UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-08-24 11:34

Ez aztán a gyerekprogram!

A 13 éves Názer Lili a legkevésbé sem átlagos gyerek. Az UTE tőrözője győzött már korosztályos viadalokon, megnyerte a Fülöp Mihály emlékversenyt, a hódmezővásárhelyi országos bajnokságon pedig bronzérmes lett. Ám igazi csodabogár, aki nemcsak a vívópáston, hanem a számítógép előtt is jeleskedik: diákprogramozóként DailyTakeMe nevű applikációjával elnyerte a UPC Future Makers hazai nagydíját, majd a nemzetközi döntőben az élmezőnyben végzett.

Ángyán Rebeka – Hogyan csöppentél bele a vívás, majd a programozás világába? Vagy éppen fordítva történt? –  Először a balettal ismerkedtem meg, amit nagyon szerettem – sőt a mai napig szeretek táncolni –, de az iskolában jelezték a szüleimnek: túl érzékeny ez a kislány, jó lenne megerősíteni valamilyen szívósabb sportág segítségével. Édesanyám választása – a pedagógusok tanácsát megfogadva – a vívásra esett, és már hat éve tőrözök versenyszerűen az UTE színeiben. A programozás a vívás mellé  robbant be. Az egyik nyáron családi tragédia történt, elveszítettem a nagypapámat, anyukám pedig nem szervezte le időben a nyári elfoglaltságomat, és az úgynevezett Robotika Tábor volt az egyetlen, ahova még befértem. Az ott töltött idő alatt rájöttem,  hogy a programozásban minden benne van, amit szeretek: matematika, angol, kreativitás... Hasonlóan  a véletlen műve volt, hogy ugyanebben az évben indította el a Skool nevű cég a lányok számára meghirdetett, szintén programozással kapcsolatos foglalkozásokat, tréningeket, s ezeken az érdeklődésem  tovább nőtt a téma iránt. Itt megismertem Kollányi Fruzsinát, a mentoromat, aki a mai napig segíti felkészülésemet.

Názer Lili még csak 13 éves, de már tőrvívóként és programozóként is különleges eredményekkel büszkélkedhet
Názer Lili még csak 13 éves, de már tőrvívóként és programozóként is különleges eredményekkel büszkélkedhet
–   A vívásban sokat kell gondolkozni, akárcsak a programozásban.  Hozzájárul az egyik a másik sikeréhez? –   Igen, azt gondolom, összefüggésben állnak egymással. Türelmet, kitartást, logikus gondolkodást igényel mindkettő, át tudom ültetni egyiket a másikba.  Itt is, ott is meg kell tanulni magányosan harcolni és csapatban is dolgozni.  A vívásban és a programozásban is tudnom kell befolyásolni az érzelmeimet annak érdekében, hogy ne hátráltassanak , hanem inkább előrevigyenek. –   Melyikben fáradsz el jobban? – A természetesen a vívás megterhelőbb fizikailag, de ha rámtör a pengeéhség, akkor teljesen feloldódom, mondhatni, a flow-állapot körül lebegek. Szellemileg viszont a programozás fárasztóbb, de mindig arra törekszem, hogy ne adjam fel, és befejezzem az adott munkát. –   Egészen különleges ötlet, hogy olyan programot készítettél, amely családok időbeosztását segíti. Mi sarkallt erre ? –  Láttam, hogy a szüleimnek mekkora problémát jelent megtervezni, ki, mikor, kit, hova visz, ki megy kiért, kinek mi a dolga, és úgy  gondoltam, hogy ez a fajta felület nagymértékben megkönnyítené a dolgukat. De nekem is sokat segít, mert bőven van elfoglaltságom, és a programnak köszönhetően könnyebben átlátom a napjaimat. –   Mik a terveid? Meddig szeretnél eljutni a tőrözésben és hová a programozásban? –  Az edzőmmel,  Kreiss Gáborral szeretnénk minél több nemzetközi tapasztalatot szerezni, és reményeim szerint egyszer indulhatok majd olimpián is. Programozóként nagyon szívesen dolgoznék valamelyik nagy cégnél, például a Google-nál. De az is előfordulhat, hogy a barátaimmal egyszer saját céget alapítunk. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.