UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-09-06 16:01

A sportág nagy napja

Közel ötszáz gyerek vív a Nemzeti Múzeum épülete előtt szombaton délbe . A szövetség újra, immár harmadszor rendez sportágnépszerűsítő napot a Vívás Világnapja alkalmából. A rendezvényen a sportág olimpiai bajnokai is megjelennek, például Szilágyi Áron és Szász-Kovács Emese.

B. V. Szeptember 9-én, szombaton közel ötszázan − nagy részük utánpótláskorú sportoló − vívnak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A Vívás Világnapja alkalmából rendezett sportágnépszerűsítő esemény, flashmob és kiállítás a szervezők elképzelései szerint a vívás, mint nemzeti sport előtt tiszteleg. A szerdai, a Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón a rendezvénynek otthont adó intézmény és a hazai szövetség képviselői hangsúlyozták az esemény jelentőségét, valamint ismertették a szombati programot. A múzeum főigazgatója, Varga Benedek elmondta: több szempontból is fontosnak tartja, hogy az intézmény adhat otthont a jeles napnak: részint igen komoly fegyvergyűjteményt tartanak, amelyre nagyon büszkék, részint pedig úgy gondolja, a vívás már hosszú évszázadok óta jelen van a magyar kultúrában, s annak fontos részét képezi.

Szász-Kovács Emese is részt vesz szombaton a Vívás Világnapján
Szász-Kovács Emese is részt vesz szombaton a Vívás Világnapján
László Dezső, a szövetség versenyigazgatója és Szetey András kommunikációs igazgató köszönetet mondott a múzeumnak a rendezésért, és hangsúlyozta az esemény fontosságát. Közel ötszáz utánpótláskorú gyermek ragad fegyvert szombat délben. Szetey kiemelte, hogy már csak a történelme miatt is hatalmas megtiszteltetés lesz a kertben vívni. Egyébként számos más országban tartanak egyszerre hasonló rendezvényt, Magyarországon harmadszor rendezik meg a Vívás Világnapját: két éve a Szent István Bazilika előtt, tavaly pedig a West End teraszán csattogtak a fegyverek. Végül a riói olimpián párbajtőrben aranyérmet szerzett Száz-Kovács Emese két szót: örül, hogy az eseményre az ország különböző pontjairól összegyűlik a sportág apraja-nagyja, mint egyfajta család. Emellett büszke rá, hogy részt vehet a világeseményen. Mellette a hírek szerint megjelenik szombaton Szilágyi Áron, Szatmári András, Márton Anna és a Rióban bronzérmes párbajtőrcsapat. Ott a helyük, elvégre szombaton délben a vívásé lesz a Múzeum-kert. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.