UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-09-03 10:49

Vihar és balszerencse

Az időjárás közbeszólt a Debrecenben zajló 3x3-as U18-as Európa Kupán. A magyar fiúválogatott továbbjutását eldöntő, az észtek elleni mérkőzést vasárnapra halasztották. A csapat Szerbia ellen balszerencsésen veszített ugyan, mégis lelkesen készül a folytatásra. A szervezők felkészültek minden eshetőségre, értsd: az esőre is.

Gy. Szabó CsillaKésett az eső szombaton este Debrecenben, de nem eleget. Az U18-as 3x3-as kontinensbajnokságon, új nevén: az Európa Kupán résztvevő magyar fiú csapatot még így is sikerült alaposan megtréfálnia. Pedig az lett volna az egész napos program utolsó mérkőzése, és már a játékosok bemutatásánál tartott a műsorközlő, amikor a cívisváros főterén leszakadt az ég. Néhány perces tanácskozás után a rendezők úgy döntöttek, hogy a Magyarország–Észtország mérkőzést, amely a D csoport második, továbbjutó helyének eldöntésére lett volna hivatott, vasárnap kora délutánra halasztják, közvetlenül a nyolcas döntő első mérkőzése elé sorolva. − Nehéz döntés volt, de sem a játékosok, sem a nézők testi épségét nem akartuk kockáztatni, ezért nem volt más választásunk – nyilatkozta honlapunknak a szervezőbizottság elnöke, Becsky István – Számítottunk az esőre, később is jött a vártnál. Hogy ez éppen a magyar csapattal történt, azt mi is sajnáljuk. Mára már csak lehűlést prognosztizáltak az időjáráshoz értő szakemberek, amely a mérkőzések lebonyolítását már nem zavarja. Mindenképpen a Fő téren szeretnénk befejezni a tornát, jóllehet készültünk esőhelyszínnel is. De ezt csak abban az esetben vesszük igénybe, ha tényleg nincs más választásunk. Kisebb záporokra megvan a technikánk, gyorsan fel tudjuk szárítani a pályát. Remélem, az időjárás nem rontja el az eddigi remek hangulatot, folyamatosan ezerötszáz-kétezer ember volt jelen a mérkőzéseken, naponta több mint négyezerötszázan fordultak meg a meccseken. A facebook- és youtube-oldalon is kiugróan nagy nézettséget értünk el. Mivel jövőre is mi rendezzük az utánpótlás-kontinensviadalt, már most gondolkodnunk kell a kapacitás növelésén. Szerencsére, kinőttük a nézőteret. De a szervezőnek az ilyen: mindig örömteli probléma. A balszerencsés programváltozásnak természetesen Szarvas Gábor, a fiúcsapat edzője örült a legkevésbé. Különösen azt követően, hogy a Szerbia elleni első csoportmérkőzésen is hadilábon álltunk a szerencsével. Pontosabban egy bírói döntéssel. Hiába mutatták meg a videófelvételt a mérkőzés után a sípmesternek, s ő hiába ismerte el tévedését, az eredményen ilyenkor már nem lehet változtatni. A jegyzőkönyvekben maradt a 20-16-os szerb győzelem.

A szerbek fizikai fölényével nem tudott mit kezdeni a magyar válogatott Forrás: FIBA
A szerbek fizikai fölényével nem tudott mit kezdeni a magyar válogatott Forrás: FIBA
A kontinensviadal akkor még folyatódott, és csoportunk másik két csapata következett. Szerbia magabiztosan 21-11-re lelépte Észtországot, a magyar válogatott pedig bizakodva készült az utolsó, továbbjutást eldöntő mérkőzésre. − Bosszús vagyok a történtek miatt, mert az észtek sima vereségből érkeztek volna a meccsre, míg mi küzdelmes és nagyon szoros találkozó után voltunk – magyarázta Szarvas Gábor már vasárnap reggel, aludva egyet a történtekre. – Ráadásul tíz perccel később el is állt az eső, ám a döntés addigra megszületett. De nem panaszkodom, készülünk a délutáni mérkőzésre, nyerni szeretnénk, és továbbjutni. Azzal nem foglalkozunk, hogy ebben az esetben nem lesz sok pihenőnk, és rövid időn belül újra kell játszanunk. Egyelőre az észtekre koncentrálunk. A fiúk ma reggel már voltak is kint, kis átmozgató edzésen, és izgatottan várják a kezdést. Ami pedig a szerbek elleni nyitómeccset illeti, Szarvas Gábor a vereség ellenére is elégedett volt csapatával. A mérkőzés végig szoros volt és nagyon küzdelmes. A magyarok léptek meg az elején, aztán amikor 8-7-nél először vették át déli szomszédaink a vezetést, jött az a bizonyos téves ítélet, s mi kezdtünk futni az eredmény után. Rendre ki is egyenlítettünk, a szerbek pedig rendre elmentek egy-két pontra. − Csapatunk egy évvel fiatalabb az ellenfelekénél, ami ebben az életkorban még nagyon sokat számít. A szerbek fizikai fölényével egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni. Játékosaim a harcosságukkal próbálták ellensúlyozni az ellenfél testi fölényét, de nem sikerült. A tapasztalat azonban, amelyet most, az idősebbek között szereznek, nagyon hasznos lehet jövőre. De ne szaladjunk ennyire előre, ma még van dolga a csapatnak, s remélem, nem is egy, hanem több mérkőzésen – mondta a mester. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

U18-AS 3×3-AS EURÓPA KUPA, DEBRECEN Fiúk D csoport Magyarország–Szerbia 16-20, Észtország–Szerbia 11-21 Elmaradt mérkőzés: szeptember 3.,vasárnap 13.30: Észtország−Magyarország