UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-09-03 00:51

Zalán jutott a legtovább

Véget értek az egyéni küzdelmek a cselgáncsozók budapesti felnőtt-világbajnokságán. Összesen öt magyar utánpótláskorú versenyző mutatkozott be, közülük a legtovább a 100 kg-os Ohát Zalán jutott, aki életerős dzsúdóval aratott két győzelmet is. Vasárnap a vegyescsapatversenyre kerül sor, amely új színt jelent a világbajnokságok történetében.

Szekeres István Méltánytalan lenne a Papp László Sportaréna küzdőterére felküldött magyar fiatalok felnőtt-világbajnoki teljesítményének az értékelését helyezésekhez, pláne érmekhez kötni. Annál is inkább, miután már tudjuk: a felnőttszereplőink is három ötödik helyezéssel zártak, és azt is jogos ünneplés követte. Az volt a lényeg, hogy a képességeik alapján ígéretes jövő előtt álló fiatalok beleszippantsanak a vb légkörébe, hangulatába, tapasztalják meg a teltházas verseny hangorkánját, és éles helyzetben is lássák közelről a jelenkor legjobbjait. A rettenetesen sűrű és kemény mezőnyben mindazonáltal Pupp Réka, Gercsák Szabina és Kárpáti Emese is nyert mérkőzést, nem is akárkik ellen. Szombaton a 100 kg-osok versenyébe a tartaléksorból beugrott, 21 éves, ceglédi Ohát Zalán pedig két szép győzelmet aratott.

Zalán hamar elintézte az ausztrál ellenfelet Fotó: Csudai Sándor/origo.hu
Zalán hamar elintézte az ausztrál ellenfelet Fotó: Csudai Sándor/origo.hu
A Fogasy Gergő sérülése miatt a vb-re riasztott Zalán maga sem örvendett viruló egészségnek, hiszen a novemberi műtétje után csak májustól végezhetett teljes értékű munkát. Az első ellenfelét, az ausztrál David Russellt másfél perc alatt verte ipponnal, lendületes, úgynevezett horogledöntéssel, és a 32 közé jutott. Következett a tádzsik Sakarmamad Mirmamadov, aki vazarit dobott rajta, amelyet azonban Zalán viszonzott, mi több, az akció végén leszorította az ellenfelet. A legutóbbi vébé orosz ezüstérmese, az Európa-bajnok Kiril Gyenyiszov viszont már túl sok volt a ceglédi versenyzőnek. Bár Ohát tőle sem ijedt meg, mi több, leszorításból is kimenekült, de győzött a nagyobb tudás és a rutin. A nők +78 kg-os kategóriájában a 19 éves, bajai ifjúsági Eb-győztes Szigetvári Mercédesz első ellenfélnek a világbajnoki cím védőjét, a kínai Ju Szongot kapta. A hozzá képest igencsak termetes ellenféllel szemben megsüvegelendő egált hozott ki a mérkőzésből. A kínai nem talált fogást az újonc magyaron, két páros intés után azonban – állítólagos szabálytalanságért – Mercédesz kapott sido fokozatú figyelmeztetést, ami viszont már a leléptetését jelentette. Ugyanabban a súlycsoportban a 21 esztendős KSI-versenyző, Kárpáti Emese viszont győzött leléptetéssel a litván juniorvébé-bronzérmes, Sandra Jablonskyte ellen. Következett a holland, Bakuban Grand Slam-győztes Tessie Savelkouls, aki ellen háromszor is a magyart intették meg, és azzal elment a meccs. De tegyük hozzá gyorsan: Savelkouls sem tudta megdobni Emesét. A két nehézsúlyú hölgy a legnagyobb elismerést a sportág egyetlen magyar olimpiai bajnokától, Kovács Antaltól kapta, aki a tévé szakkommentátoraként csak annyit mondott: ők ketten hosszú távon megoldják a súlycsoport helyzetét. Vasárnap a Papp László Sportarénában mutatkozik be a világbajnokságok programjába felvett vegyes csapatverseny. A végül is 21 induló ország válogatottját három férfi (73, 90 és +90 kg) és három nő (57, 70 és +70 kg) alkotja; döntetlen (3-3) esetén a nagyobb értékű akciók alapján hirdetnek győztest. A magyar csapatba az utánpótláskorúak közül Gercsák Szabinát, Szigetvári Mercédeszt és Kárpáti Emesét nevezték. Az első ellenfél a kazah együttes lesz, és ha azt sikerül legyőzni, a franciák következnek. Egyéb korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.