UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-09-06 15:07

Afrikai kaland

A Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik meg csütörtöktől a kajak-kenusok maratoni-világbajnokságát, ahol a felnőttek mellett az ifjúságiak és az U23-asok is rajthoz állnak. A magyar küldöttség a legerősebb összeállításában vesz részt a versenyen. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány érmeket vár a fiataloktól, de a maratoni számok kiszámíthatatlansága miatt nem tud konkrét számokkal szolgálni.

gy. sz. cs.Sikerekben és versenyekben egyaránt gazdag nyarat zárhattak a legjobb magyar kajakosok, kenusok. Az igazán kalandvágyó versenyzők azonban a naptári ősz beköszöntével sem tették le a lapátot. Jó kéttucatnyi fiatal nekivágott a világnak, s a földgolyó egy távoli pontján, Dél-Afrikában áll rajthoz csütörtöktől, a maratoni-világbajnokságon. A felnőttek mellett az ifjúságiak és U23-as versenyzőknek is ez lesz a szakág legnagyobb eseménye, így érthető módon alaposan megválogatott küldöttség vágott a hosszú útnak. Ellentétben a június végi, Portugáliában megrendezett Európa-bajnoksággal. − A kontinensviadal nem illeszkedett a síkvízi világversenyekre való felkészülés programjába, mivel a sorozat elején került rá sor, ezért oda a fiataloknak gyakorlatilag a második sora utazott  – magyarázta honlapunknak Dónusz Éva utánpótlás-kapitány. – A maratoni számokra ebben a korban még nem kezdődik el a specializálódás, sokszor ugyanazok a gyerekek indulnak a hosszabb és a rövidebb távokon is. A huszonhárom év alattiak mezőnyében ez már változik, ritkább lesz. Most, hogy sikeresen túl vagyunk a síkvízi eseményeken is, mindenki nyugodtan készülhetett a maratonra. A hosszú távok az ifjúsági versenyzők programjába különösen jól beilleszthetők. Kiváló alappal szolgálnak a későbbi gyorsasági karrierhez is.

Györgyjakab Máté a felnőttek között is indulni fog Forrás: olimpia.hu
Györgyjakab Máté a felnőttek között is indulni fog Forrás: olimpia.hu
− Ahhoz képest, hogy a második vonal utazott a kontinensviadalra, tucatnyi érmet gyűjtött a küldöttség… − Ez a szakág erejét mutatja. Van annyi nemzetközi mércével is ütőképes egységünk, hogy úgynevezett tartalékos csapat is meg tudja állni a helyét. Pietermaritzburgba azonban valóban a legjobb gárda utazott el. − A célok akkor igen magasak lehetnek. − A maratoni szám nagyon sajátságos, nem hasonlítható a rövidebbekhez. Hosszú a táv, kiszállások és beszállások tarkítják, bármi megtörténhet. Ennek ellenére természetesen érmeket szeretnénk szerezni. Hogy milyen színűek lesznek és mennyi, azt azonban tényleg nem tudom megjósolni. Az indulás előtti utolsó finomításokat a versenyzők az edzőikkel elvégezték, felkészültek, nagyon jó hangulatban utaztak el, én is nagy izgalommal várom a Dél-Afrikából érkező híreket. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS MARATONI-VILÁGBAJNOKSÁG, PIETERMARITZBURG (DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG) A magyar utánpótláskorú versenyzők programja Csütörtök Ifjúságiak. Leányok. K–1: Csikós Zsóka (Esztergomi KKSE), Fekete Dorina FTC (Rekontir). C–1: Bragato Giada (TKKSE). Fiúk. C–1: Adolf Balázs (Szentendre), Simon Sebestyén (Csepel). K–1: Varga Ádám (KSI SE), Lukács István (Göd SE) U23. Nők. K–1: Mihalik Sára Anna (Multi), Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győr). Péntek Ifjúságiak. Leányok. K–2: Kőhalmi Emese, Bakó Olga (KSI SE), Korsós Zsófia, Nagy Viktória Fruzsina (Szekszárd). Fiúk. K–2: Varga Ádám, Vékássy Levente (KSI SE), Bodnár Balázs, Horváth Ádám (Szekszárd). C–2: Fejes Ádám (Merkapt-Mekler), Simon Sebestyén (Csepel) U23. Férfiak. C–1: Dóri Bence Balázs (UTE), Koleszár Zoltán (Atom SE). K–1: Györgyjakab Máté (UTE)