UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-09-02 09:47

Nem a géneken múlik

Tizenhat érmet hozott haza a magyar küldöttség Indianapolisból, a korosztályos úszó-világbajnokságról. Legjobb európai országként, az éremtáblázat negyedik helyén végzett a delegáció. Ez a fényes siker megmutatta a hazai utánpótlás-nevelés erejét. A győri szakember, Petrov Iván szerint a kiváló hazai edzőgárda az eredmények kulcsa. A mostaninál is szélesebb alapok megteremtése érdekében az óvodai és iskolai úszásoktatásban még lenne mit fejleszteni.

Gy. Szabó CsillaPáratlan sikert ért el a magyar úszóválogatott Indianapolisban a junior-világbajnokságon. A sportág jövője szempontjából ma még nehéz lenne megjósolni, milyen közvetlen és közvetett hatásai lesznek a megszerzett tizenhat éremnek. A világbajnokság visszhangos sikere arra azonban mindenképpen kiváló alkalom, hogy az utánpótlás-nevelés legfontosabb kérdéseiről beszéljünk. A Győri Úszó Sportegyesület vezetőedzője, Petrov Iván, korábbi utánpótlás-kapitányként a klubok hétköznapi problémáit éppúgy ismeri, mint a szövetségi munka vagy a  válogatott körül tevékenykedő szakemberek gondjait. Az úszócsapat indianapolisi sikere kapcsán nemcsak örömökről, hanem problémákról is kérdeztük a Liszt Ferenc repülőtéren, közvetlenül hazaérkezése után.

A váltógyőzelmek mutatták meg igazán a magyar utánpótlás erejét Forrás: FINA
A váltógyőzelmek mutatták meg igazán a magyar utánpótlás erejét Forrás: FINA
− Mondja meg őszintén, számítottak ilyen fényes szereplésre? − A várható eredményeket mindig nehéz megjósolni. Így volt ez most is. A netanjai ifjúsági Európa-bajnokság azonban mindenképpen bizakodásra adott okot. Az ott mutatott teljesítmények világosan előrevetítették az indianapolisi sikereket. Miközben volt kockázati tényező: a versenyszezon hosszúsága. A társaság nagy része hónapok óta szinte meg sem állt, egyik világversenyről utazott a másikra. Hogyan reagál ekkora terhelésre a szervezet, különösen a fiatal szervezet? Ez az a kérdés, amelyre szinte képtelenség volt biztonsággal válaszolni. − Ez a kockázati tényező szerencsére megmaradt elméletinek. A gyakorlatban miben látja a siker kulcsát? − Úgy gondolom, az eredményeink egyértelműen a magyar edzők munkáját dicsérik. Amikor erről kérdeznek, nem győzöm hangsúlyozni, ezek a gyerekek nagyon ügyesek és tehetségesek, de a génállományukban semmiben sem különböznek az osztrák, a cseh, a szlovák vagy a szlovén kortársaiktól. Lélekszámban sincs nagy különbség az említett országokhoz képest. A mi kiugró eredményeinket elsősorban az edzői gárdánk szakmai felkészültsége teszi lehetővé, amely ráadásul biztos hátteret kap a szövetségtől és a kormánytól. Komolyan gondolom, hogy ez a siker az egész magyarság közös sikere. − A két váltó győzelme leginkább a hangulata és a csapat látványos összetartása miatt volt magával ragadó a nézőknek. Pedig ez a két győzelem valójában a magyar úszósport utánpótlásának erejét mutatta meg.
Győrben minden adott a kiváló szakmai munkához Forrás: gyoriuszose.hu
Győrben minden adott a kiváló szakmai munkához Forrás: gyoriuszose.hu
− Pontosan így van. A váltók a csapat igazi mélységére világítottak rá, hiszen a kétszázasban, a selejtezőket is beszámítva, összesen heten úsztak. Nem egyetlen kiugró tehetség szerencsés napjáról beszélhetünk, hanem többek meggyőző teljesítményéről, akik ráadásul különböző egyesületekből érkeztek, az ország több pontjáról. Ez annak köszönhető, hogy egyre több klub dolgozik, amely a támogatások révén, ma már nemzetközi szintű versenyzőket tud felkészíteni. Gyarapodnak a klasszikus értelemben vett műhelyek, ahol jó dolgozni, és a korábbi Budapest-centrikusság is megszűnni látszik. Nálunk, Győrben például minden feltétel adott a magas színvonalú munkához. Van elegendő vízfelület, megfelelő szakembergárda és érdeklődő gyerek. De még nagyon fiatalok vagyunk, mindössze két éve van uszodánk. Elégedett vagyok a helyzetünkkel és a körülményeinkkel, mégis fel kell vetnem egy komoly problémát, amely nálunk ugyan nem létezik, ám országszerte tapasztalható, és mielőbbi megoldásra vár. − Mire gondol? − Az utánpótlás szempontjából égetően fontos lenne az óvodai és iskolai úszásoktatást a klubok szakmai ellenőrzése alá vonni. Egyre több program fut, amely a legkisebbek vízhez szoktatását és alapoktatását végzi. Gondolok itt a KLIK-programra vagy a fővárosi és vidéki önkormányzatok által szervezett kötelező oktatásra. Ezek mind szükségesek és hasznosak, ám akkor van csak gyakorlati hasznuk, ha együtt tudnak működni az egyesületekkel, amelyek szabadon tudnak válogatni ebből a populációból. A junior-világbajnokság megmutatta a magyar úszósport utánpótlásának az erejét. Ahhoz, hogy ezt a szintet folyamatosan tartani tudjuk, nagyon széles bázis kell. Ezért gondolom úgy, hogy a legalsóbb szintekre még jobban kell figyelni, s közvetlenül összekapcsolni őket a klubokkal, amelyek a szakmai színvonalat emelni és ellenőrizni tudják, s ahonnan aztán az új Milák Kristófok is kikerülhetnek. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.