésbé volt sikeres öttusázóink szereplése. A végső mérleg azonban így is egyértelműen pozitív, még akkor is, ha voltak nehéz, olykor csalódott pillanatai is a vb-nek.

Gy. Szabó Csilla Tavaly Egyiptomban randevúztak a korosztály legjobbjai, s akkor egyetlen ezüstérmet nyert válogatottunk, mégpedig a női csapatversenyben. Utóbbi egység szerepelt a legjobban az idei, barcelonai kontinensviadalon is, ahol a harmadik helyet szerezte meg, s ezzel a küldöttség egyetlen érmét is. A székesfehérvári három érem, köztük egy arany, mindenképpen elégedettségre adhat okot a sportág jövőjét illetően. „Ez a világbajnokság azt mutatta meg, hogy az öttusa-társadalom juniorszinten is egységes és erős. A két ezüstérem, amit hoztunk, vagyis másfél, hiszen a másodikat mix váltóban szereztünk, nagyon jó eredmény. Ezt mondom még akkor is, ha nekem azért hiányzott az az egyéni érem. Nem mondom, hogy űr maradt bennem, mert vannak tényszerű magyarázatok erre, de mindenképpen az a tanulság, hogy van még hová fejlődnünk, van még min javítanunk” – vélekedett a hétfői esti döntő után Martinek János férfi szövetségi kapitány.

Ezüstöt hozott a fiúcsapat Forrás: pentathlon.hu
Ezüstöt hozott a fiúcsapat Forrás: pentathlon.hu
Az a bizonyos hiányérzet pedig Regős Gergelynek (21) szólt, szíve mélyén tőle várt volna dobogót a kapitány. A sors azonban közbeszólt. A KSI öttusázója néhány nappal korábban szalmonella-fertőzésen esett át, így még az is csodaszámba ment, hogy rajthoz tudott állni. S ha már rajthoz állt, nem takarékoskodott az energiával. Ezért is mondta azt Martinek János, hogy Regős nagyszerűen hozta magát ahhoz képest, ami ebben a helyzetben elvárható volt tőle. Ráadásul a rosszul sikerült Eb után, betegsége ellenére is képes volt majdnem maximumon teljesíteni, tizedik helyével nagyban járult hozzá a csapat ezüstéremhez. A végén pedig szenzációsan futott a mix-váltóban Varga Eszter párjaként, s oroszlánrésze volt abban, hogy ezüstérmesek lettek. Tényleg benne lehetett az az egyéni érem is. De volt a fiúk egyéni versenyének örömteli meglepetése is. A mindössze 17 esztendős Szép Balázs végzett a legelőkelőbb helyen, vagyis a nyolcadikon. Ifjúsági létére lett a legjobb magyar a juniorok között. A szabályok szerint igazából csak jövőre fog „beleöregedni” ebbe a korosztályba. Persze nem volt minden előzmények nélküli ez a hirtelen kiugrás. Balázs már Barcelonában, a kontinensviadalon is indult a juniorok között, ám ott még nem tudott megbirkózni a felelősség terhével. Martinek szerint túlizgulta magát, különösen a vívásban, amely az új szabályok szerint kulcsfontosságú próbának számít. Ez az elfogódottság picit érezhető volt még a székesfehérvári selejtezők során is, ám szinte nyomtalanul szállt el a vasárnapi döntőkre, a csapat legnagyobb örömére. A férfi váltóban, Tomaschof Soma (21) és Farkas Martin (21) a tizenkettedik helyen végeztek, a kapitány szerint azért, mert nem bírták el a lelki terhét a versenynek. Martinek úgy gondolja, egyértelműen több versenyre van szüksége a fiúknak, s fejben kell elsősorban erősödni ahhoz, hogy jobb eredményeket érjenek el. Hogy mennyi minden dől el fejben, arról talán a női szövetségi kapitány, Kállai Ákos tudná a legtöbbet elmondani. Mondja is, hiszen a hétfői mix váltó sikere mintha kicsit felszabadította volna, az újabb érem és a viadal végével talán az ő válláról is lekerültek a terhek. Honlapunknak adott értékeléséből a sikeres szereplés ellenére sem hiányzik az önkritika.
Arannyal kezdtek a lányok Forrás: pentathlon.hu
Arannyal kezdtek a lányok Forrás: pentathlon.hu
„Szép, úgy is fogalmazhatnék, hogy keretes teljesítményt nyújtottunk, arannyal kezdtünk a váltóban és ezüsttel zártuk a mix-váltóval. Közben pedig voltak mélypontok is, mint az egyéni verseny során. Mintha hullámvasúton ültünk volna. Nagyon örülök az érmeknek, büszke vagyok a lányok teljesítményére, de nem tagadom, hogy van bennem szomorúság is. Csapatban és egyéniben egyaránt jó lett volna dobogóra állni. Simon Saroltában (19) egyértelműen benne volt az érem, harmadikként ment neki a lovaglásnak, de hát ebben a számban könnyű megbotlani. Ez még a legnagyobbakkal is előfordulhat. Nézzük például mi történt egy nappal később a fiúknál! A végig vezető és toronymagasan esélyes Alexander Lifanov, a kórházban kötött ki, akkorát bukott. Saci még jobban is járt, hogy csak az érmét bukta el. Sokkal jobban fáj az, ami a vívóteremben történt. Úgy gondolom, teljességgel mentális problémáról volt szó, a fejekben kuszálódott össze minden. A lányok egyértelműen túlértékelték a verseny jelentőségét. Sokat vártak maguktól, és mi is sokat vártunk el tőlük. Egyre többet szerepelnek, egyre nagyobbak az elvárások minden részről. Talán most, juniorkorban jókor jött ez a pofon. Meg kell tanulniuk helyén kezelni a versenyeiket. Ami az eredményt illeti, nagy lépést tettünk előre a mostani három éremmel. Ez azt jelenti, az út amelyiken járunk, jó. De most meg kell állni, és le kell ülnünk beszélgetni. Rendet kell tennünk a fejekben.” Kállai Ákos úgy gondolja, az egyéni küzdelmek sikertelensége okán talán többen is felteszik majd a kérdést, miért éppen ennek a négy lánynak szavazott bizalmat. A kritikusoknak egyetlen mondattal tud válaszolni: létezik válogatási elvrendszer, amelyhez mindenkor objektívan próbálta tartani magát, figyelembe véve olyan szubjektív elemeket, mint például a versenyzők túlterheltsége, vagy az egyéb korosztályos illetve felnőtt kötelezettségeik. A ranglista automatikusan adta magát, Barta Luca (17), Boros Alexandra (19) és Gulyás Michelle (16) végeztek az első három helyen. Ők alkották az Eb és vb csapat gerincét. Kállai szubjektív választása a negyedik emberre pedig nem is volt olyan szubjektív, hiszen Simon a ranglistán is negyedikként végzett, egyetlen ponttal elmaradva Gulyástól. Gulyás a vb-n nem tudott indulni, mivel Portugáliában képviselte épp a magyar színeket, az első napon váltóban aranyat szerző Zs.Tóth Anna (19) pedig kivívta a felnőtt-világbajnokságon indulás jogát, őt ezért nem lett volna célszerű túlterhelni. Varga Eszter választása képviselte igazából a kapitány szubjektivitását, amit ő egy arannyal és egy ezüsttel „hálált meg”. A Székesfehérváron megrendezett junior-világbajnokság három érme a sportág egyik legsikeresebb szerepelését jelentette ebben a korosztályban. Kállai Ákos válogatási problémái pedig igazából nem is olyan súlyosak. Mennyivel örömtelibb sok jó közül válogatni, mint fordítva. A sportág jövőjére nézve legalábbis mindenképpen. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.