UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-08-16 11:55

Mexikói előzés

Az Egyesült Államok fiataljai természetesen taroltak a pánamerikai kadetbajnokságon, Buenos Airesben. A szenzációt viszont a mexikóiak szolgáltatták, akik huszonkét érmet – közte nyolc aranyat – nyertek, és a kötöttfogású éremtáblázat élén végeztek. Velük is okvetlenül találkoznak a kadet Eb magyar hősei a szeptemberi világbajnokságon, Athénban.

Szekeres István Hatalmas sikert értek el, négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárták a magyar fiatalok a szarajevói kadet Eb-t. A korosztály világbajnokságát szeptember 4-10. között rendezik meg Athénban. A legerősebb vetélytársak kontinensbajnoksága közül elsőként most a pánamerikainak a történéseit vesszük górcső alá. Az amerikai földrész birkózásában hagyományosan három ország, az Egyesült Államok, Kanada és Kuba viszi a prímet, mindháromnak van felnőtt olimpiai bajnoka is. A nagy hármasból a kubaiak ezúttal sem indultak a kadet-kontinensbajnokságon. Az USA fiataljai viszont ezúttal is taroltak, a harminc súlycsoportból huszonkilencben nyertek érmet: 15 aranyat, 9 ezüstöt, 5 bronzot. A második helyre Mexikó futott be, hatalmas előzést produkálva a kanadaiak ellenében. Mexikó 22 érmet (!) nyert (8/8/6), szemben Kanada 13 dobogós helyezésével (4/4/5). Az összesített éremtáblázat harmadik helyét Ecuador és a házigazda Argentína foglalta el, nyolc-nyolc medállal. Az ecuadoriak egyetlen aranyát a női birkózás 43 kg-os kategóriájában Fernanda Aldaz López szerezte meg. Itt muszáj megállni egy pillanatra. Amikor a nekünk kevésbé sikeres junior-világbajnokságon Réczi Bianka első ellenfelének az ecuadori Lady Raysa Moran Valenzuelát hozta a sors, felhívtam a figyelmet arra, hogy a leányt ne tekintsük könnyen legyőzhető ellenfélnek – csak azért, mert a birkózásban kevésbé ismert országot képvisel, annál is inkább, mivel Latin-Amerika női birkózása igen komoly tempóban fejlődik. És hát, sajnos, ezt Valenzuela húsbavágóan bizonyította: technikai tussal verte a tatabányai leányt. A szeptemberi kadetvébén tehát szükséges nagyon komolyan figyelni a 43 kiló pánamerikai aranyérmesére, az ecuadori Fernanda Aldaz Lópezre.

Az argentin bajnoknő, Linda Marilina Machuca tiszteletköre a pánamerikai kadetbajnokság szőnyegén
Az argentin bajnoknő, Linda Marilina Machuca tiszteletköre a pánamerikai kadetbajnokság szőnyegén
A rendező, Argentína egyik aranyérmét a szabadfogású Matias Panero nyerte (54 kg). A másikat a legnehezebb leányok (70 kg) súlycsoportjában Linda Marilina Machuca, aki ráadásul nagyon fölényes győzelmet aratott: két gyors tus után a döntőben az USA jelenlegi legjobbját, Tiyana Askew-t verte 12-0-ra, technikai tussal – 2 perc 14 másodperc alatt. A pánamerikai kadetbajnokságok rendszerint meg sem közelítik a korosztályos Eb-k méreteit, a jóval kisebb indulói létszám miatt ráadásul mindhárom fogásnem küzdelmei csupán egy napot vesznek igénybe. De ne keverjünk össze dolgokat: attól azok még színvonalasak, mi több, a vébének is hordoznak üzenetet. Tessék csak ránézni a mellékelt fotóra, Linda Marilina Machuca győzelmi tiszteletkörére a szőnyegen, az argentin nemzeti lobogóval: az azért sok mindent elárul a sportág dél-amerikai jelenlétéről. Az Egyesült Államok kadetjeinek a Buenos Aires-i szereplése különlegességgel is szolgált: mindkét férfifogásnemben ugyanaz a csapat lépett szőnyegre. Mi több, Carson Manville (58 kg) és Peyton Robb (69 kg) kötött- és szabadfogásban is aranyérmes lett. Ez egyrészt arra utal, hogy az amerikai birkózásban nincs korai specializálódás, a fiatal fiúk mindkét fogásnemet űzik. De felfoghatjuk úgy is, hogy a nekik elsődleges szabadfogásban is fontosnak tartják a kötöttfogású alapokat.

TÖRTÉNELMI LECKE EGÉSZEN FIATALOKNAK Az 1996-ban, kilencven éves korában elhunyt birkózó olimpiai bajnokunkat, Kárpáti Károlyt tekinti a sportág a magyar szabadfogás atyjának. A kötöttfogású sikerei mellett az 1929. évi párizsi Európa-bajnokságon ő nyerte a magyar szabadfogású birkózás első Eb-érmét, majd 1930-ban és 1935-ben – mindkétszer Brüsszelben – Európa-bajnoki aranyérmet is. A Kárpáti-féle magyar szabadfogású iskola legfontosabb taktikai eleme az volt, hogy a technikájába sikerrel épített be kötöttfogású elemeket is. Azzal alaposan meglepte a világot. Az iskola a legnagyobb sikert az 1936. évi berlini olimpián aratta, ahol Zombori Ödön (55 kg) és maga Kárpáti (66 kg) aranyérmet nyert. És még valami: Kárpáti Károly Berlinben nem volt hajlandó kezet fogni Adolf Hitlerrel.

Az Egyesült Államok birkózói egyetlen súlycsoportban nem nyertek érmet, a női szakág 38 kg-os súlycsoportjában. Igaz, ott nem is indítottak senkit. Mi több, mások sem, így a mexikói Julieta Esperanza Martínez González mérkőzés nélkül állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A történetet honlapunk azon melegében, és az összes tanulságával együtt feldolgozta. A nyolc mexikói arany közül azonban ez volt az egyetlen, amely speciális módon született. Az Egyesült Államok mögötti, második helyért folytatott versengésben a közép-amerikai ország birkózói egyértelműen lenyomták a kanadaiakat.
A mexikói Lavat Cortez három rangos ellenfelet gyűrt le a szabadfogásban Fotók: UWW
A mexikói Lavat Cortez három rangos ellenfelet gyűrt le a szabadfogásban Fotók: UWW
Perdöntő volt a kötöttfogás, amelyben Mexikó 5 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot szerezve lett első az éremtáblázaton. Kanadai kötöttfogású nem nyert érmet. A női birkózásban Mexikó a harmadik lett (1 arany, 2 ezüst, 3 bronz), a negyedik pedig Kanada (1/1/2). A szabadfogás volt az egyetlen fogásnem, amelyben a kanadaiak szereztek több érmet (9; 3-3 arany, ezüst és bronz), és azzal a második helyet foglalták el, eggyel előzve meg Mexikót (8; 2/4/2). A viszonylag kisebb mezőnyökben a harmadik helyre akár be is lehet „esni”, a mexikóiak azonban nyolc aranyat nyertek, ami azért már nem a véletlen műve (leszámítva az egyedül induló leány, Julieta Esperanza Martínez González győzelmét). Csak egyetlen példa. A szabadfogás 42 kg-os súlycsoportjában Lavat Cortez nyerte az aranyat. Mindössze négyen indultak, a résztvevők tehát körmérkőzéssel döntötték el a helyezések sorsát. A mexikói srác úgy nyert tussal a kanadai McNeal és a puerto ricói Cruz ellen is, hogy már 8-2-re vezetett. (Nem mellékesen: Puerto Ricónak felnőtt-világbajnoki bronzérmese is van már a szabadfogásban.) A mindent eldöntő meccsen pedig 8-6-ra verte az Egyesült Államok legjobbját, a kötöttfogásban aranyérmes Thomas Currant. Felsőfokon dolgozott meg a pánamerikai bajnoki címéért.

PÁNAMERIKAI KADETBAJNOKSÁG, BUENOS AIRES A bajnokok Kötött- és szabadfogásban is aranyérmes 58 kg: Carson Manville és 69 kg: Peyton Robb (mindkettő Egyesült Államok) Kötöttfogás 42 kg: Thomas Curran (Egyesült Államok). 46 kg: Axel Salas Esquivel (Mexikó). 50 kg: José Moo Santamaria (Mexikó). 54 kg: Matias Panero (Argentína). 63 kg: Diego Martínez de Leija (Mexikó). 76 kg: Enrique López Nino (Mexikó). 85 kg: Luis López Vázquez (Mexikó). 100 kg: Jace Punke (Egyesült Államok) Női birkózás 38 kg: Julieta Martínez González (Mexikó). 40 kg: Caitlyn Walker (Egyesült Államok). 43 kg: Fernanda Aldaz López (Ecuador). 46 kg: Angel Rios (Egyesült Államok). 49 kg: Tilynne Jo Vasquez (Egyesült Államok). 52 kg: Casmeron Guerin (Egyesült Államok). 56 kg: Saige Louise Evertman (Kanada). 60 kg: Macey Ellen Kilty (Egyesült Államok). 65 kg: Hannah Ramos (Egyesült Államok). 70 kg: Linda Machuka (Argentína) Szabadfogás 42 kg: Juan Lavat Cortez (Mexikó). 46 kg: Parker Decker (Egyesült Államok). 50 kg: Lachlan McNeil (Kanada). 54 kg: Roberto Alejandro Blanco (Mexikó). 63 kg: Trystan Hideki Kato (Kanada). 76 kg: Michael O’Malley (Egyesült Államok). 85 kg: Hunter de Jong (Egyesült Államok). 100 kg: Ruben Jordon (Kanada)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.