UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-20 18:41

Korosztályváltás Kairóban

Három fiatal, az egyaránt 21 éves Zs. Tóth Anna, Simon Sarolta és Tomaschof Soma került be a felnőtt-világbajnokságra utazó magyar válogatottba. A szakvezetők szerint nagy ugrás lesz nekik ebben a nehéz mezőnyben helytállni, Kairóban a tapasztalatszerzés lehet az elsődleges céljuk.

Gy. Szabó Csilla Hétfőtől Egyiptomban mérik össze erejüket a világ legjobb felnőtt öttusázói. A Kairóba utazó magyar csapatban három utánpótláskorú versenyző kapott helyet. A hölgyeknél Zs. Tóth Anna és Simon Sarolta, a férfiaknál pedig Tomaschof Soma próbálja meg felvenni a felnőttek ritmusát. Vannak sportágak, amelyekben nem húzódik markáns szakadék a különböző korosztályok között, ám az öttusa összetettsége és nehézsége miatt nem tartozik ezek közé. A magyar válogatott két szövetségi kapitánya szerint kemény csatára számíthatnak jövő héten a fiatalok. „A junior- és a felnőttmezőny között nagyon nagy a váltás. Anna és Saci igazi, kemény darálóba kerülnek. Azoknak a fiataloknak van esélyük a gyors beilleszkedésre, akik a fizikai számokban már a saját korosztályukban is kiemelkedő teljesítményt képesek nyújtani. A váltó persze más, ott kevésbé ütközik ki, ha még valaki nem elég erős. Ennek ellenére Anna az egyéni küzdelmekben fog indulni, mert úgy gondoltam, hogy meg tudja oldani ezt a feladatot. Sacinak a női váltóban szavaztam bizalmat, meglátjuk mire lesz képes. Tőlük idén még tényleg >csak< a tisztes helytállást várom el, a céljuk a tapasztalatszerzés”− hangsúlyozta honlapunknak Kállai Ákos női szövetségi kapitány.

Zs. Tóth Anna egyéniben indul a felnőttek között Forrás: olimpia.hu
Zs. Tóth Anna egyéniben indul a felnőttek között Forrás: olimpia.hu
„Szeretnék jó eredményt elérni, ha már az egyéniben indulhatok, de nincsenek helyezések a fejemben – mondta honlapunknak Zs. Tóth Anna, aki a székesfehérvári junior-világbajnokságon női váltóban aranyérmet szerzett. − Szeretném minden számban az egyéni legjobbamat hozni, és meglátjuk mire lesz ez elegendő. A mezőny szerintem meglepően erős, főleg ahhoz képest, hogy olimpia utáni évben vagyunk. Amit most a legnehezebbnek érzek, az a sorozatterhelés feldolgozása. Ezen a nyáron ez lesz a negyedik világversenyem, két utánpótlás és két felnőtt. Itt jelentkezik az igazi nagy váltás, amikor két ifjúsági és két junior követte egymást, az kevésbé volt megterhelő. Főleg mentálisan érzem a fáradtságot.” Simon Sarolta már nagyon várja a vébét, még ha tisztában is van azzal, milyen nehéz próba előtt is áll. Bár a váltó mezőnyét nem ismeri, hiszen a többi csapat az egyéni nevezések függvényében állítja fel a párosokat, azt azért már most biztosra veszi, nagy ugrás lesz a felnőttek között rajthoz állni. „Tapasztalatszerzésnek fogom fel ezt a világbajnokságot, hiszen már csak egy évig vagyok junior, meg kell szoknom a felnőttmezőnyt. Mivel a fő versenyeim a korosztályos viadalok voltak, most kisebb teherrel készülődőm, mint Székesfehérvár előtt. Ez biztosan segít majd az átállásban.” A férfiaknál Tomaschof Somának nem lesz teljesen ismeretlen a légkör, hiszen már két éve is indult a felnőtt-világbajnokságon váltóban. Akkor ötödik helyezésnek örülhetett, s igazából most sem szeretné ennél kevesebbel beérni. Hogy mit vár magától és társától, Demeter Gergelytől, arról a következőket mondta honlapunknak: „Pontszerző helyen kellene végeznünk, de még jobb lenne a dobogón. Számomra igazi kihívás ez a világbajnokság, s én szeretem a kihívásokat. Egyáltalán nem rémiszt meg. Úszásban jó vagyok, a vívást kell majd jól elkapnom, akkor nem lehet baj.” A férfiak szövetségi kapitánya Martinek János óvatosabban nyilatkozik az esélyekkel kapcsolatban, mint tanítványa. Szerinte ugyanis a felnőtt-világbajnokság mezőnye fényévekre van egy juniorétól. „Soma sok felnőttversenyen indult már, nem mondhatom, hogy tapasztalatlan lenne. De a székesfehérvári korosztályos vébé nem jött össze neki, úgy is fogalmazhatnék, hogy a junioroktól kapott egy-két pofont. Ehhez képest most sokkal nehezebb ellenfelekre számíthatunk. Edződnie kell még ehhez a mezőnyhöz, éppen ezért a váltóban több esélye lehet, mint egyéniben. Szerintem átmeneti időszakát éli a két korosztály között, érthetően bizonytalan még, ezért nincsenek is különleges elvárásaim vele szemben” - vélekedett Tomaschof esélyeiről Martinek János. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.