UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-22 18:05

Nehézsúlyúak a Balatonon

Balatonfüreden rendezik keddtől a Finn Silver Kupát, amely a Finn Dingi hajókategóriában egyben U23-as világbajnokság is. A magyar színeket három versenyző képviseli, nekik elsősorban a tapasztalatszerzés lehet a céljuk. A mezőny rendkívül erős, a rendezők az időjárástól függően tizenhárom futam lebonyolítását tervezik.

gy. sz. cs. Négy kontinens 23 országából érkeztek Balatonfüredre a Finn Silver Kupa küzdelmeire a Finn Dingi kategória legjobb utánpótláskorú versenyzői, szám szerint negyvennyolcan. A hétfői próbafutamokat követően, kedden kezdődött az igazi verseny, és vasárnap estig tizenhárom futam szerepel a programban. A résztvevők listáján a sportág korosztályos legjobbjai találhatók, akik közül jó néhányan már a felnőttek között is megmutatták, mire képesek.

U23-as világbajnokság a Balatonon Forrás: 2017.finnsilvercup.org
U23-as világbajnokság a Balatonon Forrás: 2017.finnsilvercup.org
A címvédő Phillipe Kasüske Németországból érkezett a Balaton-partjára, ő az idén keveset versenyzett ebben hajóosztályban, így nehéz versenyre számít. Az egyik legnagyobb riválisa éppen az a cseh Ondrej Tepli lehet, akitől tavaly elhódította a világbajnoki címet, s aki mindenképpen dobogóra szeretne állni Balatonfüreden. A pillanatnyi papírforma szerinti legesélyesebb vitorlázó azonban egy harmadik, Henry Wetherell. A brit fiatal ugyan tavaly ült csak át a Finn Dingi kategória hajójába, ebben az esztendőben már megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot, a felnőttek között pedig a hatodik helyen végzett. Eredményei is mutatják, hogy folyamatosan fejlődik, ami szerinte elsősorban kiváló edzőtársainak köszönhető, mert fejlődésre sarkallják. Nem titkolja, hogy győzni szeretne a magyarországi rendezésű korosztályos világbajnokságon. A résztvevők között egyetlen fiatal versenyző akad, aki indult már olimpián. Az argentin Facundo Olezza Rióban a kilencedik helyen végzett, s két futamot meg is nyert, közvetlenül az után, hogy harmadik lett a Finn Silver Kupa tavalyi küzdelmeiben. − Tavon még soha nem rendeztek világbajnokságot ebben a kategóriában – nyilatkozta honlapunknak Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. − Ez a legrégebbi olimpiai hajóosztály, s eddig kizárólag tengereken versenyeztek a legjobbak. Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy ebben az évben három nagy világversenyt is rendezhetünk. Ami a korosztályos vébét illeti, tíz éve nem volt olyan sok indulónk, mint most. A mi sportágunk nagyban függ az időjárástól, így azt is figyelnünk kell, de jelen állás szerint szerencsénk lesz. Az első két napon biztosan lesz elegendő szél, s az előrejelzések szerint egész héten lesz annyi légmozgás, amellyel a világbajnokság biztonságosan megtartható. A magyar színeket három fiatal versenyző képviseli ebben a nehézsúlyú, egyszemélyes hajóosztályban. Németh Domonkos és Tenke Martin egyelőre tapasztalatlan versenyzőnek számít az erős mezőnyben, így a kettős célja nemigen lehet más, mint a tisztes helytállás. Bár a harmadik induló, Haidekker Elemér több nagy nemzetközi versenyen rajthoz állt már, mégsincs annyi tapasztalata, hogy az élmezőnybe várhatnánk. További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.