UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-17 20:16

Csigák, pumák, sikerek

Háromszéki Petra terepíjászatban nyert junior Európa-bajnokságot a hónap elején a németországi Hohegeiss városát övező sűrű fenyőerdőkben. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, pilisjászfalui íjászlány remekül koncentrál, és a puma formájú célpont a mumusa.

Gy. Szabó Csilla A Kapos Íjász Egyesület 15 éves versenyzője fiatal kora ellenére már négyszeres Európa- és hétszeres országos bajnok korosztályában, a két évvel ezelőtti, Gödöllőn megrendezett világbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett a juniorok között. Sikereit a vadászcsigás kategóriában aratja, ami azt is jelenti, hogy ösztönös versenyző, lövéseinél nem használ segédeszközöket. „Hat évvel ezelőtt a közelben szervezett falunapon próbáltam ki először az íjászatot, s azonnal megszerettem. A szüleim szerencsére örültek az ötletnek, és azonnal vettek nekem egy kezdőíjat” – mesélt a kezdetekről Háromszéki Petra. Az akkor alig kilenc esztendős kislány azonnal gyakorolni kezdett, s nem sokkal később, már az első versenyén meglepetést okozott. Az összes női induló közül ő volt a legsikeresebb. Kétség nem férhetett a kislány született tehetségéhez.

A 15 éves Háromszéki Petra junior Európa-bajnok lett terepíjászatban
A 15 éves Háromszéki Petra junior Európa-bajnok lett terepíjászatban
„Lőni is nagyon szeretek, ám a környezet, a gyönyörű táj, a természet fogott meg a leginkább a sportágban. Vannak ugyan terepek, amelyek nagy erőkifejtést igényelnek, de annyira szeretek erdőben barangolni, hogy ilyenkor fel sem tűnik a fáradtság. Jól összpontosítok, így nem jelent problémát a ritmusváltás, amikor a kimerítőbb mászások után meg kell állnom lőni. Egyetlen mumusom van, a puma. Bármilyen versenyen indulok, ez a figura mindig kifog rajtam. Talán azért, mert nagyon keskeny maga a célpont, ráadásul egy sziklán fekszik, nehéz eltalálni” – mesél Petra szakágáról, a terepíjászatról, amelyben állatokat megformáló célpontokra lőnek a versenyzők. Az íjászlány néhány hónapja igazolt a Kapos Íjász Egyesülethez, ami azt is jelenti, hogy klubja most már sokkal messzebb található lakhelyétől. Ám mivel általában otthon, saját hatalmas kertjükben edz, az utazgatás nem okoz neki különösebb gondot. Ugyanakkor sem édesapja, Háromszéki Attila, sem pedig edzője, Hevesi Lajos nem szereti, ha egyedül áll neki gyakorolni. „Ebben a sportban nagyon fontos a technika. Látnunk kell minden mozdulatát, és azonnal javítani, amikor lő, ezért nincs értelme annak, hogy egyedül eddzen − magyarázza az édesapa. – Így viszont sok egyeztetést igényel a tréningek megszervezése. Ennek ellenére versenyidőszakban hetente legalább ötször, egyébként pedig háromszor biztosan megoldjuk a közös gyakorlást.” Petra tehetségének kiváló koncentrációs képessége is része. Különösen azért, mert ebben a sportágban elsősorban fejben dől el az eredmény. S persze nagyon sok múlik magán a sportszeren, vagyis az íjon is. A MOL Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően most már erre sem lehet panasz, Petra megvehette álmai íját. „Soha nem volt még ilyen csodálatos fegyverem, rettenetesen örülök neki. Komoly, nagy tengelytávú eszköz, Németországból rendeltük, itthon nem is lehetett kapni. Az első lövéseim azonnal jól sikerültek vele, nem volt szükségem arra, hogy megszokjam, egyből kézre állt. Azt hiszem, hosszú évekig tudom majd használni” − örvendezett Petra vadonatúj íjának. Az édesapa szerint a Hoyt Tribute márkájú sportszert saját erőből biztosan nem tudták volna megvásárolni, és felnőttkoráig nem is lesz szükségük másikra. További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.