UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-09-10 23:18

Ázsia a kadetvilág trónján

A szabadfogás második döntőnapján taroltak az amerikaiak: mindhárom döntőjüket megnyerték az athéni kadet-világbajnokságon, míg egy-egy arany az irániaké és az oroszoké lett. Ázsia volt a legsikeresebb kontinens (14 aranyéremmel), megelőzve Európát (11) és az amerikai földrészt (5). A magyar csapat összességében kitűnően teljesített: a kilencedik legtöbb érmet nyerte az Ano Lioszia Olimpiai Csarnokban.

Szekeres István Azt már szombaton délután tudtuk, hogy az athéni kadet-világbajnokság utolsó napja, a szabadfogás második helyosztósorozata magyar szereplő nélkül zajlik. A fogásnem magyar képviselői, sajnos, még pontot sem szereztek, noha a sportág világversenyein a pontversenyben a súlycsoportok első tíz helyezettjét veszik figyelembe. Még az a kellemetlenség is ért minket, hogy az előzetes rangsorban a 12. helyen szerepelt Budai-Kovács Marcell végül két hellyel hátrébb csúszott. Ennek persze nincs különösebb jelentősége, a lényeg az, hogy a csepeli versenyzőnek sikerült török ellenfelet legyőznie. Építkezni részsikerekből is lehet. Szerencsére, a magyar kadetválogatottnak két fogásnemben, a kötöttben és a női birkózásban voltak „egész” sikereik is, nagyszerűen helytálltak. Ugyanez a csapat alig több mint egy hónapja négy aranyat, egy ezüstöt és három bronzot nyert a szarajevói kadet Eb-n. Az athéni mérleg a konkrét számokat nézve szegényebbnek tűnik, de a két ezüst- és négy bronzérem felér amazzal, ha figyelembe vesszük a két verseny nehézségi foka közötti, jelentős különbséget. A világbajnokság ugyanis más kávéház. Sőt. Folytatódott a világ erőviszonyainak évek óta megfigyelhető átrendeződése, Európa például most Athénban már le is szorult a trónjáról. Kontinensünk versenyzői csupán tizenegy aranyérmet tudtak megszerezni, a másik két, a birkózásban erős földrész pedig együtt tizenkilencet, de Ázsia a maga tizennégy világbajnoki címével egyedül is túlszárnyalta Európát.

Remekeltek a leányaink Athénban Fotó: MBSZ
Remekeltek a leányaink Athénban Fotó: MBSZ
A vébén kiosztott 120 éremből még mindig nagy az egykori, európai területen lévő szovjet utódállamok részesedése: 46 (abból az oroszoké 19, az azerieké és az ukránoké 10-10, míg a grúzoké 7). Ázsia vezető országai már nagyon közel járnak ehhez a 32 érmükkel (Japán 15, Irán 9, a verseny közben sokat emlegetett India 8 érmet gyűjtött), pedig Kína és a két Korea szokás szerint kihagyta a kadetvébét. Az amerikai kontinensről – ugyancsak hagyományosan – távolmaradt Kuba, a kanadai birkózás pedig gyengélkedik, így az Egyesült Államok kilenc érme mellé csak Ecuador és Mexikó tett le egy-egy bronzot. Az iménti felsorolásban nyolc birkózó-nagyhatalom éremmennyiségét mutattuk meg… És most tessék elképzelni, a nagyok mögött Magyarország a kilencedik, a maga hat érmével. Megelőzi egyebek között Fehéroroszországot, Kazahsztánt és Törökországot, igaz, közülük a törökök egy aranyat is nyertek a három bronzuk mellé. Néhány érdekes adat a három fogásnemről… Kötöttfogás. 42 ország 229 versenyzője lépett szőnyegre, tavaly Tbilisziben 35 országot 203 induló képviselt. 15 ország nyert érmet, a 10 arany 7 országba jutott, ez nagyon jelentős szám. Az éremtáblázat élén Ukrajna végzett, 3 arannyal, 1-1 ezüsttel és bronzzal. A második Irán (2, 1, 2), a harmadik Azerbajdzsán (1, 2, 0). Az oroszok (1, 1, 4) a negyedik helyre szorultak. Magyarország a nyolcadik. Női birkózás. 40 ország, 186 versenyző (tavaly 33/176). 16 ország nyert érmet, és az nagyon sok, aranyat viszont csak 3, ami pedig nem csoda, hiszen a világbajnoki címekből Japán hetet, India (!) kettőt, Azerbajdzsán egyet szerzett meg. Az éremtáblázatot természetesen Japán vezeti, 7 arannyal és 2 ezüsttel, India a második (!), 2 arannyal és 4 bronzzal, Azerbajdzsán 1 aranyat és 1 bronzot szerzett. Az oroszok itt is negyedikek, noha sok éremmel, 3 ezüsttel és 2 bronzzal. Magyarország a kilencedik. Szabadfogás. 45 ország, 237 birkózó (tavaly 39/204). 13 ország szerzett érmet, a sok nagy közé nem könnyű betörni, 5 ország aranyat is. Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok áll, 4 arannyal és 2 bronzzal, 2. Oroszország (3, 2, 3), 3. Azerbajdzsán (1, 3, 1). A szabadfogás adatsora azt is jelzi, hogy az athéni kadet-világbajnokság utolsó napján taroltak az amerikaiak. Mind a három döntőjükben diadalmaskodtak, míg az oroszok háromból csak egyben. Egy világbajnoki címmel Irán lett még gazdagabb. Amit a kadet-világbajnokságról írtunk A nagyvilág mérlegén (beharangozó, teljes programmal) 1. versenyap: Vb-döntőben az Eb-győztes Vátzi Bálint 2. versenynap: Vátzi ezüstérmes, Takács a döntőben 3. versenynap: Takács István ezüst-, Szőke Alex bronzérmes 4. versenynap: Anna aranyértékű bronza 5. versenynap: Újabb két bronzérem 6. versenynap: Nekünk már véget ért a kadet-vb Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, ATHÉN Szabadfogás 2. programcsomag: 46, 54, 63, 76, 100 kg A második napon magyar szereplő már nem volt A világbajnokok és a magyar helyezések 46 kg (19 induló): Kurt McHenry Jr. (Egyesült Államok), magyar induló nem volt 54 kg (24): Mehdi Esgivaszukolei (Irán), …14. Budai-Kovács Marcell 63 kg (25): Inar Ketyija (Oroszország), magyar induló nem volt 76 kg (25): Aaron Brooks (Egyesült Államok), magyar induló nem volt 100 kg (22): Daniel Kerkvliet Jr. (Egyesült Államok), 16. Ubornyák Csaba A pontverseny: 1. Oroszország 73 pont, 2. Egyesült Álamok 66, 3.Azerbajdzsán 61