UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-08-17 11:38

India: 22 érem

Öt ország fiatal birkózói szereztek tíznél több érmet a bangkoki kadet Ázsia-bajnokságon. A legtöbbet – huszonkettőt – az indiaiak. A harminc aranyérmen kilenc ország osztozott, az élen Irán és Japán (7-7) áll, India és Kazahsztán (5-5) előtt. Az Eb-n átütő sikert elért magyar kadetválogatott tagjai nagyon erős ázsiai ellenfelekre számíthatnak a szeptemberi athéni világbajnokságon.

Szekeres István Hatalmas sikert értek el, négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárták a magyar fiatalok a szarajevói kadet Eb-t. A korosztály világbajnokságát szeptember 4-10. között rendezik meg Athénban. A legerősebb vetélytársak kontinensbajnokságából a pánamerikai után most az ázsiainak a történéseit vesszük górcső alá.

A kötöttfogás 69 kg-os győztesének, az iráni Dehkordinak az indításából nem látni, hogy újonc volt Ázsia kadetbajnokságán
A kötöttfogás 69 kg-os győztesének, az iráni Dehkordinak az indításából nem látni, hogy újonc volt Ázsia kadetbajnokságán
A thaiföldi fővárosban, Bangkokban megrendezett viadalon öt ország nyert tíznél több érmet, együttesen nyolcvanötöt a megszerezhető százhúszból: India – 22, Japán – 18, Irán és Kazahsztán – egyaránt 17, Kirgizisztán – 11. Őket követi (9-9 éremmel) Mongólia és Üzbegisztán. Az éremgyűjtésben az abszolút elsőséget tehát az indiaiak szerezték meg, akik az előző években is tömegesen szerepeltek kiválóan, ezúttal azonban öt arany is a gyűjteménybe került nyomatékként. Ráadásul úgy, hogy India volt az egyetlen ország, amelynek a birkózói mindhárom fogásnemben nyertek kadet Ázsia-bajnokságot: kettőt-kettőt a két férfiszakágban, egyet pedig a női birkózásban. A harminc aranyérmesből kerek húszan újoncként indultak a thaiföldi viadalon, ami nem csoda, hiszen 17 év a korhatár. Bizonyos értelemben kilóg a sorból a női 43 kg japán bajnoka, Miu Simizu, aki már két éve aranyat nyert a világ- és az Ázsia-bajnokságon is. Honfitársnője, a 46 kilós Cugumi Szakuraj tavaly volt vb-győztes. Címvédőként egyedül az iráni Mohammad Abbász Hoszeinvand (kötöttfogás, 54 kg) állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Bangkokban egyébként az irániak voltak a legeredményesebbek, hiszen a 17 érmüket (7-7 arany és ezüst, 3 bronz) két fogásnemben, a két férfiszakágban szerezték. Női birkózás ugyanis náluk – vallási okokból – nincs. Igaz, láttam én már videót iráni leányok edzéséről: enyhén fogalmazva is túlöltözöttek voltak, plusz a fejükön a kendő, de kétségkívül birkóztak, és láthatóan örömmel tették. A szabadfogás éremtáblázatának élére Irán jutott, 4 arannyal, 2-2 ezüsttel és bronzzal, megelőzve India (2/1/4) és Üzbegisztán (2/1/1) fiait. A kötöttfogásban viszont a kazahok őket előzték meg. Nem akárhogyan!... A kazahok négy, az irániak három aranyat szereztek. Három súlycsoportban vívtak döntőt egymással, és mind a hármat a kazah kötöttfogású nyerte. 58 kg: Mirzabajev–Madani tus, 63 kg: Szagimbaj–Hordeh 8-1, 76 kg: Zsalgaszov–Szadatifard 2-2, utolsó akcióval.

A VISSZATÉRÉS EZÜSTJE Pakisztán is feliratkozott a szabadfogás éremtáblázatára: a 69 kg-ban Inajat Ulla második lett. Volt már pakisztáni aranyérmes, kettő is – 1989-ben. Azóta az ország birkózói – lényegében a Dél-Ázsiai Játékok felnőttviadalának kivételével – nem vettek részt a világversenyeken. Tavaly Inajat Ullát elküldték a kadet-kontinensbajnokságra, nyolcadik lett, míg ugyanő most egyszemélyes csapatként ezüstöt szerzett. Az ország birkózókultúrája hasonlít az indiaira: ősi gyökerekből táplálkozik, a versenyzői míves technikai képzést kapnak. Talán abban is megnyilvánul a hasonlóság az elkövetkező években, hogy az évtizedes elszigeteltség után a pakisztániak is visszatérnek a sportág nemzetközi vérkeringésébe.

A női birkózás a megszokottat produkálta Bangkokban is. A világelső japánok a tíz súlycsoportból hétnek az aranyát gyűjtötték be, a maradék háromban pedig bronzot nyertek.
A japán Ueno nyert a női birkózás 40 kilósai között, itt éppen indiai ellenfelet visz a szőnyegre Fotók: UWW
A japán Ueno nyert a női birkózás 40 kilósai között, itt éppen indiai ellenfelet visz a szőnyegre Fotók: UWW
Egy-egy bajnoki címet szereztek India, Kína és Mongólia leányai. Az indiaiak itt is nagyot dobtak, kilenc dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek: az egy arany és egy ezüst mellé hét bronzérmet tettek az asztalra. Itt tehát mindössze négy ország nyerte az aranyakat, akárcsak kötöttfogásban, a szabadfogású bajnoki címeken pedig öt osztozott. Nem túlságosan sok helyen összpontosult tehát a siker, ami pontosan jelzi: a kilenc aranyérmes ország versenyzői ellen nehéz küzdelem vár a magyar fiatalokra az athéni világbajnokságon. Előre szólunk: a vb nem lesz lakodalmi menet. De ezt csak a sportágat kevésbé ismerő érdeklődők kedvéért szögezzük le. A versenyzők és a mestereik ugyanis pontosan tudják.

KADET ÁZSIA-BAJNOKSÁG, BANGKOK Az aranyérmesek Kötöttfogás. 42 kg: Arsad Arsad (India). 46 kg: Jerkebulan Ardakov (Kazahsztán). 50 kg: Nurtazin Kerimberdi (Kirgizisztán). 54 kg: Mohammad Abbász Hoszeinvand (Irán). 58 kg: Oralhan Mirzabajev (Kazahsztán). 63 kg: Ralhat Szagimbaj (Kazahsztán). 69 kg: Ali Kabiri Dehkordi (Irán). 76 kg: Daulet Zsalgaszov (Kazahsztán). 85 kg: Mohit Mohit (India). 100 kg: Szejed Modzstaba Hoszeini (Irán) Szabadfogás. 42 kg: Umidzsin Dzsalolov (Üzbegisztán). 46 kg: Szejed Dzsafarjan (Irán). 50 kg: Csoj Hjeon-szu (Koreai Köztársaság). 54 kg: Mehdi Esgiri (Irán). 58 kg: Akas Dahija (India). 63 kg: Ihtyijor Normurodov (Üzbegisztán). 69 kg: Mejrambek Szulejmenov (Kazahsztán). 76 kg: Parvin Malik (India). 85 kg: Abbász Forutanrami (Irán). 100 kg: Szejed Hasemi (Irán) Női birkózás. 38 kg: Aj Hoszakava (Japán). 40 kg: Anna Uemo (Japán). 43 kg: Miu Simizu (Japán). 46 kg: Cugumi Szakuraj (Japán). 49 kg: Ibuki Tamura (Japán). 52 kg: Umi Imaj (Japán). 56 kg: Purevszuren Ulznszajhan (Mongólia). 60 kg: Zhang Yue (Kína). 65 kg: Tina Tina (India). 70 kg: Rin Mijadzsi (Japán)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.