UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-23 13:54

A pálya és a konyha ördöge

Nagy meglepetésre bekerült a franciaországi leány U16-os kosárlabda Európa-bajnokság álomcsapatába a mindössze 14 éves Dombai Réka. A Vasas játékosa az egyéni elismerés mellett két ezüstérmet szerzett a nyáron: az említett kontinensviadalon, valamint előtte, a győri EYOF-on.

Bruckner Vince Nem mindennapi elismerésben részesült a Vasas 14 éves kosárlabdázója, Dombai Réka: a Franciaországban rendezett U16-os Európa-bajnokságon ezüstérmes leányválogatott tagjaként a kontinensviadal All Star-csapatába is beválasztották. A legjobbak közé kerülés azért is nagyszerű eredmény, mert Réka nemcsak a magyar csapat, hanem az egész mezőny legfiatalabb játékosa volt. Magát a játékost is meglepte, hogy a szervezők beválasztották az álomötösbe.

Dombai Réka az Eb legfiatalabb játékosaként bekerült az All Star-csapatba Forrás: FIBA
Dombai Réka az Eb legfiatalabb játékosaként bekerült az All Star-csapatba Forrás: FIBA
„Az Eb legfiatalabbjaként természetesen  nem számítottam rá, hogy egyéni címre is lehet esélyem. A verseny közben viszont már tudtam, hogy én is azok között vagyok, akik bekerülhetnek a legjobbak közé, s ez pluszmotivációt, önbizalmat adott. Megerősített abban, hogy amit csinálok az jó, és ezt mások is így gondolják.” Az ígéretes kosárlabdázó az egyéni elismerés mellett természetesen elégedett volt a csapat második helyével is, s büszke arra, hogy ilyen fiatalon a csapat tagja lehetett. „Először is nagy gratuláció jár az egész válogatottnak a két világversenyen elért eredmények miatt. Úgy gondolom, remekül végigcsináltuk a sorozatot, pláne, hogy mindkettőn a második helyen végeztünk. A siker titkát elsősorban abban látom, hogy mindenki végig motivált volt, és mindent megtett a sikerért.” Azt ugyanakkor a Vasas kosárlabdázója, valamint edzője, a 150-szeres válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes Deák Éva is tudja: Rékának a remek teljesítmény ellenére van még miben fejlődnie.
Réka edzője, a 150-szeres válogatott és Eb bronzérmes Deák Éva Forrás: vasassc.hu
Réka edzője, a 150-szeres válogatott és Eb bronzérmes Deák Éva Forrás: vasassc.hu
„Az úgynevezett gólképességét, valamint a zsiványságát tartom a legfőbb erényének, ezek miatt sikeres már most is. Ugyanakkor, ha komoly kosárlabdázó szeretne lenne, akkor a balkezes technikák és a kettő-kettő elleni játék mellett a védekezésre is komoly hangsúlyt kell fektetnie, annak ellenére is, hogy az elmúlt évben ez utóbbiban sokat fejlődött.” Réka honlapunknak elmondta, nem sok szabadideje marad az edzések és a mérkőzések mellett, azt a keveset pedig igyekszik a családjával és a barátaival tölteni. Akad azonban hobbija is, amivel szívesen tölti az idejét. „Nagyon szeretek főzni, igaz, általában azokat az ételeket készítem el, amiket én is kedvelek. A specialitásomnak a sajtos makarónit tartom, az már nagyon jól megy.” Miközben pedig Réka elmélyed  a tésztakészítés tudományában, aligha lehet más a célja, minthogy tovább fejlődjön, és folyamatosan tagja legyen a korosztályos válogatottaknak. Nagy álma pedig, hogy egyszer a felnőttek között is bemutatkozhasson a nemzeti csapatban. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.