UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-09-07 20:49

Ötből nyolcat hoztak ki a fiatalok

Öt számban nyolc érmet nyertek a kajak-kenu ifjúsági és U23-ás maratoni-világbajnokság első napján a magyar fiatalok. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint a sikerhez nem lehet hozzászokni, minden aranyérem újabb öröm. Dél-Afrikában, a vébé színhelyén a vetélytársak is a magyar eredmények csodájára járnak. A maratoni szövetségi kapitány, Weisz Róbert szerint a szorgalomnak mindig megvan a jutalma.

Gy. Szabó CsillaLélegzetelállító napot tudhatnak maguk mögött az ifjúsági és U23-as maratoni-világbajnokságon résztvevő kajak-kenusaink. A dél-afrikai Pietermaritzburgban öt egyéni számot bonyolítottak le az első napon a két utánpólás-korosztályban, s mind az ötben magyar győzelem született. Ráadásul háromban nemcsak az arany- de az ezüstérem is magyar nyakba került. − Nem áll fenn annak a veszélye, hogy hozzászokunk a kajakos sikerekhez? – tettük fel a logikus kérdést Dónusz Éva utánpótlás-kapitánynak, aki az internetnek köszönhetően, Budapestről figyelte a dél-afrikai eseményeket.

Csikós Zsóka (középen a dobogó tetején) és Fekete Dorina (balra) szerezték a magyar csapat első két érmét
Csikós Zsóka (középen a dobogó tetején) és Fekete Dorina (balra) szerezték a magyar csapat első két érmét
− Nem, nem, az nekünk elképzelhetetlen. Minden egyes győzelemnek pontosan úgy örülünk, mintha az első és egyetlen lenne. Az utolsó számban Varga Ádám még engem is lenyűgözött, három percet vert a többiekre. Lukács Istvánt sajnáltam nagyon, aki sokáig Ádámmal haladt, messze megelőzve a többieket, aztán valamiért leesett a későbbi győztes vizéről, és bevárta az üldözőket. Ha lett volna annyi ereje, hogy Ádámmal maradjon, akkor ebben a számban is kettős magyar siker született volna. De ne legyünk telhetetlenek, csak gratulálni tudok a fiataloknak. És valóban. Nehezen lehet bármit is hozzátenni az eredményhez, különösen annak fényében, hogy még csak az első nap záródott le. Az ötből mindössze két számban nem született kettős magyar siker. A fent említett fiú kajak egyes mellett az ifjúsági leány kenuszám volt a másik, ahol Bragato Giada egyedül volt kénytelen a dobogóra lépni. Igaz, nem volt másik magyar induló… De hogy élték meg mindezt a csapat tagjai? A kérdést Weisz Róbertnek a maratoniszakág szövetségi kapitányának tettük fel, akit Dél-Afrikában sikerült elérnünk, közvetlenül az utolsó futamot követően. − Tényleg nagyon boldogok vagyunk. Nem tudok mást mondani. Sokat szoktunk nyerni, ez igaz, de ennyit azért nem. A többi ország versenyzői és edzői a csodájára járnak az eredményünknek, és mindenki azt kérdezi, hogyan csináljuk? − Akkor nem túl eredeti, ha én is ezt kérdezem...
Adolf Balázs (középen) az ifjúsági C1-esek között lett világbajnok, Simony Sebestyén (balra) pedig ezüstérmes
Adolf Balázs (középen) az ifjúsági C1-esek között lett világbajnok, Simony Sebestyén (balra) pedig ezüstérmes
− Azon túl, hogy Magyarországon általában nagyon erős a sportág, a mi szakágunk esetében ez motivációs kérdés is egyben. Hosszú volt az idei síkvízi szezon, sokat versenyeztek a gyerekek, mégis vették a fáradtságot, és a gyorsasági futamokat követően részt vettek a maratoniválogatón, azután pedig nekiálltak felkészülni a világbajnokságra. De nemcsak ők, hanem az edzők is ugyanazt tették, jóllehet, elmehettek volna nyaralni is, hiszen rászolgáltak. Az effajta elhivatottságnak és szorgalomnak mindig megvan a jutalma. − Az eredmények azt mutatják, hogy rövid, de zavartalan felkészülés állhat a csapat mögött. − Igen, szerencsére minden támogatást megkaptunk, ami azért különösen fontos, mert a maratoni nem olimpiai szám. Ennek ellenére az első számú egységek utazási és részvételi költségeit teljes egészében, a második számú egységét pedig jelentős részben a szövetség fizette. Dél-afrikai világbajnokság esetén már az is nagy dolog, hogy egyáltalán itt lehetünk. − Milyen a pálya? Könnyű vagy nehéz? − Nem szeretek panaszkodni, de minden, csak nem könnyű. Borzasztóan alacsony a vízállás, ha a kenus mélyebben lenyúl, már iszapot ér... Keményen kell küzdeni. Két évvel ezelőtt Győrben volt világbajnokság, akkor azt hittük, nem lehet sekélyebb vízben versenyezni. Tévedtünk. De ezen bosszankodjanak az ellenfelek, a magyar versenyzők kiválóan alkalmazkodtak a körülményekhez. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS MARATONI-VILÁGBAJNOKSÁG, PIETERMARITZBURG (DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG) Ifjúságiak Leányok. K–1: 1. CSIKÓS ZSÓKA (MAGYARORSZÁG), 2. Fekete Dorina (Magyarország), 3. Christie Mackenzie (Dél-Afrikai Köztársaság). C–1: 1. BRAGATO GIADA (MAGYARORSZÁG), 2. Mathilde Troncin (Franciaország), 3. Maja Szajdek (Lengyelország) Fiúk. C–1: 1. ADOLF BALÁZS (MAGYARORSZÁG), 2. Simon Sebestyén (Magyarország), 3. Duarte Silva (Portugália). K–1: 1. VARGA ÁDÁM (MAGYARORSZÁG), 2. Charles Smith (Nagy-Britannia), 3. Sifiso Albert Masina (Dél-Afrikai Köztársaság), …4. Lukács István U23 Nők. K–1: 1. MIHALIK SÁRA ANNA (MAGYARORSZÁG), 2. Czéllai-Vörös Zsófia (Magyarország), 3. Alexandra Lane (Nagy-Britannia)