UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-26 11:27

Késlekedő futamok

Késő délutánig kellett várni a szélre, de végül két futamot is rendeztek a Balatonfüreden zajló Finn Dingi U23-as világbajnokság negyedik napján. A vezetést a finn, Oskari Muhonen vette át, a magyarok továbbra is a mezőny hátsó harmadában helyezkednek el.

gy.A Balatonfüreden zajló U23-as világbajnokságon ismét a szél hiánya okozta a legnagyobb fejtörést a szervezőknek. A pénteki negyedik nap annyiban azonban különbözött a többitől, hogy bár későn, de végül sikerült a két betervezett futamot lebonyolítani. A várva várt fuvallat csak 15.30 után érkezett meg, igaz a verseny alatti 6-8 csomós szélnél jobbat már legalább három napja nem tapasztalhattak a versenyzők.

Itt még együtt a mezőny Forrás: finnclass.org
Itt még együtt a mezőny Forrás: finnclass.org
Az ötödik futamban mindvégig az ír Fionn Lyden, a brit Henry Wetherell, a spanyol Joan Cardona Méndez és a finn Oskari Muhonen négyese vezette az élbolyt, és kerülgette egymást, attól függően, kinek sikerült éppen jobban kihasználnia a széllökéseket. Végül Wetherell, Muhonen és Lyden futott be az első három helyen. A következő futamot szinte azonnal indították, kihasználva, hogy a Balaton felett ekkor még mindig volt elegendő légmozgás a vitorlázáshoz. S bár ebben a menetben a norvég Lars Johan Brodtkorb kezdett a legjobban, végül Muhonen nyert, méghozzá igen látványosan, messze maga mögött hagyva az egész mezőnyt. Értelemszerűen átvette az összetett verseny első helyét az addig nagy előnnyel vezető argentin Facundo Olezzától, akinek nem volt más vágya, mint gyorsan elfelejteni ezt a napot. Muhonen a futam után elmondta, titokban aranyreményekkel érkezett a Balatonhoz, bár most a küzdelmek közepette kicsit óvatosabb lett, a dobogóra azonban mindenképpen szeretne felállni. A két sikeres futamot követően, a még mindig jelen lévő légmozgásokat kihasználva, a szervezők egy újabb, harmadik menetet szerettek is volna indítani. Ám két rosszul sikerült rajt után, végül feladták a kísérletezést és örültek, hogy legalább a tervezett napi adagot sikerült teljesíteniük. A magyar versenyzők továbbra sem tudtak javítani helyezésükön, Haidekker Elemér két, Tenke Martin egy helyet csúszott vissza, Németh Domonkos megtartotta pozicióját. További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

FINN DINGI U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÜRED Az állás hat futam után: 1. Oskari Muhonen (finn), 2. Facundo Olezza (argentin), 3. Fionn Lyden (ír), … 38. Haidekker Elemér, 39. Tenke Martin, 40. Németh Domonkos