UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-08-28 07:19

Tartós a magyar éremeső

Folytatódik a csoda Indianapolisban: két ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar fiatalok a tengerentúlon zajló junior úszó-világbajnokság ötödik napján, így a küldöttség az Egyesült Államok és Kanada mögött továbbra is harmadik az éremtáblázaton.

Munkatársunktól Azért elképesztő, hogy mit művelnek a magyarok a junior úszók világbajnokságán. A legutóbbi két korosztályos vb-n összesen született négy ezüstérem, most pedig kis túlzással szinte naponta ennyi a termés. Érkeznek egyéni aranyak, jönnek az egészen elképesztő váltógyőzelmek vagy a roppant értékes dobogós helyezések. Az ötödik napon utóbbiból jutott négy.

kesely_ajna
kesely_ajna
A tavaly és az idén a gyorsúszószámokban a korosztályban egyeduralkodó Késely Ajna (aki amúgy még mindig nincs 16…) emberére akadt Indianapolisban, hiszen feltűnt a színen Delfina Pignatiello, aki legyőzte őt 800 m gyorson, s akit legyőzött ő 400 m gyorson, ám most megint az argentin leány volt a jobb. Brutálisan jó időt úszott, bement 16 perc alá, amelyet Késely most megközelíteni sem tudott (16:15.68) egyébként is bőven 16 percen kívüli a legjobb eredménye (16:11.25), így maradt a szépen csillogó ezüstérem. „Nem esett túl jól a futam, bár ha összehasonlítom a felnőtt-világbajnoki döntőt meg a mostanit, az sokkal jobban fájt, mert ott már négyszáz körül küzdöttem, itt viszont nyolcszáz után jött el a holtpont – értékelt a szövetség helyszínen tartózkodó képviselőjének. – Az argentin lány jót úszott, nagyon ügyes volt. Adott nekem a helyzet, hogy ezzel a lánnyal, az ő idejével versenyezhetek a jövőben. Hála Istennek a négyszáz gyorson megvan az arany, úgy akartam innen elmenni, hogy nyerek egyet, és ez sikerült. Ami a zárónapi kétszázat illeti, elég kemény úszók várnak rám, az egyik kanadai 1:56-ot tud. Én nem hiszem, hogy most képes vagyok ennyire, de vannak csodák. Nem ígérek semmit, ám remélem, hogy az időmet legalább meg tudom közelíteni.” Milák Kristóf a tőle egyébként kissé idegen 50 m pillangón amúgy tőle megszokottan robbantott, s remek úszással bronzérmet tett az elképesztő három aranyérméhez. „Jól éreztem magamat, meg vagyok elégedve az úszásommal. A számom előtt tudtam, az arany az nagyon messze van, így is nagyon örülök, hogy sikerült beérni a dobogóra, annak ellenére, hogy nagyon nem erősségem ez a szám. Egész végig csak kétszáz pillére készültem, csak itt a versenyen edzettem rá az ötvenre” – foglalta össze úszását a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője.
bartáék
bartáék
A nap öt döntője közül kettőben, leány 50 m mellen és 4×100 m gyorsváltóban nem szurkolhattunk magyarnak, annál inkább a hagyományosan magyaros műfajnak számító 400 m vegyesen. Barta Márton remekül osztotta be az erejét, végig az élmezőnyben haladt, és a dobogó második fokára állhatott fel, míg Holló Balázs a remek hajrának köszönhetően bronzérmet szerzett. „Szerettünk volna mindent kiúszni magunkból, de nem volt komoly rivalizálás előtte közöttünk – így Barta. – Jól is megy a gyors, ám részben az is volt a taktika, hogy a végét megnyomom. A délelőtti úszás alapján látszott, hogy ha nem hajtom ki magamat annyira az első kétszázon, akkor tudok hajrázni. Három másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon, nagyon komoly fejlődés ez. Nekem ezzel véget ért a világbajnokság, s ha visszagondolok, a négyszer százas gyorsváltó volt a legemlékezetesebb, az mindent vitt, egyszerűen fenomenális volt.” Holló Balázs sem maradt el az örömszavakkal: „A reggeli úszásom után nem számítottam arra, hogy bírni fogom a végén. Úgy éreztem: ha a hát után a mezőny közelében  vagyok, próbálhatok hajrázni. A mellettem lévő pályákra figyeltem, és csak később néztem át Marciék pályájára, és észrevettem, hogy előttem tempóznak. Láttam, hogy Marcit meg a spanyol srácot már nem tudom behozni, de az amerikait igen, mert szenvedett. Nekem is befejeződött a vébé, és bár a négyszer kétszázas váltó aranya és világcsúcsa szebb eredmény, a négyszáz gyors érme nagyon meglepett, sűrű volt a mezőny. A váltókban kicsit mindig félek, hogy ne rajtam menjen el másik három fiú versenye, de ilyenkor azért plusz löketet is kapok.” A nap krónikájához tartozik, hogy Németh Nándor 100 m gyorson a második legjobb idővel biztosította a helyét a döntőben, 50 m háton a kanadai Jade Hannas és a japán Nacumi Szakaj holtversenyben győzött, míg a kanadai leány gyorsváltó junior-világcsúcsot úszott. A magyar idő szerint keddre virradó zárónapon brutálisan sűrű program vár ránk, hiszen tizenegy döntőt rendeznek meg, olyan magyar éremesélyekkel, mint a 100 m gyors (Németh Nándor), 200 m pillangó (Milák Kristóf), 200 m gyors (Késely Ajna) és az 1500 m gyors (Lakatos Dávid, Kalmár Ákos). A mieink jelenleg az Egyesült Államok (9, 8, 5) és Kanada mögött (5, 4, 3) a harmadik helyen (4, 6, 3) állnak az éremtáblázaton. Az összes eredményt ezen ezen a linken érheti el. Korábbi cikkeink: előzetes1. nap2. nap, 3. nap, 4. nap További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, INDIANAPOLIS (EGYESÜLT ÁLLAMOK) Az ötödik nap eredményei Fiúk 50 m pillangó: 1. Michael Andrew (Egyesült Államok) 23.22, 2. Andrej Minakov (Oroszország) 23.53, 3. Milák Kristóf (Magyarország) 23.72 400 m vegyes: 1. Hugo Gonzálesz (Spanyolország) 4:'4.65, 2. Barta Márton (Magyarország) 4:15.65, 3. Holló Balázs (Magyarország) 4:16.78 Leányok 1500 m gyors: 1. Delfina Pignatiello (Argentína) 15:59.51, 2. Késely Ajna (Magyarország) 16:15.68, 3. Cons Gestido (Spanyolország) 16:17.84 50 m hát: 1. Jade Hannah (Kanada) és Nacumi Szakaj (Japán) 27.93, 3. Grace Ariola (Egyesült Államok) 28.11 4×100 m gyorsváltó: 1. Kanada (Taylor Ruck, Penny Oleksiak, Rebecca Smith, Kayla Noelle Sanchez) 3:36.19, 2. Egyesült Államok (Nordmann, Walch, Cook, Ariola) 3:39.69, 3. Japán (Oucsi, Kodzsiima, Iki, Szakaj) 3:40.59