UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-08-29 19:39

Pupp Réka helytállt

Az utánpótláskorú magyar dzsúdósok közül elsőként Pupp Réka (21) lépett tatamira a budapesti világbajnokságon. Értékes győzelem után vállalható vereséget szenvedett. A fizikai felkészültsége és a küzdőstílusa alapján elmondható, hogy az újoncunk máris közel áll az élmezőnyhöz.

Sz. I. A juniorkorból az idén kilépett Pupp Réka egyszersmind súlycsoportot is váltott. Az Atomerőmű SE 21 éves versenyzője hamar megszokta az 52 kg neki újszerű körülményeit, több nagy skalpot is begyűjtött, többek között az olimpiai bajnok brazil Sarah Menezesét is. Nem véletlen, hogy a világranglistán máris a tizenkettedik helyet foglalja el. Más azonban ranglistapontokat gyűjteni, és egészen más világbajnokságon, éles helyzetben produkálni.

Réka (kékben) értékes győzelmet aratott a KNDK-beli Rim Szong Szim ellen Fotó: nso.hu/Dömötör Csaba
Réka (kékben) értékes győzelmet aratott a KNDK-beli Rim Szong Szim ellen Fotó: nso.hu/Dömötör Csaba
A bemutatkozás sikerült. Versenyzőnk az első összecsapásán vazarival győzte le a KNDK-beli Rim Szong Szimet, aki korábban már nyert mérkőzést ellene. A négy perc egy-egy intéssel zárult, Réka türelmesen igyekezett kiléptetni ellenfelét az egyensúlyi helyzetéből, és az végül a hosszabbításban sikerült: úgynevezett koreai kuporválldobás hozta meg a remélt sikert. A második ellenfél az olimpiai bronzérmes, nem mellesleg kétszeres Európa-bajnok, belga Charline Van Snick volt. Mindketten az idén váltottak az eggyel magasabb, az 52 kg-os súlycsoportra, a különbség pedig a belga nagyobb rutinja volt a magyar vb-újonc ellenében. Van Sick lépett fel támadólag, Réka kivédekezett egy – mindössze két másodperces – leszorítási kísérletet, de inaktivitásért megintették. Két perc után jól látható fordulat következett be. A belga indításaiban egyre kevesebb volt az erő és a lendület, érvényesült a paksi leány kiváló állóképessége. Csakhogy öt másodperccel a négy perc letelte előtt Van Sick ipponra dobta meg: az akció hátsó gánccsal indult, de nem tankönyvi tisztaságú módon ért véget, a kaszáló csípődobás és lábszárátforgatás keverékével. Az eredménye, az ippon azonban egyértelmű volt. Pupp Réka azzal elbúcsúzott a világbajnokságtól. A teljesítménye, a kiváló állóképessége és küzdőstílusa azonban egyértelműen jelzi, hogy közel áll a súlycsoport élmezőnyéhez. Egyéb korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.