UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-09-03 21:57

Mindkét váltónk Európa-bajnok

Hét számban hét érmet nyertek fiatal öttusázóink az U19-es Európa-bajnokságon. Az utolsó napra maradt a csattanó, mindkét váltónk aranyémes lett. A vívás volt a siker kulcsa. Egész nap felszabadultan és jókedvűen versenyzett a csapat. A leányok küzdelme fantasztikus küzdelemben dőlt el.

Gy. Szabó Csilla A magyar küldöttség az U19-es öttusa Európa-bajnokság zárónapjára tartogatta titkos fegyverét és robbantott. Az addig szerzett öt érmük, két ezüst és három bronz mellé begyűjtötték a vágyva vágyott aranyat is. És ahogy azt már megszokhattuk tőlük, mindjárt kettőt is. A Burcsik Barnabás, Szép Balázs összeállítású fiúváltó és a Barta Luca, Gulyás Michelle alkotta leányváltó egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A magyar küldöttség pedig összességében hét számból hétben nyert érmet.

Az aranynégyes: Burcsik Barnabás, Barta Luca, Gulyás Michelle és Szép Balázs.  Fotó: Szloboda József
Az aranynégyes: Burcsik Barnabás, Barta Luca, Gulyás Michelle és Szép Balázs. Fotó: Szloboda József
Mit is mondott Szloboda József utánpótlás-kapitány a kontinensbajnokság előtt? „Ha a vívás rendben lesz, bármi megtörténhet, mert a fizikai számokban jók vagyunk.” A portugáliai Eb pedig igazolta a szakember szavait. Különösen az utolsó napon, amelyen a nyitószámban produkált, kiemelkedően jó vívásnak köszönhetően, a fizikai számokban már tényleg senki sem tudta utolérni a magyar versenyzőket. „Jó ideje mumusunk a vívás, pedig tudjuk, hogy enélkül nem tudunk nagy eredményeket elérni. Nem arról van szó, hogy gyengébbek lennénk, mint a többiek, csak valamiért nem jön ki a gyerekekből a tudásuk. Nagyon örülök a csapat csodálatos eredményének, de azt hiszem, még jobban örülök annak a tapasztalatnak, amelynek itt birtokosa lehettem, különösen ma. Mindkét váltó tagjai felszabadultan, örömmel vívtak. Olyan pedig nincs, hogy valaki egyik nap tud valamit, a másik nap meg teljesen elfelejti. Szerintem mentális kérdésről lehet szó, össze kell dugni otthon a fejünket a kapitányokkal, és kitalálni valamit. Ha ezt a problémát megoldjuk, akkor a magyar öttusa hosszú évekre sikeres lehet. Szerintem sokkal többet kéne versenyezni és nem otthon, hanem külföldi viadalokon. Tudom, ez elsősorban pénz kérdése, de kell megoldást találni” – mondta a kapitány. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük végig, mi is történt ezen az „aranyos napon”. Gulyás Michelle és Barta Luca tökéletes vívással nyitott. Olyan pillanat is volt, hogy 18 győzelemmel és 2 vereséggel álltak. „Úristen, mi lesz itt?” – kérdezte önmagától Szloboda József. De tényleg csak csendben és önmagától, nehogy megzavarja a lányokat, akik ennyire elkapták a fonalat.
Szép Balázs és Burcsik Barnabás a dobogó tetején Fotó: Szloboda József
Szép Balázs és Burcsik Barnabás a dobogó tetején Fotó: Szloboda József
Michelle és Luca pedig vívott tovább. 25 győzelemmel és 11 vereséggel, vagyis plusz 14-gyel zártak. Lehet ennél jobban teljesíteni? Ha jobban nem is, de ugyanannyit vívtak a franciák is, így fej fej mellett állt a két váltó. „Bíztam a lányokban, mert tudom, hogy nagyon jól úsznak” – idézi fel a második próba előtti érzelmeit Szloboda József. A lányok pedig nagyon jól úsztak. Nyerték a számot. Túl nagy előnyt nem tudtak szerezni a rivális franciák előtt, de a nyolc másodperc azért mégis nyolc másodperc. Minden tökéletesen alakult a kombinált számban, egészen az utolsó 150 méterig, amikor a francia leány megelőzte Gulyás Michelle-t, aki szépen beállt mögé, és utazni kezdett. Mint utóbb kiderült, okos taktika volt, a magyar leány ugyanis a cél előtt 50 méterrel robbantott. Ellenfelének esélye sem volt arra, hogy reagáljon, s ahogy azt már megszoktuk ezen a kontinensviadalon, a magyar versenyző ismét mellbedobással előzte meg ellenfelét. A legszebb pillanat azonban nem is ez volt, hanem az, ahogy a két leány az aranyérmének örült. Két barátnő, akik a pályán éppolyan összhangban vannak, mint az életben. S ennek a barátságnak most aranyérem volt a jutalma.
Gulyás Michelle és Barta Luca - egy sikeres barátság Fotó: Szloboda József
Gulyás Michelle és Barta Luca - egy sikeres barátság Fotó: Szloboda József
A fiúknál hasonlóan alakultak az események. Nagyszerűen vívtak (24/12) de még így is csak másodikak lettek a fehéroroszok mögött, akik egy tussal többet szereztek. Jött az úszás, amelyben Szép Balázs ugyan mindig remekel, de Burcsik Barnabásnak egyáltalán nem az erőssége. Tizenhét másodperc hátrányt szedett össze a csapat, de a fiúk viszont mindig jól kombiznak, megmaradt tehát a remény a végső győzelemre. És jött Szép Balázs, aki már a Székesfehérváron megrendezett junior-világbajnokságon, az idősebbek között megmutatta, számolni kell vele. Már az első 800 méteren utolérte fehérorosz ellenfelét. Akkorát futott, hogy csapattársának már nem is kellett megerőltetnie magát. „Büszke vagyok a csapatra, az eredményükre is, de leginkább a felszabadult, jó kedvű versenyzésükre!” -  értékelte egyetlen mondatban a kontinensviadalt a mester.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CALDAS DE RAINHA (PORTUGÁLIA) Fiú váltó 1. Magyarország (Burcsik Barnabás, Szép Balázs) 1235, 2. Franciaország 1214, 3. Fehéroroszország 1204 Leány váltó 1. Magyarország (Barta Luca, Gulyás Michelle) 1142, 2.Franciaország 1140, 3. Olaszország 1085

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.