UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-18 11:53

Ázsiára várva

Tizenkét hely már elkelt a jövő évi U17-es leány kosárlabda-világbajnokságra, ebből az egyiket a magyar válogatott szerezte meg. Összeállításunkból kiderül, kikkel találkozhatnak a lányok Minszkben.

L. G. Ahogyan arról beszámoltunk, az U17-es leányválogatott a Bourges-ban megrendezett A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon nyert ezüstérmével kvalifikálta magát a jövő évi U17-es világbajnokságra. A tornát Minszkben rendezik meg július 21-29-én tizenhat csapat részvételével.

U16 csapatöröm
U16 csapatöröm
A világbajnokság tizenkét résztvevője már ismert, a maradék négy hely az U16-os Ázsia-bajnokságon kel el október 22-28-án az indiai Bengaluruban. Európából öt, Amerikából négy, Afrikából két csapat harcolhatta ki a részvételt, míg a fehéroroszok rendezőként automatikus résztvevői a tornának. Nézzük, kikkel találkozhat a magyar csapat Minszkben! Elsőként az Amerika-bajnokságot rendezték meg júniusban Buenos Airesben. A képlet egyszerű volt: a nyolc csapatból az első négy helyezett jut el a vb-re, így a csoportok első két helyezettje a további mérkőzések eredményétől függetlenül nyeregben érezhette magát. Az amerikaiak és a kanadaiak csoportgyőzelme papírforma-eredmény volt, mögöttük a házigazda argentinok és a kolumbiaiak csípték el a második helyet. A végeredménye sem volt meglepő: az amerikaiak győztek, a kanadaiaknak jutott az ezüst, az argentinoknak pedig a bronz. Az Afrika-bajnokságot az Európa-bajnoksággal egy időben rendezték meg a mozambiki Beirában. Mindössze öt csapat vett részt a tornán, melyen előbb körmérkőzéseket rendeztek, és az ötödik helyezett – a nyeretlen Zimbabwe – elbúcsúzott a további küzdelmektől. A másik négy együttes jutott az elődöntőbe, ahol Mali Mozambikot, Angola pedig Egyiptomot lépte le, így kiharcolta a vb-részvételt. A fináléban a maliak 68-29-re ütötték ki az angolaiakat, utóbbiak ez alapján nem sok jóra számíthatnak Minszkben. A Bourges-ban megrendezett Európa-bajnokságon a négy közé jutott csapatok automatikusan vb-részvételnek is örülhettek, így a negyeddöntőt megnyerő magyar, olasz, francia és lett együttes a további helyezésétől függetlenül megváltotta a jegyét Minszkbe. Az ötödik helyre a címvédésről lecsúszó spanyolok futottak be, akik a negyeddöntőben egyetlen ponttal kikaptak az olaszoktól, de aztán a helyosztókon előbb a lengyeleket verték magabiztosan, majd a németek is legyőzték 54-49-re. Várjuk az ázsiai résztvevőket.

U17-ES LEÁNY KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, MINSZK A biztos résztvevők Amerika: Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Kolumbia Afrika: Mali, Angola Európa: Franciaország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Spanyolország Rendező: Fehéroroszország