UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-17 19:15

Zárás Srí Lankán

Srí Lanka legnagyobb városában, Colombóban zárul a nemzetközi kosárlabda-szövetség új 3x3-as versenysorozata, a Nemzetek Ligája. Az U23-as magyar férfi és női válogatott pénteken és vasárnap játszik az utolsó két fordulóban.

L. G. A nem éppen a kosárlabda-kultúrájáról híres Srí Lankán szerepel a magyar U23-as férfi és női 3x3-as kosárlabda-válogatott. Az Indiai partjaitól délre fekvő szigetország legnagyobb városában, Colombóban rendezik meg a Nemzetek Ligája utolsó két fordulóját.

U23 3x3
U23 3x3
Az év elején indult útjára a FIBA 3x3 Fast Track-programja, amellyel idővel szeretnék elérni, hogy célzottan a 3x3-as szakágra is megkezdődjön játékosok képzése. A projekt alapvető célja a fiatal, feltörekvő sportág nemzetközi elismertségének a növelése, az országos szövetségek szakmai együttműködésének támogatása, valamint az arra való törekvés, hogy minél több olimpiai érmes játékost neveljen. A program támogatására hozta létre a FIBA az U23-as Nemzetek Ligáját. Az első évben a Fast Track-program hat alapító országából (Csehország, Magyarország, Japán, Hollandia, Srí Lanka és Uganda) került ki a Nemzetek Ligájának mezőnye. Japán úgy döntött, hogy nem indít csapatot, viszont a többi ország válogatottja, köztük a magyar férfi és női U23-as együttes is részt vett a sorozat állomásain. A Nemzetek Ligája 2017-ben öt, egynapos rendezvényt foglal magában. Az első állomásnak a csehországi Podebrady adott otthont, azt követően Szolnokon rendeztek két versenyt, végül Colombóban szintén kétszer lépnek pályára a csapatok. A sorozat végén nem rendeznek finálét, hanem az öt állomás összesített eredménye alapján hirdetnek győztest. A magyar válogatottak szerdán utaztak el Srí Lankába, és kedden térnek haza. A női csapatot Böröndy Vivien, Kovács Vanessza, Suppán Anna és Szabó Dóra alkotja, míg a fiúk Dragasevic Veljko, Kántor Olivér, Pintér Dávid, Révész Ádám összeállításban szerepelnek pénteken és vasárnap. A magyar férfiválogatott két második és egy hatodik helyezést ér el eddig, míg a női csapat két ezüstérme mellett egy negyedik helyezést tud felmutatni.