UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-25 19:20

Balszerencse és optimizmus

A fiatalok megbízhatóan versenyeztek a kajak-kenu felnőtt-világbajnokság elő- és középfutamaiban. Kopasz Bálint váratlan sérülése az egyetlen negatívum. A fiatal kajakos azonban nem adja fel, így is rajthoz áll. A kapitány nem foglalkozik az előjelekkel, optimistán várja a hétvégi döntőket

gy. sz. cs. A csehországi Racicében zajló felnőtt-világbajnokságon résztvevő erősen megfiatalított magyar kajak-kenu válogatottban, úgy tűnik, kifejezetten sikeresen zajlik a generációváltás. Az első két napon lebonyolított elő- és középfutamok eredménye legalábbis azt tükrözi. Az ifjúság egyáltalán nem illetődött meg az idősebbek között, és magabiztosan haladt a hétvégi döntők felé. A huszonhét számból nem kevesebb mint tizenháromban voltak érdekeltek a 23 évnél fiatalabbak, és péntek estére csupán két egység maradt, amelyiknek szombat délután kell kiharcolnia a finálét. Kopasz Bálint lett az egyetlen, akinek biztosan a B döntővel kell beérnie a kajak egyesek 500 méteres számában. De az különleges történet.

Kopasz Bálint sérülten is versenyez Fotó: MTI/ Kovács Tamás
Kopasz Bálint sérülten is versenyez Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A felnőtt Európa-bajnokságon tavaly 1000 méteren bronzérmet szerzett és a riói olimpiát 19 évesen megjárt Kopasz Bálint, aki nem mellesleg a vébécsapat legfiatalabb tagja, remekül kezdte a viadalt. Kedvenc számában, vagyis a hosszabbik távon az olimpiai ezüstérmes, cseh Josef Dostállal került egy középfutamba, s mindvégig a nyakában lihegve szerezte meg a második helyet, azzal pedig a szombat délelőtti döntőben indulás jogát is. Ugyanezzel a lendülettel vágott az 500 méteres előfutamának pénteken délelőtt, és nyerte meg. Aztán jött a baleset. Bálint olyan szerencsétlenül nyúlt megbillenő hajójához, hogy a jobb hüvelykujján zúzódást szenvedett. De még így is vállalta a délutáni középfutamot, amelyből végül nem tudta kiharcolni az A döntőbe jutást. Az ifjú kajakos azonban nem adja fel, és úgy tervezi, hogy ilyen körülmények között is rajthoz áll a másik fináléban. Ha nem jön közbe az incidens, azt állíthattuk volna, hogy a fiatalok százszázalékos teljesítménnyel zárták az elő- és középfutamokat. Amikor Hüttner Csabát a válogatott szövetségi kapitányát arra kértük, hogy néhány mondatban értékelje az utánpótláskorúak eddigi világbajnoki teljesítményét, természetesen Kopasz Bálint sebesülése érintette a legérzékenyebben: − Hirtelenjében nem is tudom mit mondjak, egyelőre én is az események hatása alatt vagyok. Még éppen Medveczky Erika betegségével voltunk elfoglalva, amikor Bálint megsérült. Rosszak az előjelek, ezt nem tagadom, de megpróbáljuk pozitívan felfogni a dolgokat. A pálya nagyon rendben van, eddig nem volt szél, a körülményekre nem lehet panaszunk. Ami a fiatalokat illeti, remekül helytálltak. Azt kell mondanom, hogy az előfutamok során inkább az idősebbek voltak azok, akik kicsit gyengélkedtek. A hétvégi döntők előtt mindenesetre kifejezetten biztató, ahogy a döntőbe lapátoltak. De lehetnek akármilyen kedvezőtlenek is az előjelek, ne felejtsük el, hogy profi versenyzőkről van szó. Meg kell oldaniuk a feladatot. A kenus Hajdu Jonatán is magabiztosan versenyzett eddig, 200 méteren egyéniben – gyengébb előfutam után – a középdöntőben rajt-cél győzelmet aratva utasította maga mögé az egész mezőnyt. Ugyanezen a távon Fekete Ádámmal párban is döntősök lettek. A fiatal kettős ugyan nem rajtolt túl jól, de végül az előfutamos harmadik helyével is elérte a finálét, amiért Racicébe utazott. A fináléban pedig már minden megtörténhet, ha jól startolnak. A hölgyek versenyében Lucz Dóra ugyan még nem döntős a 200 méteres K1-ben, de neki már biztosan emlékezetes marad a világbajnokság. Nem kisebb sztár, mint a kétszeres olimpiai bajnok, új-zélandi Lisa Carrington mellett versenyezhetett az előfutamban, mögötte szerezte meg a második helyet, s a jogot, hogy szombaton délután a középfutamból kvalifikálhassa magát a vasárnapi döntőbe. Az előjelek neki több mint biztatóak. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.