UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-08-26 08:57

Milák Kristóf: aranyérem, világcsúcs

Milák Kristóf junior-világcsúccsal győzött 100 m pillangón az Indianapolisban zajló korosztályos úszó-világbajnokságon, míg Lakatos Dávid remek ezüstérmet szállított 800 m gyorson. A 4×100 m mix gyorsváltó harmadik helye rossz váltás miatt veszett el.

Munkatársunktól Rögvest az első nap megszületett Indianapolisban a magyar úszósport első junior-világbajnoki aranyérme, ám egy „elsőt” még ki kellett pipálni a tengerentúlon: egyéni számban még nem szólt magyar versenyzőnek a Himnusz.

Milák Kristóf nyerte a magyar úszósport első egyéni juniorvébé-aranyérmét
Milák Kristóf nyerte a magyar úszósport első egyéni juniorvébé-aranyérmét
Ez az „áldatlan állapot” csupán Milák Kristóf 100 m pillangódöntőjéig tartott. Az érdi versenyző már az első hossz után az első helyen fordult, és a másodikon sem tudta befogni őt az orosz Jegor Kujmov, így a budapesti felnőtt vb-n szerzett fantasztikus ezüstérme után a korosztályában királlyá koronáztatott. Történt mindez úgy, hogy nagyon rosszul érkezett célba, ezért aztán csak nyolc századmásodperccel előzte a riválist. Az ideje egyébként junior-világcsúcs – meg igazából nem is. Milák a már említett felnőtt vb-n 50.62-t tempózott, ám azt azóta sem hitelesítették, ezért aztán a mostani 51.08 a hivatalos világrekord. „Kicsit izgultam, aggódtam, az ifjúsági Európa-bajnokság után sikerül-e megverni az ellenfelemet, de a fordulónál láttam, hogy előtte vagyok – értékelt az Magyar Úszó Szövetségnek Milák. – Gondoltam, az utolsó ötvenen mindent beleadok. A rajt és a forduló jól sikerült, ellenben a célba érkezés rossz volt, de örülök, hogy még így is nyertem. Nem gondoltam világcsúcsra, mert tisztában vagyok vele, hogy ahogyan mindenki, én is nagyon elfáradtam a nyár végére. Azért még sok maradt bennem, lesz még váltóm, és persze a kétszáz pillangó.”
Lakatos Dávid és a hajráezüst Fotók: nso.hu
Lakatos Dávid és a hajráezüst Fotók: nso.hu
Jutott még érem a magyaroknak Indianapolisban, hiszen Lakatos Dávid nagyszerűen taktikázott a 800 gyorson, és betyáros utolsó ötvenet kivágva a második helyen zárt (ugyanebben a számban Kalmár Ákos a hatodik lett). „Az edzőmmel azt beszéltük meg a futam előtt, hogy ne vigyem én a mezőnyt, de ne is szakadjak le sokkal, maradjak a többiek bokájánál – avatott be a taktikába Lakatos. – Az első négyszáz méter jól esett, de tartalékoltam a hajrára, az utolsó ötvenet nagyon megnyomtam. A végén nem láttam a másik amerikait, őt sajnos nem sikerült megfogni. Az edzőm nagyon örült a sikeremnek, de azt inkább nem mondom el, mit mondott elsőre. Mindenképpen szerettem volna érmet szerezni, örülök, hogy sikerült.” Néhány pillanatig úgy tetszett, teljes lesz a kollekció, hiszen a Milák, Németh Nándor (aki 50 m gyorson hatodik idővel lett döntős), Gyurinovics Fanni és Késely Ajna négyes harmadikként zárt a 4×100 m mix gyorsváltóban. Csakhogy Ajna a megengedettnél előbb váltott, így hiába úszott óriásit (akárcsak a többiek), maradt a keserű kizárás. A parádés produkciónak köszönhetően (beleértve Ilyés Laura nyolcadik helyét is a 200 m hát döntőjében) Magyarország hét éremmel (2, 4, 1) harmadik az éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kanada mögött. Az összes eredményt ezen ezen a linken érheti el. Korábbi cikkeink: előzetes1. nap, 2. nap További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, INDIANAPOLIS (EGYESÜLT ÁLLAMOK) A harmadik nap eredményei Fiúk 800 m gyors: 1. Andrew Abruzzo (Egyesült Államok) 7:54.58, 2. Lakatos Dávid (Magyarország) 7:56.81, 3. Michael Brinegar (Egyesült Államok) 7:57.22, ...5. Kalmár Ákos 8:00.28. 100 m pillangó: 1. MILÁK KRISTÓF (MAGYARORSZÁG) 51,08, 2. Jegor Kujmov (Oroszország) 51.16, 3. Andrej Minakov (Oroszország) 51.84 Leányok 100 m gyors: 1. Freya Anderson (Nagy-Britannia) 53.88, 2. Iki Rikako (Japán) 54.16, 3. Kayla Noelle Sanchez (Kanada) 54.44, ...18. Gyurinovics Fanni 56.63. 200 m hát: 1. Regan Smith (Egyesült Államok) 2:07.45, 2. Alexandra Summer (Egyesült Államok) 2:09.04, 3. Nacumi Szakai (Japán) 2:09.34, ...8. Ilyés Laura 2:13.31. 4x100 m mixed gyorsváltó: 1. Kanada (Ruslan Gaziev, Alexander Pratt, Taylor Ruck, Penny Oleksiak) 3:26.65, 2. Egyesült Államok (Krueger, Willenbring, Nordmann, Ariola) 3:28.17, 3. Ausztrália (Winnington, Brunt, Horwood, King) 3:28.57. A magyar váltót (Milák Kristóf, Németh Nándor, Gyurinovics Fanni, Késely Ajna) kizárták.