UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-09-08 21:32

Egek, a tizedik aranyunk elúszott!...

Kilenc aranyat, öt ezüstöt és egy bronzérmet nyertek fiatal kajakosaink a maratoni-világbajnokságon az ifjúsági és U23-as korosztályban. A magyar küldöttség esélyeshez méltón szerepelt Dél-Afrikában, még akkor is, ha az utolsó számban argentin győzelem született. Györgyjakab Máté megbetegedett, ezért jó kezdés után, nem bírta a táv második felét. A fiatalok egy részének még mindig nem ért véget a szezon, a jövő héten az olimpiai reménységek versenyén folytatják.

Gy. Szabó CsillaHomokszem került a gépezetbe: a maratoni-világbajnokság utolsó utánpótláskorú versenyszámában nem magyar, hanem argentin kajakos állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Viccelődtek is az ellenfelek a delegációnk tagjaival, hiszen addig kilencből kilencszer magyar sportoló nyakába került az aranyérem. Panaszra persze így sem lehet okunk, hiszen a két nap alatt összesen kilenc aranyat, öt ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek kajakosaink. Csupán a tizedik versenyszámban "engedték át a győzelmet" az argentinnak. A magyar küldöttség természetesen esélyesként vágott a dél-afrikai kalandnak. A vendéglátók azonban nagyon készültek a világeseményre, nemcsak a szervezéssel, de a versenyzőik felkészítésével is. Joggal lehetett tehát számítani arra, hogy hazai pályán megszorongatnak bennünket. De nem ez történt. Az első napi hibátlan teljesítmény után, pénteken reggel a magyar küldöttség ott folytatta, ahol csütörtökön abbahagyta. Sőt, egy lapáttal még rá is tett. A leányok K2-es küzdelmében Kőhalmi Emese és Bakó Olga rajt-cél győzelmet aratva a vb addigi legfölényesebb győzelmét mutatta be. A kettős nem tagadta, hogy ez volt a taktikájuk: már az elején ellépni, aztán megtartani az előnyt. Ez olyannyira sikerült nekik, hogy a harmadik helyen célba érkező britekre több mint öt percet vertek. A második helyen végzett Korsós Zsófia, Nagy Viktória Fruzsina kettős szintén magányosan lapátolta végig a távot, az ő ezüstérmüket sem veszélyeztették az ellenfelek. Ez volt a nap első, s mint ahogy az később kiderült, egyben utolsó kettős magyar győzelme is. Bár arany azért még akadt, pontosan három.

Kőhalmi Emese és Bakó Olga nagy fölénnyel nyerték számukat
Kőhalmi Emese és Bakó Olga nagy fölénnyel nyerték számukat
„A fiú kajak kettesek versenye a partról nagyon izgalmasnak tűnt. Úgy láttuk, hogy az egységünknek nagyon meg kell küzdenie a győzelemért. Ám amikor célba értek, Varga Ádám bevallotta, ők egy percig sem izgultak. Végig érezték magukban az erőt, tudták, hogy jó formában vannak” – idézte fel a nap egyik legizgalmasabb futamát, Weisz Róbert a maratoni szakág szövetségi kapitánya. A meglepetésre az utolsó számig kellett várni. Az U23-asok K–1-es mezőnyében Györgyjakab Máté volt a legnagyobb esélyes. Az újpesti kajakos az esélyeknek megfelelően kezdett, és szokásához híven nagy iramot diktált. Aztán váratlan rosszullét jött, és Máté nem bírta tovább a saját ritmusát, s a korábban leszakadt Máté Krisztián volt az, aki remek hajrával végül a dobogó harmadik fokára küzdötte fel magát. „Györgyjakab sajnos összeszedett valami fertőzést, már tegnap kapart a torka, most pedig belázasodott a futam után. Őt a felnőttek mezőnyébe is neveztük, párosban kéne indulnia, majd meglátjuk összeszedi-e magát annyira, hogy nekivágjon. Nagyon sajnáltuk a dél-afrikai fiút, hogy végül csak második lett, a házigazdák annyira szerettek volna végre aranyérmet” – mondta az utolsó számról a kapitány. Az egyetlen aranyérem, amelyet nem magyar nyert, végül az argentin Balboáé lett, aki nagy taktikai csatát vívott az elsőségért Nottennel. A házigazdák legnagyobb bánatára. Hiába nem sikerült a hibátlan teljesítmény, a magyar küldöttség elégedetten zárta a fiatalok kétnapos versengését. Weisz Róbert nem is titkolta örömét: „Amikor egy csapat nyer, akkor a hangulat is csak jó lehet. Sokat nyertünk, csak gratulálni tudok minden versenyzőnknek. Ugrattak ugyan minket a vetélytársak, hogy mekkora hibát követtünk el itt a végén, de ennyi belefér. Soha rosszabb világbajnoki szereplésünk ne legyen!” A vb azonban nem ért véget, a hétvégén a felnőttek állnak rajthoz. De a fiatalok sem pihenhetnek, bármilyen hosszú szezon is áll a hátuk mögött. A maratoni világbajnokságon szerepeltek közül többen is Racicébe utaznak a jövő héten, az olimpiai reménységek versenyére. A szövetségi kapitány szerint azonban nem kell félteni a magyar kajakosokat. Jól bírják a terhelést. Hozzászoktak már. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS MARATONI-VILÁGBAJNOKSÁG, PIETERMARITZBURG (DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG) Ifjúságiak Leányok. K–2: 1. KŐHALMI EMESE, BAKÓ OLGA (MAGYARORSZÁG), 2. Korsós Zsófia, Nagy Viktória Fruzsina (Magyarország), 3. Freya Peters, Emma Russel (Nagy-Britannia) Fiúk. K–2: 1. VARGA ÁDÁM, VÉKÁSSY LEVENTE (MAGYARORSZÁG), 2.David Evans, Hamish McKenzie (Dél-afrikai Köztársaság), 3. Carlos Gomez, Miguel Sánchez (Spanyolország), …7. Bodnár Balázs, Horváth Ádám C–2: 1. FEJES ÁDÁM, SIMON SEBESTYÉN (MAGYARORSZÁG),  2. Leo Dubois Dunilac, Sofiane Trousseau (Franciaország) 3. Arved Heine, Jonas Mode (Németország) U23 Férfiak. C–1: 1. DÓRI BENCE BALÁZS (MAGYARORSZÁG), 2. Sérgio Maciel (Portugália), 3. Patryk Gluza (Lengyelország), …5. Koleszár Zoltán K–1: 1. Franco Ivan Balboa (argentin), 2. Nicolas Notten (dél-afrikai), 3. Máthé Krisztián (Magyarország), …13. Györgyjakab Máté