UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2017-09-07 09:22

Szél fújta el az érmet

A vártnál jobban szerepelt a magyar delegáció Lengyelországban, az U23-as evezős Európa-bajnokságon. Négy érmet szerzett, mégis egy negyedik hely volt az, amely kisebb szenzációt okozott. A 20 esztendős Gadányi Zoltána ugyanis világbajnoki mezőnyben indult, s ha nem fúj szembeszél, talán még dobogóra is állhatott volna. Most vették fel az egyetemre, olimpián szeretne indulni, a legnagyobb civil vágya pedig az önállóság.

Gy. Szabó CsillaNégy évvel ezelőtt serdülőleány nyerte meg az ob ifjúsági egypárevezős versenyszámát. Ritka dolog ez evezésben, ahol a fizikum és az életkor fontos tényező. Gadányi Zoltána esetében mégsem volt meglepő. Az akkor még Mohácson élt reménységre egy évvel korábban figyeltek fel a szakemberek, amikor a csehországi olimpiai reménységek versenyén ezüstérmes lett a négypárevezős tagjaként. Azóta is folyamatosan fejlődik, és ma már a Külker Evezős Klub versenyzőjeként okoz újabb meglepetéseket. Legutóbb például az U23-as Európa-bajnokságon jutott egyenesen az A döntőbe, és végzett az igen előkelő 4. helyen. A mezőnye olyan erős volt, hogy világbajnokival is vetekedett. A szakvezetés nem is várt tőle többet, mint A döntős szereplést. „Ami a sportértéket illeti, számomra Zoltána eredménye volt a kontinensbajnokság legjobb magyar teljesítménye, még akkor is, ha nem állhatott dobogóra. Nagyon nehéz éve volt, érettségizett, felvételizett ezért a nyár eleji világbajnokságon nem is jött ki neki a lépés, nyolcadik lett. De dolgozott tovább és jó felkészülést követően, most hasonlóan erős mezőnyben lett negyedik. Ráadásul neki igen kedvezőtlen időjárási körülmények között. Mivel könnyebb a társainál, az ellenszél nagyban nehezítette dolgát. Kis hátszéllel akár felállhatott volna arra a dobogóra” – értékelte versenyzője teljesítményét a Külker Evezős Klub elnöke, Mihály Tibor.

Gadányi Zoltána  olimpikon szeretne lenni Fotó: Czucz Bálint
Gadányi Zoltána olimpikon szeretne lenni Fotó: Czucz Bálint
Gadányi Zoltána valóban törékenyebb és kisebb, mint sporttársnői általában. De az akaratával és az intelligenciájával rendszerint ellensúlyozza fizikuma hiányosságait. Mihály Tibor szerint folyamatosan fejlődik, és a vártnál jobb teljesítményekkel rukkol elő. Edzőjével, Lőrincz Attilával komolyan készülnek minden versenyre, s ha nem veszít a céltudatosságából, nagyon szép pályát futhat be. A klubjában, Óbudán többnyire fiúkkal edz, az ifikorosztály még pont az ő szintje. Bár néha-néha már kikap tőlük. De hogyan is látta azt az A döntős futamot, maga Gadányi Zoltána? Tényleg csak a szembeszélen múlt a bronzérem? „Tényleg nagyon zavart az ellenszél. A selejtezőben, egy nappal korábban nem volt, olyan jól mentem, hogy megnyertem a futamot. Akkor még az éremszerzés lehetősége is megfordult a fejemben. Simán vertem a bolgár lányt, aki a döntőben végül második lett. A fináléban aztán jött az ellenszél, s ezért sokáig a hatodik helyen voltam. Az utolsó ötszáz méteren mindent beleadtam, bármilyen nehéz is volt, így lett meg a negyedik hely. Nagyon örülök a helyezésemnek. Most már a jövő évi korosztályos vébére gondolok, ott szeretnék szép eredményt elérni. Tudom, hogy technikailag és állóképességben jó vagyok, csak még kicsit gyenge fizikálisan, de most azon is próbálunk javítani. Kiváló edzőm van Lőrincz Attila személyében, aki a legmodernebb külföldi technikákat tanítja nekem, az is sokat számít, nem csak a testi erő.” Tizenöt éves korában költözött Budapestre. Kollégiumban lakik kishúgával, aki szintén evez, s akivel korábban sok versenyt nyertek párosban. Most kezdte meg tanulmányait az ELTE rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakán. Nagy vágya, hogy olimpián indulhasson, és sikeres evezős legyen. Ám van valami, amit még ennél is jobban szeretne. Önálló és független lenni. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.