UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-08-26 21:13

Balaska Márk és Birkás Balázs aranyöröme

Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a fiatalok a felnőtt-világbajnokság első döntőnapján a csehországi Racicében. Kopasz Bálint (20) sérülten is rajthoz állt. Lucz Dóra (22) futamgyőztesként került a vasárnapi döntőbe. A zárónapon öt utánpótláskorú egységnek lehet szurkolni.

gy.Szombaton már élesben döntőztek a racicei felnőtt-világbajnokságon a legjobb kajak-kenusaink, és a fiatalok hat fináléban is érdekeltek voltak. Végül egy arany- és egy ezüstéremmel járultak a magyar küldöttség napi éremterméséhez. A délután még középdöntőzni kényszerült Lucz Dóra megnyerte futamát, és a vasárnapi döntőbe száguldott, míg az 500 méteren induló férfi kajaknégyes erejéből csak B döntőre futotta. A zárónapon még így is öt olyan egységünk lesz érdekelt, amelyikben 23 éven aluliak lapátolnak. Nagy volt Balaska Márk és Birkás Balázs öröme a kajakkettesek 200 méteres futamát követően, hiszen kettősük a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Pedig egyáltalán nem könnyű körülmények között versenyeztek. Már elhelyezkedtek a startvonalon, és a rajtra készültek, amikor hatalmas eső szakadt a mezőnyre. A váratlan égi áldás persze mindenkinek nehéz feltételeket teremtett, ám a magyar kettőst jobban felpaprikázták a történtek, mint a többieket. Még akkor is, ha Birkás Balázs szerint a legnagyobb nyugalommal álltak a startba, annak tudatában, hogy nagyon jól felkészültek a világbajnokságra. A zuhogó esőben Balaska Márk úgy elkapta a rajtot, mint még soha, s a verseny után nyilatkozva elmondta: már abban a pillanatban érezte, hogy nem lehet tőlük elvenni a győzelmet. Az aranyéremhez persze nem volt elegendő a jó kezdés, mindent beleadva sprintelték végig a távot.

Balaska Márk és Birkás Balázs a győzelem pillanatában Fotó: MTI/Kovács Tamás
Balaska Márk és Birkás Balázs a győzelem pillanatában Fotó: MTI/Kovács Tamás
A másik érmet, vagyis az ezüstöt is a férfi kajakkettesek hozták, az 500 méteres távon. A Nádas Bence (21), Tótka Sándor (23) alkotta újpesti egység futamában a mezőnynek csak a második rajtja sikerült, azt pedig a magyar páros kapta el a legjobban. Hiába azonban a tökéletes reflex, a spanyol Germade, Walz kettős ezen a napon erősebbnek bizonyult. Eleinte ugyan volt a csata, a végére azonban elfogyott a magyarok ereje, és a második hellyel kellett beérniük. Megsebesült jobb kézzel, hősiesen rajtolt a kajakos Kopasz Bálint az 1000 méteres távon, ám ebben az állapotban csak az ötödik helyet sikerült kiharcolnia. Igaz, ezért is alaposan meg kellett küzdenie, hiszen a szám kiugróan színvonalas küzdelmet hozott. Ebben a mezőnyben még teljesen egészségesen sem mehetett volna biztosra a csapat legfiatalabb (és egyik legígéreteseb) tagja. A futam után bevallotta, hogy a rajtnál bizony voltak fájdalmai, de a futam alatt próbált mindent elfelejteni, és a végén annak köszönhetően robbantani tudott, és elcsípte az ötödik helyet. S bár nagyobb reményekkel érkezett Racicébe, a körülményekre való tekintettel végül ezzel is elégedettnek kell lennie. Negyedik helyen ért célba a női C–2-esek 500 méteres távján Balla Virág (23), Takács Kincső oldalán, pedig végig harcban álltak a dobogós helyezésért, amelyről az utolsó pillanatban maradtak le. A kenus Hajdu Jonatán (21) jó kezdés után esett vissza, s zárt végül a hatodik helyen, míg a Takács Tamara (21), Vad Ninetta páros a női K–2 500 méteren már a rajtnál beragadt, és végig az ötödik hely környékén lapátolva ért célba. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.