UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-09-08 00:28

Anna aranyértékű bronza

Az emblematikus színhelyt, az athéni Ano Lioszia Olimpiai Birkózócsarnokot csütörtökön az ifjú hölgyek vették birtokba, a kadet-világbajnokságnak mind a tíz női súlycsoportja szőnyegen volt. A magyarok közül Szél Anna bronzérmes lett, a másik Európa-bajnokunk, Bognár Erika pedig pénteken vív bronzmérkőzést. A tíz döntőbe kilenc japán versenyző jutott.

Szekeres István Az athéni kadet-világbajnokság is meggyőzött arról, hogy a magyar női birkózás egyik majdani nagy bajnokát Szél Annának hívják. Amit ez az orosházi lány csütörtökön is művelt az Ano Lioszia szőnyegén, az igazi sportélmény volt. Az előzmény annyi, hogy az első napon – vitatható módon, de már nem részletezem – kikapott az indiai Szonam Szonamtól… Aki viszont aztán a döntőben, 3-1-re legyőzve a japán Szena Nagamotót, világbajnok lett. Megszerezte hazája második női kadetvébé aranyát. Az elsőt tavaly Tbilisziben nyerte a 38 kg-os Manisa Manisa. A japánok amúgy a tíz súlycsoportból kilencben jutottak döntőbe… Nos, az 56 kilósok fináléját elbukták ugyan, de pénteken mind az ötben lesz versenyzőjük. Mi viszont térjünk vissza Annához. A vigaszágon két mérkőzést kellett győztesen megvívnia, hogy a bronzmeccsen is szőnyegre léphessen. És most tessék figyelni! Az elsőn, a litván Viktorija Augustauskaite ellen másfél percnél rövidebb idő alatt nyert 11-0-ra, technikai tussal úgy, hogy menet közben levitellel és az azt követő két pörgetéssel egyszerre szerzett hat pontot. A másodikon össze-vissza dobálta a moldovai Irina Ringacit, és már 10-2-re vezetett, amikor az ellenfél feltámadt, és egészen 10-7-ig zárkózott. Akkor azonban a mi lányunk csípődobással 14-7-re növelte az előnyét, és hogy semmiféle vita ne lehessen, mindjárt két vállra is fektette az ellenfelet.

Szél Anna fantasztikus sorozattal lett bronzérmes Fotó: MBSZ
Szél Anna fantasztikus sorozattal lett bronzérmes Fotó: MBSZ
Aztán a bronzmeccsen Szél Anna úgy robogott, mint a szél… Csípődobással azonnal szőnyegre küldte a svéd Ida Jönssont (4-0), aki – most nem részletezem – igazán nem senki a sportágban. Utána levitel jött, és abból hídba is forgatta ellenfelét (6-0), majd az újabb csípő után (10-0, és az már technikai tus volt), két vállra is fektette. 1 perc 37 másodpercet vett igénybe az egész. A másik Európa-bajnokunk, a kecskeméti Bognár Erika más típusú birkózást képvisel. A meccsek első menetét – már elnézést a kifejezésért – kicsit elsumákolja, általában meg is intik, hogy aztán a másodikban ragadozóként csapjon le a már kiismert és kellőképpen elfáradt ellenfelére. Csütörtökön mindezt tökéletesen illusztrálta is: a nyolcaddöntőben a kazah Kuznyecova, majd a negyeddöntőben az amerikai Liles ellen is megvalósította a stratégiáját, szó szerint egyformán: az elő két percben megintették, a másodikban pedig – páros combfogással – levitte az éppen aktuális ellenfelet, és 2-1-re nyert. Az elődöntő azonban már nem jött össze. Mert jött – megint – egy indiai, nevezetesen Ansu Ansu. Erika a magas, nyúlánk leány minden támadást blokkoló, hosszú karja ellen nem találta meg az ellenszert. Kikapott, és pénteken délután a bronzéremért a vigaszágról érkező legjobbal küzd meg. Igazán nem önigazolás, de már régóta írom, hogy az indiai birkózók nagyon jönnek fel. A pánamerikai kadetbajnokság után pedig a mexikói birkózásnak jósoltam komoly távlatokat. És hogy a dologban van valami, azt a 38 kg egyik csütörtöki bronzmérkőzése igazolja a leginkább. Mexikói győzelem született: technikai tus, 10-0… Az ellenfél indiai volt. Amit a kadet-világbajnokságról már megírtunk A nagyvilág mérlegén (beharangozó, teljes programmal) 1. versenyap, kötöttfogás: Vb-döntőben az Eb-győztes Vátzi Bálint 2. versenynap: Vátzi ezüstérmes, Takács a döntőben 3. versenynap: Takács István ezüst-, Szőke Alex bronzérmes Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, ATHÉN Női birkózás 2. programcsomag: 40, 46, 49, 60, 70 kg A magyar szereplők 52 kg: Szekér Szimonetta (BHSE). 60 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE). 70 kg: Nagy Bernadett (UTE) A magyar mérkőzések Selejtező. Szekér–Othelia Høie (norvég) tus, mögékerülés és hídba billentés után, 6-2-nél a 3:57. percben. Nyolcaddöntő. Anasztaszija Szigyelnyikova (orosz)–Szekér technikai tus, 10-0, a 2:54. percben. Bognár–Irina Kuznyecova (kazah) 2-1. Nagy–Albina Kajrgeldinova (kazah) 2-2, magasabb értékű akcióval. Negyeddöntő. Bognár–Alaxandria Liles (amerikai) 2-1. Juka Kagami (japán)–Nagy technikai tus, 10-0 a 0:45. percben Elődöntő. Ansu Ansu (indiai)–Bognár 8-0 1 .programcsomag: 38, 43, 49, 56, 65 kg A második nap magyar szereplője 56 kg: Szél Anna (Orosházi Spartacus BK) A magyar mérkőzések Vigaszág. Szél–Viktorija Augustauskaite (litván) technikai tus, 11-0 az 1:27. percben. Szél–Irina Ringaci (moldovai) tus, csípődobás után, 14-7-nél a 4:00. percben Bronzmérkőzés. Szél–Ida Jönsson (svéd) tus, csípődobás után, 10-0-nál az 1:37. percben A világbajnokok és a magyar helyezések 38 kg (12 induló): Sahana Nazarova (Azerbajdzsán), magyar induló nem volt 43 kg (16): Umi Ito (Japán), magyar induló nem volt 49 kg (19): Szuzuna Josimura (Japán), magyar induló nem volt 56 kg (23): Szonam Szonam (India), 3. Szél Anna (Magyarország) 65 kg (23): Honoka Nakai (Japán), …19. Szabados Noémi