UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-31 15:20

Európa Debrecenben

Európa Kupa néven rendezik meg péntektől Debrecenben a 3x3-as kosárlabda U18-as kontinensbajnokságot. Bár a mezőny igen erős, mind a fiú, mind pedig a leánycsapat kapitánya bizakodó. Az olimpia programba idén felkerült szakág úttörői közé tartoznak Európában a magyarok.

gy. sz. cs.A kontinens legjobb korosztályos 3x3-as csapatai mérik össze a tudásukat péntektől Debrecenben, az U18-as Európa Kupán. Valójában klasszikus Európa-bajnokságról van szó, a szokásos jelleggel és rendszerrel, de az idei évtől meg kell barátkoznunk az új elnevezéssel. Mind a leányok, mind a fiúk mezőnyében 12 válogatott vág a csoportmérkőzéseknek, hogy aztán vasárnap a legjobb nyolc között már egyeneskieséses rendszerben folytassa. S hogy miért éppen az alföldi városban gyűlnek össze a kontinens legjobb fiataljai? Mert a 3x3-as játékban már-már nagyhatalomnak számítunk. „Hosszútávú szerződéseket kötöttünk a nemzetközi szövetséggel, ezért rendezhetünk sok rangos nemzetközi eseményt. A fiatalok kontinensviadalának három éven keresztül Debrecen ad otthont, Európában ugyanis a hollandok és a csehek mellett mi vállaltuk a sportág úttörőjének szerepét. Nyáron a szakág az olimpiai műsorba került, úgyhogy nagy reményeket fűzünk a tokiói induláshoz, ami igen nagy ösztönzés lenne” −nyilatkozta honlapunknak Vereb József, a szövetség 3x3-as koordinátora a hétvégi eseményről.

A magyar válogatott még a selejtezők során Forrás: mkosz3x3.hu
A magyar válogatott még a selejtezők során Forrás: mkosz3x3.hu
A kontinensviadalon a lányok kezdik pénteken a csoportmeccseket, a magyar válogatott az olasz és a lett ellen lép pályára, s nem titkoltan az első helyen szeretne továbbjutni a nyolcas döntőbe. Földi Attila edző kizárólag játékosai pillanatnyi fizikai állapota miatt aggódik a rajt előtt: „A közös gyakorlásunk jól sikerült, aztán mindenki a klubjában folytatta az alapozást, ezért nem tudom pontosan, milyen állapotban vannak a játékosok. Ez az az időszak, amikor mindenki nagy erőkkel készül a hamarosan kezdődő bajnokságra, így mindannyian elég nagy terhelést kaphattak. Apró nyűgökre-bajokra gondolok csupán, de ezek is lehetnek kellemetlenek. Ha ilyen jellegű problémáink nem lesznek, akkor határozottan kijelenthetem, hogy messzire szeretnénk eljutni. Még akkor is, ha nem könnyű a csoportunk.” Bár az olasz együttest a selejtezők során megverte a magyar együttes, a hírek szerint két játékosukat kicserélték a négyből; egyértelműen azért, hogy erősebb gárdával tudjanak szerepelni. Másik ellenfelünk a lett válogatott, amely otthon játszotta a kvalifikációs tornát, és ott a döntőig jutott. A csoportelsőség azonban még így is reális cél. Kicsit nehezebb helyzetben vannak a fiúk, hiszen a csoportjukban kapott helyet az az észt csapat, amelyiktől kikaptak a selejtezők során. A másik ellenfél, a szerb együttes ellen még nem játszottak, de videókazettát sikerült szerezni róluk, a feltérképezéshez azonban az is nagy segítséget nyújt. „Sok minden eldőlhet a szerbek elleni, első meccsen, a videók alapján igyekszünk felkészülni. Az észtek ellen viszont egyértelműen hajt bennünket a visszavágás vágya. Nem merek jósolni, de nagyon szeretnénk kijutni a csoportból. Ha ez sikerül, akkor a világbajnok belgákkal vagy az ezüstérmes hollandokkal találkozhatunk. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, a kontinensviadalon az első perctől kezdve nehéz minden mérkőzés, de a vasárnapi nyolcasdöntő még annál is keményebb lesz. Egyetlen meccset sem adnak majd ajándékba.”

U18-AS 3x3-AS EURÓPA KUPA, DEBRECEN A magyar csapatok csoportprogramja Leányok. Szeptember 1., péntek, 11.00: Magyarország–Lettország, 14.05: Magyarország–Olaszország A magyar válogatott: Tóth Orsolya (Vasas SC), Tenyér Zsófia (PEAC), Jáhni Zsófia (Szeged KE), Révész Boróka (Kecskeméti KA) Fiúk. Szeptember 2., szombat, 17.20: Magyarország–Szerbia, 21.05: Észtország–Magyarország A magyar válogatott: Takács Milán és Takács Martin (Alba Fehérvár), Hargitai Krisztián (Budapesti Honvéd), Csík Richárd (Vasas SC) A nyolcas döntők vasárnap 13.50-kor kezdődnek.