UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-09-16 15:29

Kis Eb után nagy vb

Alighogy véget ért a sakkozók korcsoportos Európa-bajnoksága Romániában, máris kezdődik az U14-es, U16-os és U18-as világbajnokság Uruguayban. A magyar színeket három fiatal képviseli Montevideóban.

L. G. Alaposan összesűrítette a Nemzetközi Sakkszövetség az utánpótláskorú sportolók nyári versenynaptárát. Alighogy véget ért az U8-as, U10-es és U12-es világbajnokság, máris kezdődött a korcsoportos Eb, és annak végeztével rögtön indul az U14-es, U16-os és U18-as vb. Az események időbeli közelsége és földrajzi távolsága az idén nem tette lehetővé, hogy a fiatalok két versenyen induljanak, hiszen Brazíliából nem öt perc átugrani a Fekete-tenger partjára, ahonnan szintén nem egyszerű eljutni Uruguayba. Aki világbajnokságon akart szerepelni, annak bizony ugrott a kontinensviadal.

Egyed Judit
Egyed Judit
A felső korcsoportos világbajnokságon, melynek Montevideo ad otthont vasárnaptól kezdve másfél héten át, három magyar sakkozó vesz részt. Az U16-os lányok között Érseki Tamara, az U18-as lányok mezőnyében Egyed Judit, míg az U18-as fiúk között Marosi Levente versenyez, így aki hiányolta volna a nevüket az Európa-bajnokságon szerepelt sakkozók közül, az már tudja, miért maradtak távol a Mamaiában megrendezett kontinensviadaltól. A verseny tizenegy fordulós lesz, mindössze egy pihenőnappal, két napon pedig dupla fordulót bonyolítanak le. Élő-pontszáma alapján mindhárom magyar fiatal az első húszban szerepel az előzetes rangsorban. Ezzel egy időben rendezik meg Balatonszárszón a Mitropa Kupát, amely évente lebonyolított csapatverseny a közép-európai országok válogatottjainak. A megméretést 1976-ban hívták életre a kor nagy sikerű labdarúgótornájának mintájára, és az ötletadó sorozat ugyan már huszonöt éve a múlté, a sakkverseny máig nagy népszerűségnek örvend. A Mitropa Kupán résztvevő magyar válogatottban rendre lehetőséget kapnak fiatalok is a bizonyításra, idén sincs ez másként. A férfiválogatottban a tavaly is szereplő Kántor Gergely (18) mellett Kozák Ádám (15) mutathatja meg tudását Balogh Csaba szövetségi kapitánynak. A női válogatottban Terbe Julianna (20) mellett Kovács Judit (15) is esélyt kapott Papp Gábortól. Érdekesség, hogy a legmagasabban rangsorolt női sakkozónk, Hoang Thanh Trang ezúttal a férficsapatban szerepel.