UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-08-30 16:52

Montenegrói ellenfél

Sorsoltak az európai Ifjúsági Ligában, a Honvéd debütáló U19-es labdarúgócsapata a montenegrói FK Szutjeszka ellen játszik az első fordulóban. Az első mérkőzést Montenegróban szeptember 27-én, a visszavágót a Bozsik Stadionban október 18-án rendezik. Továbbjutásuk esetén az orosz Krasznodarral kerülhetnek össze a kispestiek.

B. V. Hosszú ideig kérdéses volt, hogy a 2017/18-as szezonban indulhat-e az európai Ifjúsági Ligában a Budapest Honvéd júniusban magyar bajnoki címet szerzett, U19-es együttese. Nos, júliusban eldőlt, igen, ami azt jelentette, hogy a Puskás Akadémia után újabb magyar klub utánpótláskorú játékosai mutatkozhatnak be a fiatalok európai elitsorozatában. A tavalyi évad a felcsútiaknak nem sikerült, már az első selejtezőkörben kiestek a görög PAOK-kal szemben.

A Honvéd U19-es bajnokcsapata Forrás: magyarfutballakademia.hu
A Honvéd U19-es bajnokcsapata Forrás: magyarfutballakademia.hu
Az idén azonban van lehetőség a javításra, a keddi sorsolás szerint a Honvéd a montenegrói FK Szutjeszka csapatával mérkőzik az első fordulóban. Az első mérkőzést szeptember 27-én idegenben játssza, míg a visszavágó október 18-án lesz a Bozsik Stadionban. Érdekesség az ellenfélről: a kilencvenes években a klub utánpótlásából került ki az azóta a Romában és a Juventusban is szerepelt Mikro Vucinic, valamint a Debrcennel a Bajnokok Ligája főtábláját is megjárt Vukasin Polekszics. Amennyiben Simon Miklós együttese továbbjut, már lényegesen erősebb ellenfél is következhet, hiszen az egyik lehetséges az orosz Krasznodar. De csak akkor, ha kiüti a kazah Kajrat Almati gárdáját. Ami a lebonyolítását illeti, két szálon folyik a küzdelem: az egyik a bajnoki ág, amelyen az európai ligák első helyezettjei − beleértve a Honvédot is − szerepelnek. Ezek a csapatok egyeneses kiesés rendszerben játszanak a legjobb nyolcig. A másik pedig maga a főtábla, amely megegyezik a felnőtt BL elitmezőnyével és csoportkörének menetrendjével. A két sorozat februárban „ér össze”, amikor a főtábla első nyolc helyezettje egyenes ágon a legjobb tizenhat közé jut, míg a másodikok és a bajnoki ágon még versenyben lévő együttesek play-off körben döntik el a nyolcaddöntő kiadó nyolc helyének a sorsát. A legjobb tizenhat között a „nagyokhoz” hasonlóan egyenes kiesés szakaszban folytatódik a versengés, a finálét április 23-án Nyonban rendezik. Ugyanakkor még nem tekintsünk annyira előre, az első feladat szeptemberben a FK Szutjeszka legyőzése.

EURÓPA IFJÚSÁGI LIGA 1. forduló Internazionale (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán) Zimbru (moldovai)–Vllaznia (albán) Ludogorec (bolgár)–Zeljeznicar (bosnyák) Dinamo București (román)–Lokomotiva Zagreb (horvát) Esbjerg (dán)–KäPa (finn) Legia Warszawa (lengyel)–Breidablik (izlandi) UCD (ír)–Molde (norvég) Hammarby (svéd)–Ajax (holland) Bordeaux (francia)–Red Bull Salzburg (osztrák, címvédő) Nitra (szlovák)–Skendija (macedón) Dudelange (luxemburgi)–Sparta Praha (cseh) Szutjeszka (montenegrói)–Budapest Honvéd Brodarac (szerb)–Maccabi Haifa (izraeli) Kajrat Almati (kazah)–FK Krasznodar (orosz) Liepaja (lett)–Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) Bursaspor (török)–Szaburtalo (grúz) 2. forduló Zimbru/Vllaznia–UCD/Molde Dinamo București/Lokomotiva Zagreb–Ludogorec/Zeljeznicar Internazionale/Dinamo Kijev–Esbjerg/KäPa Legia Warszawa/Breidablik–Hammarby/Ajax Brodarac/Maccabi Haifa–Bursaspor/Szaburtalo Liepaja/Sahtyor Szoligorszk–Nitra/Skendija Kajrat Almati/Krasznodar–Szutjeszka/Budapest Honvéd Dudelange/Sparta Praha–Bordeaux/Red Bull Salzburg

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.