UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-09-02 20:52

Mixbronz, mellbedobással

Megszerezte az ötödik érmét is a korosztályos öttusa-válogatott Portugáliában, az U19-es Európa-bajnokságon. Parádésan vívott a Salga Gergő és Turbucz Anna alkotta mix váltó, mégis hajrázni kellett a bronzéremért. A vasárnapi leány és fiú váltóban tovább gyarapodhat magyar éremgyűjtemény.

Gy. Sz. Cs.Ha egy üzlet egyszer beindul… Az U19-es Európa-bajnokságon szereplő fiatal öttusázóink üzlete márpedig nagyon beindult. A kontinensviadal harmadik napján már az ötödik számban osztottak érmet, a magyar delegáció pedig pontosan az ötödik fénylő medáliáját harcolta ki. A Salga Gergő és Turbucz Anna alkotta mix váltó a dobogó harmadik fokára léphetett fel. Túljutva a viadal felén, nem volt még olyan szám, amelyikben ne lett volna magyar öttusázó a legjobb háromban. „Kimondhatatlanul boldogok vagyunk, hiszen két ezüstöt és három bronzérmet nyertünk, márpedig még nincs is vége az Európa-bajnokságnak.” – kommentálta örömmel a csapat teljesítményét Szloboda József utánpótlás-kapitány. Pedig a mix váltó kijelölésében nem is az eredményesség volt a döntő szempont, sokkal inkább a csapatépítés. A kapitány azt a két versenyzőt választotta ki erre a számra, akik nem fértek a legjobb négy leány, illetve fiú alkotta együttesbe. Mindenképpen lehetőséget akart adni egy-egy fiatalnak, bővítve ezzel is a nemzetközi tapasztalattal rendelkező öttusázók körét. Így volt ez már júliusban Prágában is, a korosztály világbajnokságán, ahol hasonló megfontolásból kapott bizalmat Salga Gergő és Turbucz Anna, és ők a tizenegyedik helyet szerezték meg.

A mix váltó is bronzérmes Portugáliában Fotó: Szloboda József
A mix váltó is bronzérmes Portugáliában Fotó: Szloboda József
A magyar mix váltó nagy lelkesedéssel vetette magát a küzdelembe. Különösen Gergő vitézkedett a  páston, tizenhét győzelme mellett mindössze három vereséget kellett elkönyvelnie, plusz tizennéggyel zárta az első számot. Annának kicsit döcögősebben indult, de ő is pozitívban maradt, hiszen tizenegyszer nyert és kilencszer vesztett. A páros magabiztosan nyerte az első tusát. „Meg voltunk győződve arról, hogy innen már sima ügy lesz... Aztán megláttuk az eredményeket és csodálkoztunk, hogy nem mi voltunk az egyetlenek, akik ilyen jól vívtunk. Nem is tudom megmondani, milyen teljesítmény kellene ahhoz, hogy egyszer páholyból követhessük az eseményeket. Szóval nem dőlhettünk hátra, még a pazar vívás után sem” – foglalta össze a kapitány. S bár a magyar öttusázók általában jól úsznak, tényleg korai volt azt hinni, hogy a vívásnak köszönhetően már zsebben az érem. Hiába úszott önmagához képest a páros mindkét tagja jól, a többiek még jobbak voltak, s ezt a számot a negyedik helyen zártuk. A vívás azonban tényleg sokat hoz a konyhára, mert még így is a magyar kettős indult az első helyről, 15 másodperccel az oroszok és 18 másodperccel az olaszok előtt. De nem volt elég az előny, először az olaszok hagyták le a magyar váltót, majd az oroszok is. A fiúk versenyében látott izgalmakhoz hasonlót hozott ez a befutó is. Az addig negyedik helyen haladó spanyol fiú ugyanis nemcsak behozta a magyart, de meg is előzte. „Fogalmam sincs, honnan szedte Gergő az erőt, de az utolsó métereken olyan hajrát vágott ki, amilyet talán még nem is láttam. Így lett meg a bronzérem. Még most, utólag elmesélve is jó érzéssel tölt el a befutóra. Burcsik Barnabáshoz hasonlóan, ő is mellbedobással előzte meg ellenfelét” – érzékeltette az utolsó méterek izgalmait a kapitány. Egyetlen nap maradt hátra a kontinensviadalból. Két számban osztanak még ki érmeket. A leány és a fiú váltók legjobbjai kapják. Vajon sikerül hétből hetet szereznünk?

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CALDAS DE RAINHA (PORTUGÁLIA) Mix váltó 1. Olaszország 1178, 2. Oroszország 1167, 3. Magyarország (Salga Gergő, Turbucz Anna) 1158

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.