UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-09-13 11:20

„A létező legjobb helyen”

Különlegesen eredményes nyáron van túl az U17-es leány kézilabda-válogatott, hiszen az EYOF-on arany-, a korosztályos Eb-n pedig bronzérmet szerzett. A legjobbja az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon gólkirályi címet szerzett, a szlovákiai kontinensviadalon pedig az álomcsapatba választott, 17 éves Pál Tamara volt. A győri irányítóban a klub ikonja, Görbicz Anita a fiatalkori önmagát látja.

Bruckner Vince A beszélgetőtársunk a tizenhét esztendős Pál Tamara, aki a csapat EYOF-aranya és a korosztályos Eb-bronza mellé két nagy egyéni sikert is aratott, az előbbin gólkirály lett, a másikon a kontinensbajnokság álomcsapatába választották. – Elképesztő nyarat zártatok az ifjúsági válogatottal. Ha az EYOF előtt valaki felajánlja, hogy Győrben és a szlovákiai Európa-bajnokságon is érmet szereztek, aláírtad volna? – Természetesen! Hihetetlen nehéz feladat egy hónapon belül kétszer Európa élvonala ellen játszani, s persze, hogy boldogok vagyunk a két dobogós helyezéssel. Ugyanakkor hozzáteszem, maradéktalanul elégedettek csak az EYOF-szerepléssel lehettünk, hiszen mindannyian tudjuk, hogy Szlovákiában lehetett volna fényesebb is az érem.

Tamara szelfije az EYOF-arany után Forrás: gyor2017.hu
Tamara szelfije az EYOF-arany után Forrás: gyor2017.hu
– Mindkét eseményen vezére voltál a csapatnak. Hogyan értékeled a saját teljesítményedet? – Csak ugyanazt mondhatom, mint amit a csapatról. Az EYOF szinte tökéletes volt, remekül ment a játék, az Európa-bajnoksággal kapcsolatban viszont van hiányérzetem, mert tudom, hogy sokkal jobban is tudok játszani. De hogy az All Star-csapatba választottak, az nagyon jólesett. – Mennyire nehéz elviselni a nyomást, hogy a kulcsmomentumokban gyakran tőled várják a megoldást? – Ez leginkább mentálisan megterhelő, de bírni kell a tempót. Amikor kevésbé megy a többieknek, igyekszem többet vállalni. Egyébként nem gondolom, hogy túl sokszor kellene egyedül eldöntenem a meccseket, hiszen kiváló csapatunk van. – Ahogyan a klubodban is, hiszen Győrben játszol. Plusz motivációt jelent, hogy talán nem is olyan sokára hétről hétre a világ egyik legjobb csapatában szerepelhetsz? – Természetesen az a célom, hogy odakerüljek. A létező legjobb helyen vagyok, jó úton járok, csak fejlődnöm kell. Az pedig külön előny, hogy világklasszis játékosok társaságában tehetem. – Ráadásul a klub legendája, Görbicz Anita úgy nyilatkozott, a fiatalkori önmagát látja benned. Mit szólsz ehhez? – Amikor először olvastam, teljesen lefagytam. El sem akartam hinni, hogy ekkora klasszis vélekedik így rólam. Hihetetlenül jól esett, miközben azzal is jár, hogy mostantól többen figyelnek rám, azt nézik, kit is hasonlított magához Anita. Úgyhogy kettőzött erőbedobással hajtok, nehogy csalódást okozzak. – Mit tanultál eddig Görbicztől? – Rengeteg hasznos tanácsot ad, bámulatosan rutinos játékos. Videózás közben is sokat segít abban, hogy min változtassak, miben kell javulnom. – Mit szeretnél elérni a most induló évadban? – Elsősorban minél többet szeretnék játszani, és tapasztalatot szerezni a Győr második csapatában az NB I/B-ben. Emellett az ifjúsági bajnokságban dobogós helyen szeretnénk végezni. Erre minden esélyünk meg is van, hiszen remek csapattal vágunk a szezonnak.

Előttem az utódom Görbicz Anita 217-szeres válogatott, vb-ezüstérmes, háromszoros BL-győztes, 2005-ben a világ legjobb játékosának választott győri irányító: „Bár akadnak szakemberek, akik nem így gondolják, én úgy látom, nagyon sok dologban hasonlítunk egymásra Tamarával. Emlékeszem, én is éppen olyan voltam 17 évesen, mint most ő. Rendkívül rafinált játékos, gyors és dinamikus, remekül lát a pályán. Hatalmas előnyt jelent neki, hogy nap, mint nap világklasszis játékosokkal edzhet együtt. Ahhoz, hogy a felnőttek között is odaérjen a legjobbak közé, nagyon sok meccset kell játszania, tapasztalatot gyűjtenie, és kicsit türelmesebbnek lennie a pályán. De mindez a rutin megszerzésével jön majd magától.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.