UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-09-12 16:04

Érmeket hozott a tájoló

Eddigi legeredményesebb Európa-bajnokságukat zárták a magyar juniorkorú tájékozódási búvárúszók: Szász Tamás egy arany- és két bronzéremmel tért haza Pozsonyból, és hogy teljes legyen az éremkollekció, Várszegi Vendel ezüstérmet nyert. A szövetség alelnöke, Balázs Péter szerint tájékozódásban nincs gondja, de sebességben van hová fejlődnie a hazai utánpótlásnak.

Krecsik Adrienn A tájékozódási búvárúszók Pozsonyban megrendezett Európa-bajnoksága ideális körülmények között zajlott. Jó látási viszonyok fogadták a mieinket, és az időjárással sem akadt különösebb gondjuk. A juniorok nagy elvárásokkal utaztak Szlovákiába, s éremre is váltották azokat: Szász Tamás az 5 bója versenyszámban és az M gyakorlatban állhatott a dobogó harmadik fokára, míg paralel számban az első helyet szerezte meg Várszegi Vendel előtt.

Forrás: facebook.com/wchBratislava2017
Forrás: facebook.com/wchBratislava2017

Az egyenes kieséses rendszerben zajló paralel versenyszámban mindkét fiú döntőbe jutott, szerencsére két különböző ágra került, és nem találkozott egymással. Ebben a számban egymás mellett párhuzamos pályákon, egyszerre rajtol mindkét versenyző. Aki előbb beér a célba, az jut tovább a következő körbe. Nehéz versenyszám, ugyanakkor izgalmas és látványos is, ráadásul egy óra alatt kialakul a végeredmény. A többi számmal ellentétben közvetíthető is a drónfelvételeknek köszönhetően.

Balázs Péter, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke szerint – aki nem mellesleg versenyzőként aranyéremmel a zsebében térhetett haza Pozsonyból – a vízben való tájékozódásban jól felkészültek a fiatalok, ugyanakkor rengeteg medencés gyakorlást kíván, hogy sebességben is fejlődést mutassanak.

„Előrelépés a mostani Eb az előző kontinensviadalokhoz képest. Beérett az a korosztály, amely újra tud eredményeket produkálni. Sebességben ugyan nagy a lemaradásunk a rivális csehekkel és oroszokkal szemben, azonban tájékozódási tudásban már nagyon jól állunk. Szász Tamás nemzetközi szinten is megfelelő gyorsasággal rendelkezik. Várszegi Vendel úszássebessége nem éri el nemzetközi szintet, és sajnos ugyanez igaz a lányokra, Borza Ágnesre és Hofmeister Alízra.”

A tájoló alapján úszó versenyzőknek számtalan dologra kell figyelniük a vízben. Ha váratlan helyzet adódik, villámgyorsan kell reagálni, átszámolni, meglátni bizonyos dolgokat, és mivel a tó nem steril környezet, mint az uszodai, nagy koncentrálóképességet követel. Apróságokon múlhat a végeredmény, például, hogy ha valaki megérkezik a bójához, akkor rögtön meglátja-e, vagy körbe kell néznie, amivel eltelik három másodperc. Nincs idő a bójánál időzni.

„A nemzetközi szövetség tavaly egyről három méterre növelte a látótávolságot, vagyis most csak jó látási viszonyok mellett enged versenyeket lebonyolítani. Eddig túlságosan nagy szerepe volt a tájékozódási tudásnak. Az elmúlt tíz évben minél jobban tájolt valaki, annál jobb eredményt ért el. A továbbiakban a gyorsaságra kell helyezni a hangsúlyt. Ez a középtávú célunk” – tette hozzá Balázs Péter.

Ugyan Várszegi Vendel és Borza Ágnes jövőre csatlakozik a felnőttkorosztályhoz, Hofmeister Alíz és Szász Tamás továbbra is a juniorok között bizonyíthat. Az pedig pluszmotivációt adhat nekik, hogy 2018-ban a jól ismert, magyarországi Gyékényes látja vendégül az európai mezőnyt.