UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-21 15:34

Garda-tó után, Japán előtt

A vitorlázó Gyapjas testvérpár – Balázs (22) és Zsombor (19) – mozgalmas időszakot él. Noha még juniorkorúak, már a 470-es hajóosztály felnőttmezőnyében is bontogatják szárnyaikat. Előbb a felnőttek Európa-, majd világbajnokságán vettek részt (mi több, az úgynevezett Arany csoportban szerepelhettek, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlássportban), majd a negyedik helyen végeztek a korosztályos Eb-n. A balatonföldvári kettős mindezek után hamarosan Japánt veszi célba, ahol előbb a junior-világbajnokság, majd a Világ Kupa keretében száll vízre.

Ángyán Rebeka A fivérek közül az idősebbel, Balázzsal beszélgettünk a közelmúltról és a közeljövőről. – Miben más a felnőttverseny atmoszférája, mint a korosztályos viadalé? – Már sokat versenyzünk felnőtt korosztályban is, s alapvető különbség, hogy a juniorok mindig megpróbálják lemásolni a felnőttek a profizmusát. Összességében kicsit szétszórtabb a fiatalabb társaság.

Gyapjas Zsombor és Balázs: egy hajóban a vízen és a parton is Forrás: solymaronline.hu
Gyapjas Zsombor és Balázs: egy hajóban a vízen és a parton is Forrás: solymaronline.hu
– A felnőtt világversenyek és a junior Eb között nem sokat pihenhettek, hiszen ezeket a napokat is edzéssel, felkészüléssel töltötték. Azért a kikapcsolódásra is jutott idő? – Az Eb helyszínére, a Garda-tóhoz két héttel korábban érkeztünk; ebben a periódusban hat napot edzettünk, hét napot pihentünk. Leginkább túráztunk, bringáztunk, megnéztünk a környéket, de volt két nap úgynevezett edzésversenyünk is, meg három, amit hajószereléssel töltöttünk. – A Garda-tó gyönyörű… – Mi is szeretjük már régóta. Kiskorunkban sok versenyen jártunk ott, mert relatíve közel van, nem kellett sokat utazni. A mezőny nagy része kedveli ezt a helyet. – Végül negyedikek lettek. Melyik volt az erősebb érzés: az öröm a remek eredmény miatt, vagy a csalódottság, amiért lemaradtak a dobogóról? – Az utolsó futamban az volt a stratégia, hogy nem csak a szintén az éremre hajtó izraeli hajóra koncentrálunk, mert az könnyen visszaüthet, ha egyetlen riválisra összpontosít az ember. Természetesen szerettük volna éremmel zárni a versenyt, s aznap csalódottak is voltunk, de aztán aludtunk rá egyet, és már elégedetten értékeltük a teljesítményünket. – Az eredményességben mennyi a része a harmóniának, amely testvérek esetében alighanem adott? – Sokat jelent, s persze az is, hogy nagyon jóban vagyunk a vízen és a parton egyaránt. Kapocs az is persze, hogy mindkettőnket azonos cél hajt, az, hogy minél eredményesebbek, jobbak legyünk. – A junior Európa-bajnoki negyedik hely bizakodásra adhat okot a jövőt illetően, ráadásul hamarosan utaznak a Japánban tartandó junior vb-re és Világ Kupára. Milyen reményekkel vágnak neki az útnak? – Maradjunk annyiban, hogy – mint mindig – szeretnénk kihozni magunkból a maximumot. Aztán, hogy ez mire lesz elég, majd kiderül…